Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

1.4. Мішковибивальні машини

1.4.1. Очищення тари з мішковини повинне проводитись у окремому приміщенні та здійснюватись на пневматичній або механічній мішковибивальній машині.

1.4.2. Машини та апарати для очищення мішків від пилу повинні обладнуватись місцевими відсмоктувачами з очищенням повітря перед його викиданням в атмосферу.

1.4.3. Бичові барабани мішковибивальних машин повинні бути відбалансовані. Бичі барабанів повинні бути однакової довжини, без гострих країв та задирок. Бичі повинні вільно проходити поміж гратами та не зачіпати нерухомих частин машин, бути надійно закріпленими на своїх барабанах. Накривки, лючки та дверцята мішковибивальних машин повинні бути герметичними.

2. Вимоги безпеки до кондитерських виробництв

2.1. Карамельне та ірисне виробництво

2.1.1. Охолоджуючий барабан повинен мати приймальний бункер, ємкість якого виключає переповнення машини карамельною або ірисною масою при встановленій продуктивності машини. Зубчаті колеса охолоджувальних машин повинні мати знімні гратчасті огородження з двома електроблокіровками, розташованими по діагоналі огородження.

2.1.2. Робоча плита охолоджувального столу для карамельної маси повинна бути огороджена з трьох сторін бортами заввишки не менше 0,05 м.

На боці столу, з якого карамельна маса подається до наступної обробки, борт не встановлюється.

2.1.3. Поворотна плита охолоджувального столу повинна бути відбалансована та оснащена пристроєм, який запобігає самочинному перекиданню.

2.1.4. При охолодженні карамелі на вузькому конвеєрі краї виступаючих металевих козирків повинні бути закочені.

2.1.5. Переміщення карамельної маси у процесі її обробки повинно бути механізоване.

2.1.6. Витягальна машина повинна бути обладнана відкидним огородженням, зблокованим з електроприводом.

2.1.7. Перед валками машини по виготовленню монпанс’є та ірисопрокатної машини повинні бути встановлені огородження, зблоковані з електроприводом цих машин, що попереджують потрапляння рук поміж валками.

2.1.8. Ножі машини для різання пласту ірисних мас повинні бути закриті огородженням, зблокованим з електроприводом машини.

2.1.9. Конусні шківи формувальних машин зверху повинні бути обладнані напівкруглими огороджувальними щитами.

2.1.10. Ланцюги штампувальної та різальної машин повинні бути зверху та з боків закриті огородженнями, зблокованими з електроприводами машин.

2.1.11. Багатоярусні закриті охолодні конвеєри повинні бути оснащені пристроєм для низьковольтного освітлення — 12 В.

2.1.12. Дражувальні котли повинні мати гладку поверхню, яка виключає можливість травм, та педальне вимикання, яке забезпечує повну зупинку руху котла.

2.1.13. Ролики джгутовитягальної машини повинні бути закриті огородженнями з прозорого ударостійкого матеріалу.

2.1.14. Підкочувальна машина з боку привода повинна закриватись суцільними щитками наглухо, а з протилежного боку — відкидними огородженнями.

2.1.15. Перед валиком проминальної машини повинен бути встановлений похило до обертового столу запобіжний козирок таким чином, щоб зазор між диском та козирком був достатнім для проходження карамельної маси.

2.1.16. Ділянка вивантаження ірисної маси з варильного котла повинна бути огороджена так, щоб доступ обслуговуючого персоналу до маси був виключений.