Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

2.8. Миття тари

2.8.1. Мийне відділення інвентаря, бочкової та іншої тари повинне розміщуватись в окремому приміщенні, обладнаному припливно-витяжною вентиляцією.

2.8.2. Підлога у приміщеннях для миття тари та пропарювання бочок повинна бути водонепроникною, з ухилом 0,02 у бік трапу. Кількість каналізаційних трапів для повного видалення промивних вод повинна визначатись розрахунком. Підлоги виконувати згідно з вимогами п.6.1.39 ч.1 цих Правил.

2.8.3. Для зовнішньої обмивки бочок з сировиною повинна бути встановлена механічна мийка з централізованим подаванням води. Температура не повинна перевищувати 60 оС.

2.8.4. Миття бочок повинне бути механізовано.

2.8.5. При пропарюванні бочок подавання пари з надлишковим тиском понад 0,05 МПа (0,5 кгс/кв.см) не допускається. На живильному паропроводі повинні бути встановлені редукційний та запобіжний клапани, відрегульовані на тиск 0,05 МПа (0,5 кгс/кв.см), і манометр, на якому червоною рискою на циферблаті або спеціальним покажчиком мусить бути позначено гранично допустимий тиск пари.

Манометр повинен установлюватись на видимій ділянці паропроводу.

2.8.6. Пропарювати бочки необхідно за допомогою гумотканевих рукавів високого тиску, виготовлених з термостійкої гуми, і які мають металеві наконечники. Кріплення кінців рукавів у місцях з’єднань повинне виконуватись за допомогою металевих хомутів. Натягування рукавів на штуцери, які мають гладку поверхню, кріплення кінців рукавів дротом не дозволяється.

2.8.7. Наконечник рукава для запобігання закупорювання бочки під час пропарювання повинен мати повздовжні ребра, а зовнішній діаметр рукава мусить бути меншим діаметра отвору бочки, до якого вводиться наконечник.

2.8.8. Біля кожного робочого місця мийника повинен знаходитись дерев’яний молоток (киянка). Під час миття бочок слід для зняття тиску пари обережно відбивати шпунт кожні 3–5 хвилин розгойдування бочки.

Не дозволяється стояти напроти дна бочки, яка пропарюється.

2.8.9. При пропарюванні резервуарів повинне бути забезпечене місцеве видалення пари безпосередньо з резервуара. Розповсюдження пари в цеху не допускається.

2.8.10. Бочки з пюре або патокою розігріваються для вивантаження лише після відкриття днища бочки або просвердлювання у ній отвору для виходу пари.

2.8.11. Металеві банки повинні розкупорюватись спеціальним ножовим пристроєм.

2.8.12. У приміщеннях, де виконується переробка сульфітованих пульп та пюре, слід мати содовий розчин для миття рук, а також ефективно діючу припливно-витяжну вентиляцію. Забирати повітря слід з нижньої зони.

3. Вимоги безпеки до устаткування виробництва молочної кислоти

3.1. Бродильні апарати (чани)

3.1.1. Бродильні апарати (чани) повинні бути виконані з матеріалів (корозієстійких або алюмінію), стійких до впливу середовища, мати люки, розміщені на кришці, та засувки знизу.

3.1.2. Бродильні апарати повинні бути обладнані світильниками на напругу не більше 12 В для освітлення внутрішньої поверхні апаратів, термометрами, рівнемірами та запірною арматурою.

3.1.3. Бродильні апарати повинні бути обладнані пристроями для відведення двоокису вуглецю (вуглекислого газу).

3.1.4. Мірні бачки для розчинів калію фероціанідного (жовтої кров’яної солі), кальцінованої соди повинні розміщуватись над бродильним апаратом та обладнуватись рівнемірами і переливними трубками, а також автоматичними пристроями для запобігання переповненню мірників.