Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

10.7. Засоби захисту, які використовуються при роботі з електроустаткуванням

10.7.1. Засоби захисту повинні знаходитись як інвентарні на трансформаторних підстанціях, в розподільних пунктах, а також видаватись для індивідуального користування.

10.7.2. Відповідальність за своєчасне забезпечення персоналу та комплектування електроустановок випробуваними засобами захисту у відповідності з нормами комплектування, за організацію правильного зберігання та створення необхідного резерву, своєчасне проведення періодичних оглядів та випробувань, вилучення непридатних засобів та за організацію обліку засобів захисту покладається на керівників цеху, служби, підстанції, дільниці, мережі, майстра дільниці, у віданні якого знаходяться електроустановки або робочі місця, а у цілому на підприємстві — на його власника, або уповноважену ним за наказом посадову особу.

10.7.3. Всі електрозахисні засоби та пристрої, що знаходяться в експлуатації, за винятком килимків, підставок, плакатів та знаків безпеки, повинні бути пронумеровані. Якщо засіб захисту складається з кількох частин, загальний для нього номер потрібно ставити на кожній частині. Засоби захисту, що перебувають в індивідуальному користуванні, також повинні бути зареєстровані в журналі обліку та утримування засобів захисту з зазначенням дати видачі та підписом особи, яка їх отримала.

10.7.4. Після виготовлення засобів захисту вони повинні підлягати приймально-здавальним (кожен зразок) періодичним та поточним випробуванням відповідно до вимог ГОСТ 16504–81. При експлуатації засоби захисту повинні підлягати періодичним та позачер­говим (що проводяться після ремонту) випробуванням.

10.7.5. Періодичність випробувань засобів захисту:

– гумові діелектричні рукавиці — 1 раз на 6 місяців;

– гумові діелектричні боти —1 раз на 36 місяців;

– гумові діелектричні калоші — 1 раз на 12 місяців;

– слюсарно-монтажний інструмент з ізолюючими рукоятками — один раз на 12 місяців.

10.7.6. Розподільні пристрої напругою до 1000 В повинні бути укомплектовані такими засобами захисту:

– ізолююча штанга — за місцевими умовами;

– покажчик напруги — 2 одиниці;

– ізолюючі кліщі — 1 одиниця;

– діелектричні рукавиці — 2 пари;

– діелектричні калоші — 2 пари;

– ізолююча підставка або діелектричний килимок — за місцевими умовами;

– захисні окуляри — 1 пара;

– переносні заземлювачі — за місцевими умовами.

10.7.7. В електроустановках допускається застосування діелектричних бот та калош.

10.7.8. Встановлювати накладки на струмопровідні частини, якщо в їх конструкції не передбачені ізолюючі рукоятки та тримачі, необхідно із застосуванням засобів захисту.

10.7.9. Засоби захисту необхідно зберігати в закритих приміщеннях. Засоби захисту з гуми, які знаходяться у склад­ському запасі, необхідно зберігати у сухому приміщенні.

10.7.10. Ізолюючі штанги та кліщі слід зберігати в умовах, що виключають їх прогинання та дотик до стіни, покажчики напруги та електровимірювальні кліщі — в футлярах або чохлах.

10.7.11. Засоби захисту, які знаходяться в експлуатації, розміщують у спеціально відведених місцях, як правило, біля входу до приміщення, а також — на щитах керування. В місцях зберігання повинні бути гачки або кронштейни для штанг, кліщів, переносних заземлювачів, плакатів, знаків безпеки, а також шафи, стелажі для рукавиць, ботів, калош, рукавичок, захисних окулярів тощо.