Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

11.6. Вантажопідйомне та транспортне устаткування, машини та механізми

11.6.1. Будова, встановлення та експлуатація кранів всіх типів, вантажних електричних візків, що переміщюються вздовж наземних рейкових колій разом з кабіною керування, ручних та електричних талів, лебідок для піднімання вантажу або людей, здіймальних вантажозахватних механізмів та пристроїв, тари, за винятком транспортних контейнерів, повинні відповідати вимогам Правил будови та безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів.

11.6.2. Вантажопідйомні машини, які не підлягають реєстрації в місцевих органах Держнаглядохоронпраці, а також здіймальні вантажозахватні пристрої повинні мати інвентарний номер, який вноситься до журналу обліку та огляду вантажопідйомних машин, здіймальних вантажозахватних пристроїв підприємства-власника.

11.6.3. Дозвіл на прийняття до експлуатації вантажопідйомних машин, що не реєструються у місцевих органах Держ­наглядохоронпраці, повинен видаватись посадовою особою по нагляду за вантажопідйомними машинами на підприємстві на основі документації заводу-виробника та результатів технічного огляду.

11.6.4. На підйомно-транспортних машинах повинні бути вивішені трафарети з наведеними на них основними даними машини: реєстраційним (інвентарним) номером, вантажопідйомністю, датою чергового технічного огляду.

11.7. Авто- та електронавантажувачі

11.7.1. Будова автонавантажувачів повинна відповідати вимогам ГОСТ 16215–80Е. Будова машин наземного безрейкового електрифікованого транспорту повинна відповідати вимогам ГОСТ 18962–86. 

11.7.2. Авто- та електронавантажувачі повинні бути обладнані звуковими та світловими сигналами, замком з ключем, що виймається, та гальмовою системою.

11.7.3. Авто- та електронавантажувачі, що обладнані гід­рав­лічним механізмом підйому, в гідросистемі повинні мати запобіжний клапан чи інший запобіжний пристрій, який спрацьовує у разі перевищення тиску в циліндрі на 5 % більше від робочого.

11.7.4. Автонавантажувачі повинні бути обладнані глушниками та іскрогасильними пристроями.

11.7.5. Автонавантажувачі з механічною системою під­німання вантажу повинні бути обладнані кінцевими вимикачами для обмеження висоти піднімання вантажу та опускання підіймального пристрою.

11.7.6. Випуск авто- та електронавантажувача з гаража до експлуатації повинен здійснюватись лише після перевірки технічної справності та відповідного запису в журналі реєстрації транспорту.

11.7.7. Дозволяється транспортування вантажу на навантажувачі, якщо його рама відхилена назад до відказу.Захватний пристрій повинен забезпечувати висоту підіймання вантажу від землі не менше, ніж величина дорожного просвіту навантажувача і не більше 0,5 м — для навантажувачів на пневматичних шинах та 0,25 м — для навантажувачів на вантажних стрічках.

11.7.8. При експлуатації електронавантажувача із захватною вилкою вантаж повинен рівномірно розподілятись по ширині вилки та виступати за його габарити не більше ніж на 1/3 довжини. Не дозволяється укладати вантаж вище захисного пристрою, який захищає робоче місце водія від падіння вантажів.

11.7.9. Електронавантажувачі та електроштабелери з висотою підйому понад 2,0 м повинні бути обладнані огородженням над головою водія або кабіною.

11.7.10. Штабелювання вантажів електронавантажувачами повинне здійснюватись у відповідності зі схемами їх укладання, опрацьованими власником. При цьому вантажі повинні укладатись на прокладки або стелажі, які забезпечують віль­ний вихід навантажувача з-під вантажу.

11.7.11. Встановлення та зняття акумуляторних батарей повинні здійснюватись при допомозі вантажопідйомного пристрою.

11.7.12. Встановлення акумуляторних батарей на електровізок та їх підключення до електричного устаткування повинні виконуватись лише після відключення зарядного струму. Не дозволяється використання електронавантажувачів у приміщеннях вибухопожежної категорії А та Б.

11.7.13. Не допускається перевезення людей на електронавантажувачах, а також на вантажах, які перевозяться або підіймаються.