Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

9.2. Реєстрація та дозвіл на пуск посудини в експлуатацію

9.2.1. Всі посудини до пуску в роботу повинні бути зареєстровані у особи, що здійснює нагляд за посудинами на підприємстві, у спеціальному журналі реєстрації та огляду посудин, на які не поширюються Правила будови та безпечної експлуатаії посудин, що працюють під тиском. Форма журналу реєстрації наведена у додатку 19. 

9.2.2. Для реєстрації посудини особі, яка здійснює нагляд за посудинами, повинні бути подані:

– паспорт посудини (за відсутності паспорта заводу-виготовлювача власником посудини повинно бути складено паспорт встановленої форми);

– акт, який засвідчує, що монтаж (встановлення) виконані у відповідності з проектом і всі елементи посудини знаходяться в справному стані (лише для посудин, встановлених стаціонарно);

– схема включення з наведенням джерела тиску, параметрів робочого середовища, арматури, контрольно-вимірювальних приладів, запобіжних та блокувальних пристроїв.

9.2.3. Реєстрація та видача дозволу на пуск посудини в експлуатацію повинні виконуватись особою, що здійснює нагляд за посудинами на підприємстві, після подання документації у об’ємі, вказаному в п.9.2.2. ч.1 цих Правил, та при позитивних результатах технічного огляду.

Про реєстрацію, результати технічного огляду, термін наступного огляду та видачу дозволу на пуск посудини в роботу особа, яка здійснює нагляд за посудинами, виконує запис у паспорті посудини і журналі реєстрації та огляду посудин.

9.2.4. Після реєстрації паспорт посудини зі всіма вказаними вище документами повертається власнику посудини.

9.3. Технічний огляд посудин

9.3.1. Посудини повинні піддаватись технічному оглядові (зовнішньому і внутрішньому оглядові та гідравлічному випробуванню) до пуску в роботу (після монтажу) та періодично під час експлуатації.

9.3.2. Технічний огляд посудин виконується особою, що здійснює нагляд за посудинами, в присутності особи, яка відповідає за їх справний стан та безпечну експлуатацію.

9.3.3. Гідравлічне випробування посудин здійснюється з попереднім оглядом для виявлення стану внутрішніх та зов­нішніх поверхонь та впливу середовища на стінки посудини.

Необхідність повного чи часткового видалення футеровки, ізоляції та інших захисних покрить посудин при технічному огляді визначається особою, що здійснює нагляд за посудинами, у залежності від їх технічного стану.

Внутрішній огляд посудин повинен виконуватись з додержанням вимог безпеки.

9.3.4. У разі неможливості (через конструктивні особливості посудини) здійснення внутрішніх оглядів останні замінюються гідравлічним випробуванням пробним тиском з оглядом в доступних місцях та замірюванням товщини стінок.

9.3.5. Гідравлічне випробування посудин та їх елементів повинно виконуватись пробним тиском, вказаним на кресленні або в паспорті посудини; за відсутності цих даних — відповідно до підрозд. 4.6. Правил будови та безпечної екс­плуатації посудин, що працюють під тиском.

Розрахунок посудин на міцність повинен враховувати напругу, яка виникає у металі при проведенні гідравлічних і пневматичних випробувань.

9.3.6. В обгрунтованих випадках, коли гідравлічне випробування неможливе (складність видалення води, наявність всередині посудини футеровки, яка перешкоджає заповненню посудини водою), дозволяється замінювати його пневматичним випробуванням (повітрям або інертним газом) при такому ж пробному тискові у відповідності з інструкцією, затвердженою власником підприємства.

В інструкції повинні бути передбачені заходи безпеки щодо пневматичного випробування цих посудин.

Пневматичне випробування допускається лише за позитивних результатів огляду, товщинометрії та перевірки міц­ності посудини розрахунком.

Повітря може бути використане лише для пневмовипробувань посудин, які пройшли ретельне очищення, дегазацію з наступним лабораторним аналізом середовища.

9.3.7. Пневматичне випробування посудин на міцність не дозволяється у діючих цехах, лабораторіях, дільницях.

На час проведення пневматичного випробування посудин слід встановити охоронну зону та наочно її позначити.

Знаходження будь-кого в цій зоні під час підняття тиску в посудині не дозволяється. Огляд посудини дозволяється виконувати лише після того, як випробний тиск буде знижений до робочого.

Герметичність зварних стиків, фланцевих з’єднань перевіряється галоїдними або галієвими течошукачами або шляхом обмазування їх мильним або іншим розчином.

Не дозволяється обстукування молотком посудин, що перебувають під тиском.

Посудини, що знаходяться в експлуатації, повинні підлягати технічному огляду з періодичністю, вказаною в інструкції з експлуатації підприємства-виготовлювача, а при відсутності таких вказівок — відповідно з табл. 9.1.

Таблиця 9.1