Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

8.4. Вимоги до огороджувальних та запобіжних пристроїв

8.4.1. Усі рухомі, обертові та такі, що виступають, частини устаткування, допоміжних механізмів, якщо вони становлять джерело небезпеки для людей, повинні бути надійно огороджені або розташовані таким чином, щоб виключалась можливість травмування обслуговуючого персоналу. Огородження повинні бути пофарбовані у кольори відповідно до ГОСТ 12.4.026-76. Пофарбування повинно періодично поновлюватись.

Відстань між огородженням, виготовленим з перфорованого матеріалу або сітки, та небезпечним елементом наведено у табл. 8.1.

Огородження приводних, натяжних та відхильних барабанів стрічкових конвеєрів повинні перекривати з торців барабани та ділянки стрічки, що набігає на барабан, по довжині не менше R+1 м від лінії дотику барабана зі стрічкою ( R радіус барабана у метрах).

Таблиця 8.1. Параметри розміщення огороджень (витяг з ГОСТ 12.2.062-81)

Діаметр кола, вписаного до отвору грат (сітки), мм

Відстань від огородження небезпечного елемента, мм

До 8

понад 8 до 10

понад 10 до 25

понад 25 до 40

Не менше 15

понад 15 до 35

понад 35 до 120

понад 120 до 200

 

8.4.3. Конвеєри, розташовані над проходами, повинні мати знизу суцільне огородження, розташоване не нижче 2,0 м від рівня підлоги, а з боків-борти, що піднімаються над верхньою несучою стрічкою на 0,4 м.

8.4.4. Розсувні та відкидні (на шарнірах, завісах), а також з’ємні огородження (накривки, кожухи, щитки), що закривають зубчаті передачі, робочі механізми та інші рухомі частини машин, які потрібно періодично обслуговувати і при цьому не виключена небезпека травмування, повинні мати блокувальний пристрій для автоматичної зупинки машини при відкриванні накривки, кожуха, щитка.

8.4.5. Розсувні та відкидні огородження повинні мати два фіксованих положення “Відчинено” та “Зачинено”.

Конструкція фіксуючих пристроїв повинна виключати можливість випадкового відкривання або закривання огородження.

Огородження повинні бути міцними, легкими, надійно закріпленими, не мати ріжучих крайок, гострих кутів та не повинні торкатися до рухомих частин устаткування.

З’ємні огородження повинні мати ручки, дужки, скоби чи інші пристрої (у залежності від маси та експлуатаційної зручності) для зручного та безпечного утримання при зніманні та встановленні.

8.4.6. Деревообробне устаткування повинно мати пристрої, що виключають:

– зіткнення людини з різальним інструментом;

– виліт різального інструменту;

– викидання оброблюваної заготовки та відходів до робочої зони;

– травмування людей при встановленні та заміні різального інструменту.

8.4.7. Робоча частина ріжучого інструменту деревообробних верстатів (пилок, фрез, ножових установок тощо) повинна закриватись автоматично діючим огородженням, яке від­кривається на час проходження оброблюваного матеріалу або інструменту лише для його пропускання на величину, яка відповідає вимірам оброблюваного матеріалу щодо висоти та ширини.

Нерухомі огородження допускається вживати у тих випадках, коли вони виключають можливість стикання з введеним в дію різальним інструментом.