Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

8.5. Вимоги до живильників

8.5.1. Живильні пристрої (бункери, лійки тощо) повинні мати форму, а за необхідності також пристрої (перегортувачі, вібратори тощо), що виключають можливість зависання матеріалів, що завантажуються та гарантують безпеку обслуговуючому персоналу при завантаженні та вивантаженні.

8.5.2. Ємкості-нагромаджувачі продукції фасувально-пакувальних машин для рідких, пастоподібних та сипких продуктів повинні мати пристрої, що виключають їх переповнення над допустимий об’єм.

8.5.3. Бункери-живильники повинні бути обладнані запобіжними гратами, які замикаються поруччями або іншими пристроями, що виключають можливість падіння людей у бункери.

8.5.4. Зони заповнення тари продуктом, закатки або закупорювання повинні бути огороджені суцільним кожухом знизу та з бічних сторін.

8.5.5. Живильні пристрої для подавання вибухопожежонебезпечних матеріалів повинні мати блокуючі пристрої для припинення подачі цих матеріалів у разі виникнення аварійних ситуацій.

8.6. Вимоги до розміщення устаткування

8.6.1. При розміщенні устаткування необхідно забезпечити зручність обслуговування та безпечну евакуацію людей у разі пожеж чи аварійних ситуацій.

При розміщенні устаткування слід передбачати:

– головні проходи за наявності постійних робочих місць — шириною не менше 1,5 м;

– проходи біля віконних прорізів, доступних з рівня під­логи або площадки — шириною не менше 1,0 м;

– проходи між устаткуванням для обслуговування та ремонту, а також поміж устаткуванням та стінами — шириною не менше 0,8 м, за наявності постійних робочих місць між ними — 1,4 м;

– проходи між устаткуванням у вибухопожежонебезпечних приміщеннях — шириною не менше 1,5 м, крім малогабаритних машин шириною та висотою до 0,8 м, для яких дозволяється зменшити ширину проходу до 1,0 м;

– проходи між паралельно розташованими виробничими печами, сушарками — шириною не менше 2 м;

– відстань від топок виробничих печей до протилежної стіни: при спалюванні твердого палива — не менше 3 м, при спалюванні рідкого палива або газу — 2 м; відстань від пальникових пристроїв до стіни — не менше 1,0 м.

При розташуванні топок котлів напроти топок печей (технологічних) відстань між ними повинна бути не менше:

– при спалюванні твердого палива — 5 м;

– при спалюванні рідкого палива або газу — 4 м (відстань між пальниковими пристроями не менше 2 м).

Ширина проходів при обслуговуванні стрічкових та ланцюгових конвеєрів повинна бути не менше 0,75 м.

Відстань між двома паралельно встановленими конвеєрами повинна бути не менше 1,0 м, ширина проходу між паралельно встановленими конвеєрами, закритими на всю довжину гратчастим огородженням або жорсткими коробами, повинна бути не менше 0,7 м.

Відстань по вертикалі від найбільш виступаючих частин конвеєра (вантажу, що транспортується,) до нижніх поверхонь виступаючих будівельних конструкцій має бути не менше 0,6 м.

8.6.2. Не дозволяється розміщувати технологічне устаткування вибухопожежонебез­печних виробництв над та під допоміжними приміщеннями, а також під естакадами технологічних трубопроводів з ЛЗР.

8.6.3. Робочі місця повинні бути розташовані поза зоною переміщення механізмів, сировини, готової продукції, руху вантажів та забезпечувати зручність спостереження за операціями, що відбуваються, та керування ними.

8.6.4. Довжина робочого місця повинна бути не менше 0,8 м на працівника.

8.6.5. Робочі місця повинні бути організовані у відповідності з ГОСТ 12.2.003–91, ГОСТ 12.2.061–81 та відповідати ергономічним характеристикам ГОСТ 12.2.032–78 та ГОСТ 12.2.033–78.