Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

2.2. Цукеркове виробництво

2.2.1. На безперервних лініях виробництва відливних цукерок повинен бути загальний пусковий пристрій для відливної лінії та установки вистоювання. Кнопки “СТОП” повинні знаходитись безпосередньо біля робочого місця відливання корпусів та біля виходу лотків з установки вистоювання.

2.2.2. Ножі машини для розрізування пласта та джгутів цукеркових мас повинні закриватись огородженням, зблокованим з електроприводом різального пристрою. Дискові ножі повинні мати пристосування для їх механічної зачистки та змащування харчовими жирами.

2.2.3. На цукерковідливній машині у місці установки лот­ків перед відливною головкою слід огородити зірочки ланцюгового конвеєра або встановити запобіжну раму.

2.2.4. Накривка шнека помадозбивальної машини повинна блокуватись з електроприводом для виключення можливості очищення шнека під час його обертання.

2.2.5. Приймальний бункер для цукеркової маси повинен мати пристрій, який запобігає її розбризкуванню.

2.2.6. Дільниця перекачування помади від помадозбивальної машини до темперуючої повинна мати звукову сигналізацію, необхідну при продуванні.

2.2.7. Подавання помади з помадозбивальної до темперувальної машини та далі на відливання повинно бути механізоване.

2.2.8. Пристрій для підготовки крохмалю повинен бути закритий суцільним кожухом з оглядовими вікнами та обладнаний аспіраційною установкою з циклоном-уловлювачем крохмалю.

2.2.9. Перед глазурувальною машиною повинен бути встановлений саморозклад. Подавання глазурі у ванни глазурувальної машини та знімання цукерок повинні бути механізовані.

2.2.10. Глазурувальний агрегат та конвеєр готової продукції повинні пов’язуватись звуковою або світловою сигналізацією.

2.3. Шоколадне виробництво

2.3.1. Вертикальний гідравлічний прес-автомат для віджимання какао-масла повинен бути обладнаний запобіжними гратами (дверцятами), які закривають доступ до чаш.

2.3.2. Гідравлічний прес для віджимання какао-масла повинен бути обладнаний манометром та запобіжним клапаном, відрегульованим на гранично допустимий тиск пресування.

На маслопроводі від насосів до преса повинні бути встановлені два манометри: робочий та контрольний.

2.3.3. Завантажувальний отвір макуходробарок та розмельних машин повинен мати огородження для запобігання доступу обслуговуючого персоналу до подрібнюючих валків.

2.3.4. Вивантажувальні короби для какао-маси на восьмивалкових розмельних машинах повинні закриватись гратами з електроблокуванням привода валків.

2.3.5. Вібростоли та вібротранспортери шоколадоформувальних автоматів повинні мати накривки з оглядовими вікнами.

2.3.6. Штифтові млини для виробництва какао-порошку повинні оснащуватись системою охолодження для запобігання можливості самозаймання какао-порошку.

2.3.7. Вали багатовалкових млинів повинні бути обладнані огородженням у вигляді підйомних грат (штанг), зблокованим з приводом.

2.4. Виробництво борошняних кондитерських виробів

2.4.1. Устаткування для розмелення вуглекислого амонію, ємкість для його зберігання та столи для фасування амонію повинні мати місцевий відсмоктувач та пилоуловлюючий пристрій.

2.4.2. Зберігання та фасування вуглекислого амонію повинні здійснюватись у спеціально виділеному приміщенні, обладнаному припливно-витяжною вентиляцією з механічним збуджуванням.

2.4.3. Накривка тістомісильної машини періодичної дії з перекидною діжею повинна обладнуватись блокуванням, яке вимикає електропривод вала з місильними лопатами при відкриванні накривки.

2.4.4. Накривки тістомісильних машин періодичної дії повинні бути обладнані фіксаторами або противагами, які виключають самовільне падіння кришок при завантаженні та вивантаженні сировини та відборі проб.

2.4.5. Подавання сировини для завантаження тістомісильних машин у рецептурному відділенні повинно бути механізоване.

2.4.6. Тістомісильні вібраційні машини повинні бути оснащені кожухом, що перекриває вібруючі елементи машини.

2.4.7. Вальці тістовальцювальної машини, ламінатора з обох боків повинні бути обладнані запобіжними пристроями для попередження потрапляння рук у вальці.

2.4.8. Головки штампів штампувальної машини повинні мати огородження, зблоковане з електроприводом штампуючого пристрою.

2.4.9. Кривошипні механізми штампувальної машини повинні бути огороджені.

2.4.10. Чищення штампа допускається лише після вимкнення електродвигуна штампувальної машини. Штамп при цьому повинен встановлюватись у верхній мертвій точці, а під крейцкопф необхідно підкласти дерев’яні бруски.

2.4.11. Борти транспортера для повернення трафаретів повинні мати висоту не менше 0,15 м. У місці приймання трафаретів повинен бути пристрій, який попереджає падіння трафарету. В кінці транспортера повинен бути встановлений уловлювач трафаретів.

2.4.12. Механізм для відчинення накривки форм напівавтоматичної вафельної печі повинен бути влаштований таким чином, щоб виключалась можливість самовільного зривання накривки.

2.4.13. На робочому місці біля вафельної печі повинне бути влаштоване повітряне душування.

2.4.14. Різальний пристрій машини для різання бісквітного напівфабрикату та вафельних пластів повинен бути закритий огородженням, зблокованим з електроприводом.

2.4.15. Тістомісильні машини з підкочуваними діжами повинні обладнуватись пристроями, які надійно фіксують діжі на поворотній платформі машини.

2.4.16. Тістомісильні машини з підкочуваними діжами повинні обладнуватись блокуваннями з вимикаючими пристроями для автоматичної зупинки привода місильного органу при підніманні накривки та привода платформи при недосить щільному закритті огородження діжі.

2.4.17. Тістомісильні машини періодичної дії, з яких вивантаження тіста відбувається рухом місильних органів з нахилом діжі, повинні мати запобіжні грати, які закривають небезпечну зону у період вивантаження. Для машин, обладнаних ручним керуванням, встановлення запобіжних грат не обов’язкове.

2.4.18. Конструкція ротаційної формуючої машини повинна передбачати можливість швидкої та зручної заміни формуючого ротора. Заміна роторів повинна виконуватися під­йомними механізмами.

2.4.19. Завантаження напівфабрикатів у машини для намазування вафельного пласта повинно бути механізовано. Бункер намазувальної машини повинен мати запобіжні грати, які зблоковані з пусковим пристроєм. Вал, який передає обертання на полотно, повинен знаходитись у циліндричному кожусі.

2.4.20. Вікна для укладання вафельних пластів у шафі охолодження повинні мати запобіжні рамки, зблоковані з пусковим пристроєм.

2.4.21. Діжопідйомоперекидач повинен бути забезпечений пристроєм для надійного закріплення діжі, кінцевими вимикачами крайніх положень, штіфтом, який зрізається при перевантаженні або відказі кінцевого вимикача, гальмом для зупинки підйомної площадки. Підйомний механізм діжопідйомоперекидача повинен бути зблокований із запірним механизмом фіксування діжі. Площадка для закріплення і підні­мання діжі повинна мати огородження, зблоковане з приводом.

2.4.22. Експлуатація діжопідйомоперекидача у разі перевищення зпрацювання гвинта на 20 % не допускається. Діжопідйомоперекидач повинен не менше одного разу на рік піддаватися технічному огляду і випробуванню під час роботи з перевантаженням на 25 %.