Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

6.2.3. Склади балонiв з горючими газами

6.2.3.1. Зберігання балонів з газами повинно проводитись згідно з Правилами будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском.

Склади для зберігання балонiв з горючими газами повиннi бути одноповерхові з безгорищним покриттям легкого типу.

6.2.3.2. При зберіганнi балонiв на вiдкритих площадках необхiдно захистити їх вiд впливу сонячних променiв, атмосферних опадiв та грунтових вод.

6.2.3.3. Розмiщення групових балонних установок без розривiв вiд будiвель допускається лише бiля глухих негорючих стiн виробничих будiвель.

Зберiгати груповi балоннi установки необхiдно в шафах або спецiальних замкнених будках з негорючих матерiалiв. Зовнішня поверхня балонiв повинна бути пофарбована у встановлений для даного газу колір.

6.2.3.4. У приміщеннях складів балонів дозволяється влаштовувати водяне, парове пониженого тиску або повітряне опалення.

Балони з газом, встановлені в примiщеннях, повиннi знаходитись вiд радiаторiв опалення та iнших опалювальних приладів та печей на вiдстанi не менше 1 м, а від джерел тепла з вiдкритим полум’ям — не менше 5 м.

6.2.3.5. Балони з горючими газами (водень, ацетилен, пропан, етилен тощо) повиннi зберiгатись окремо вiд бало­нiв с киснем, стисненим повiтрям, хлором, фтором та iнши­ми окислювачами, а також вiд токсичних газiв.

6.2.3.6. При зберiганнi та транспортуваннi балонiв з киснем попадання на них жиру та стикання арматури з промасленими матеріалами — недопустимо.

При кантуваннi балонiв з киснем вручну не дозволяється братись за вентилi.

6.2.3.7. При складуваннi не можна допускати співударяння балонів, падiння ковпакiв та балонiв на пiдлогу.

6.2.3.8. Балони з горючими газами, з яких виявлене витiкання, необхiдно термiново видалити зi складу.

6.2.3.9. Обслуговуючий персонал повинен знати пожежну небезпеку газів, які зберігаються на складах, порядок евакуації балонів та правила гасіння горючих газів.

Одяг та взуття працівників на складах балонiв з горючими газами повиннi вiдповiдати вимогам п. 6.1.50 ч.1 цих Правил. На випадок аварій зовні складу повинні бути передбачені комплект спецодягу і протигази.

6.2.3.10. Складськi примiщення для зберiгання балонiв з горючими газами повиннi мати постiйно працюючу механiчну вентиляцiю, яка забезпечує безпечні концентрації газів.

6.2.3.11. У складах балонiв з газами не дозволяється зберiгати iншi речовини, матерiали та предмети.

6.2.3.12. На вiдстанi 10 м навколо складу з балонами не дозволяється зберiгати будь-якi горючi матерiали та проводити роботи з вогнем.

6.2.3.13. Заповненi горючим газом балони, що мають башмаки, повиннi зберiгатись у складах у вертикальному положеннi. Для запобiгання вiд падiння балони необхiдно встановлювати у спецiально обладнанi гнiзда, клiтi або огороджувати бар’єром.

6.2.3.14. Балони, якi не мають башмакiв, повиннi зберiгатись в горизонтальному положеннi на дерев’яних рамах або стелажах.

При укладцi балонiв у штабелi висота їх не повинна перевищувати 1,5 м, всi вентилi повиннi бути закритi запобiжними ковпаками та повернутi до однієї сторони.

6.2.3.15. При вантаженнi, розвантаженнi та транспортуваннi балонiв зi стисненим, зрідженим і розчиненим газом повиннi виконуватись такі правила:

– транспортування до мiсця вантаження або розвантаження необхiдно виконувати на спецiальних вiзках, конструкцiя яких повинна забезпечувати перевезення балонiв без тряски та ударiв (вiзки повиннi мати гнiзда за розмiром балонiв, оббитi повстю);

– вентилi балонiв при транспортуваннi повиннi бути закритi ковпаками;

– кузов автомашини для перевезення балонiв повинен бути обладнаний спецiальними контейнерами або стелажами з виїмками за розмiром балонiв, оббитих повстю, колодки повиннi мати запорнi пристрої, якi охороняють балони, що перевозяться, вiд струсів та ударiв;

– при вантаженнi балонiв у кузов автомашини більше нiж у один ряд необхiдно застосовувати прокладки, якi охороняють балони вiд зiткнення поміж собою.