Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

8.11. Вимоги безпеки при хімічному очищенні устаткування

8.11.1. Роботи з хімічного очищення устаткування (парових котлів, випарних апаратів, теплообмінників тощо ) виконуються у відповідності з інструкцією, затвердженою власником підприємства.

8.11.2. Відповідальним за підготовку схеми хімічного очищення устаткування, що промивається, є посадова особа, у веденні якої воно знаходиться.

8.11.3. При виконанні робіт спеціалізованою організацією відповідальним за підготовку та проведення хімічного очищення є керівник роботи цієї організації.

8.11.4. Внутрішній огляд устаткування після закінчення хімічного очищення повинен проводитись після його вентиляції та наступного виконання аналізу повітря у ньому на відсутність шкідливих речовин.

8.11.5. Хімічне очищення (виварювання) випарних апаратів для запобігання накопиченню вибухопожежонебезпечних газів повинне проводитись при працюючому повітряному насосі.

8.11.6. Для приготування та подавання реагентів для виварювання випарних апаратів повинна бути обладнана спеціальна установка, яка повинна розміщуватись на першому поверсі у ізольованому приміщенні, оснащеному витяжною вентиляцією.

8.11.7. Безсодове очищення поверхонь нагріву випарних апаратів від накипу повинне виконуватись у відповідності з вимогами Інструкції з безсодового способу очищення від накипу поверхонь нагріву випарних апаратів, інгібірованими солянокислими розчинами.

8.11.8. Під час виварювання випарних апаратів соляною кислотою, а також при огляді корпусів після виварювання для запобігання вибуху не дозволяється користування відкритим вогнем (куріння, запалювання сірників, користування світильниками з відкритим полум’ям тощо), про що повинна бути вивішена табличка.

9. Вимоги* до посудин, які працюють під тиском не більше 0,07 мПа (0,7 кгс/кв.См)

9.1. Загальні вимоги

9.1.1. Технічний нагляд та експлуатація посудин, які працюють під тиском не більше 0.7 кгс/кв.см, повинні здійснюватись у відповідності з інструкцією** , затвердженою власником.

9.1.2. Посудини повинні виготовлюватись на підприємствах, що мають технічні засоби, які забезпечують якісне їх виготовлення у відповідності з конструкторською документацією, опрацьованою проектним, науково — дослідним інститутами (спеціалізованим конструкторським бюро) або проектно — конструкторським відділом підприємства.

Кожна посудина повинна мати паспорт встановленої форми.

9.1.3. Особою, відповідальною за справний стан та безпечну експлуатацію посудини, є начальник цеху, дільниці, виробництва, а особою, що здійснює нагляд за посудиною на підприємстві — посадова особа служби технічного нагляду. Ці особи призначаються наказом по підприємству.

9.1.4. По кожному цеху, дільниці, виробництву повинен бути складений перелік посудин з наведенням головних характеристик (робочий тиск, середовище, температура та місткість).

Перелік затверджується власником та складається в двох примірниках, один з яких зберігається у особи, яка відповідає за безпечну експлуатацію посудини, а другий — передається особі, яка здійснює нагляд за посудинами.