Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

3.2. Нейтралізатори, реактори

3.2.1. Нейтралізатори повинні бути виготовлені з корозієстійкої сталі, реактори — з корозієстійкої сталі або бути футеровані кислотостійким покриттям.

За станом футеровки повинен бути встановлений постійний контроль у вигляді періодичного огляду якості футеровки.

3.2.2. Нейтралізатори та реактори повинні обладнуватись накривками з люками, вентиляційними пристроями з механічним збуджуванням для видалення парів та газів, оглядовими вікнами, обладнаними світильниками на напругу не більше 12 В для освітлення внутрішньої поверхні апаратів і захисними сітками.

3.2.3. Нейтралізатори та реактори повинні обладнуватись термометрами, рівномірами, пробовідбірниками та запірною арматурою.

3.2.4. Бачки-мірники для розчинів вапняного та крейдяного молока, сірчаної кислоти повинні встановлюватись над відповідними апаратами та обладнуватись рівнемірами та переливними трубами.

3.2.5. Шарнірна труба нейтралізатора повинна бути обладнана підйомною лебідкою.

3.2.6. На нагрівальному трубопроводі насоса гідролізату повинні бути встановлені запобіжний клапан та манометр.

3.3. Вакуум-випарні апарати

3.3.1. Вакуум-випарні апарати повинні бути виготовлені з корозієстійкої сталі, теплообмінні апарати — з нержавіючої сталі або титанового сплаву.

3.3.2. Будова та експлуатація вакуум-випарних апаратів повинні задовольняти вимогам, викладеним у Правилах будови та безпечної експлуатації посудин, які працюють під тиском, та в Правилах будови та безпечної експлуатації трубопроводів пари та гарячої води.

3.3.3. Вакуум-випарні апарати повинні оснащуватись манометрами, термометрами, запобіжними клапанами, які встановлюються на нагрівальній камері, вакуумметрами, термометрами та повітряними клапанами, які встановлюються на вакуумній частині корпуса апарата, покажчиками рівня та пробовідбирачами.

3.3.4. Пробовідбирач повинен забезпечувати відбір проби продукту без порушення вакууму в апараті.

3.3.5. Вакуум-апарати повинні бути оснащені блокувальним пристроєм, який би виключав можливість подавання пари та розчину при відсутності вакууму в апараті.

3.3.6. Вакуум-апарати повинні бути забезпечені надійною теплоізоляцією.

3.4. Кристалізатори

3.4.1. Кристалізатори для харчових кислот та лактату кальцію повинні бути герметизовані, виготовлені з матеріалів, стійких до впливу середовища, та обладнані верхніми люками, пробовідбирачами та пристроями для вивантаження утфелю.

3.4.2. Видкриті кристалізатори для попередження розбризкування та викидів розчинів кислот повинні закриватись накривкою або міцним дерев’яним настилом, обладнаним люком, який закривається.

3.4.3. Гумовий шланг, за допомогою якого провадиться промивання та пропарювання кристалізатора, повинен відповідати вимогам пп.7.8.13, 7.8.14 ч.1 цих Правил.

3.5. Центрифуги

3.5.1. Центрифуги повинні мати на кожусі надійно закрі­плену табличку з зазначенням дати випуску, заводу-виготовлювача, максимально допустимої величини завантаження у кілограмах та мінімальної товщини стінок барабанів.

Матеріал барабана центрифуги повинен бути стійким до впливу харчових кислот.

3.5.2. Центрифуга повинна бути встановлена у відповідності з вимогами, які вказані у паспорті.

3.5.3. Двигун підвісних центрифуг повинен бути встановлений на каркасі, рамі тощо, не зв’язаній зі стінами, фундаментом будинку та іншим устаткуванням.

3.5.4. Центрифуга повинна оснащуватись автоматичним або ручним гальмом та мати рознімну накривку. Кнопки пуску та зупинки повинні бути встановлені на робочому місці, а в автоматичних системах, крім того, винесені на загальний щит.

3.5.5. Рівні шуму та вібрації під час роботи центрифуг не повинні перевищувати значень, передбачених ГОСТ 12.1.003–83 та ГОСТ 12.1.012–90.