Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

Прийоми надання першої допомоги Загальні положення

У разі нещасного випадку велике значення належить своєчасному поданню першої передлікарняної медичної допомоги.

Щонайважливішою умовою успішного подання першої медичної допомоги є швидкість дій, знання основних правил та наявність практичних навичок в поданні першої передлікарняної медичної допомоги. Всі робітники та інженерно-технічні працівники повинні бути навчені поданню першої передлікарняної допомоги, яка охоплює:

– тимчасове зупинення кровотечі;

– перев’язування ран, опіків;

– накладання шин на місце перелому кісток;

– штучне дихання;

– перенесення потерпілого.

Заняття з подання першої допомоги повинні проводитися компетентним медичним персоналом разом з технічним персоналом. Відповідальність за організацію навчання покладається на начальника цеху та головного інженера підприємства.

З осіб, що відбули навчання, формуються санітарні пости з таким розрахунком, щоб у кожній зміні, у кожному цеху чи майстерні завжди були підготовлені люди.

Санітарні пости повинні бути забезпечені комплексом необхідних засобів для подання першої допомоги на місці.

До вказаних засобів належать: стерильний перев’язочний матеріал, вата, гумові або матерчаті кровотамуючі джгути, кліщі для фіксації переломів та вивихів, ватно-марлевий бинт (для бинтування в разі переломів), йодна настоянка, розчин борної кислоти, нашатирний спирт, валер’янові крап­лі, питна сода, мило, рушник тощо.

Рекомендується також забезпечити підприємство апаратом для штучного дихання з комплектом інструментів для розкривання рота, відтягування та утримування язика тощо.

Медичні засоби першої допомоги комплектуються за порадою лікаря, технічні засоби — на основі розпорядження начальника цеху.

Для зберігання майна санітарного поста адміністрація повинна встановити певне місце та призначити особу, відпові­дальну за збереження та видачу засобів першої допомоги.

Ці особи повинні знати призначення засобів першої допомоги та вміти їх застосовувати.

В цехах та на території підприємства слід розвішувати чіткі, добре видимі покажчики до медпункту, санітарних постів, місця зберігання нош та інших засобів до подання першої допомоги.

Перша допомога при переломах, вивихах, ударах

У разі переломів та вивихів основне завдання при поданні першої допомоги полягає в тому, щоб надати ушкодженій частині тіла найбільш зручне та спокійне положення. Це є обов’язковим не лише для усунення відчуття болю, але і для попередження перетворення закритого перелому у відкритий, – коли уламки кісток зсередини проколюють шкіру.

При переломах та вивихах кінцівок необхідно ушкоджену кінцівку зміцнити шиною, фанерною пластиною, палицею чи іншим подібним предметом. Ушкоджену руку можна за допомогою бинта або косинки підвісити на шиї та прибинтувати до тулуба.

При падінні з висоти або при обвалах, якщо виникає підозра на наявність перелому хребта (різкий біль у хребті, неможливість зігнути спину та перевернутись), перша допомога зводиться до слідуючого: потерпілого слід обережно покласти на жорстку поверхню (на санітарні ноші кладуть дошки), строго горизонтально. При відсутності дошок до спини та боків щільно прибинтовують чотири драбинкові шини.

У разі падіння предметів на голову, ударі голови та здогадному переломі черепа (непритомність, кровотеча з вух або рота) до голови необхідно прикласти холодний предмет (пляшку з снігом або холодною водою, грілку з льодом) або зробити холодну примочку.

При переломі ребер, ознакою якого є біль при диханні, кашлі, чханні, рухах, слід туго забинтувати груди або стягнути їх рушником у часі видиху.

За впевненості, що потерпілий отримав лише удар, до місця удару слід прикласти холод (сніг, лід, змочену холодною водою тканину) і туго його забинтувати. При відсутності ушкоджень шкіри не слід змазувати місце удару йодом, розтирати, накидати зігріваючий компрес.