Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП 1.8.10-1.14-97 ПБ для кондитерского произ...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.84 Mб
Скачать

11.8. Візки транспортні

11.8.1. Електровізки повинні бути обладнані:

– замком для запобігання випадковому пуску;

– запобіжними скобами на важелі керування;

– важелями з ізольованими рукоятками;

– огородженням для захисту ніг від ушкодження.

11.8.2. Будова вантажних візків повинна відповідати вимогам ГОСТ 13188–67. 

11.8.3. Вантажні ручні візки повинні мати здіймальні або постійно встановлені пристосування для забезпечення стій­кості вантажів, поруччя для зручності їх пересування, а також пристосування для різних вантажів.

11.8.4. На кожному візкові повинні бути зазначені номер та вантажопідйомність.

11.8.5. Вантажі, що транспортуються на візках,не повинні виходити за габарити платформи. Ручки візка-лебідки повинні бути обладнані запобіжними скобами, що захищають руки працівника від ударів.

11.9. Конвеєри

11.9.1. Будова конвеєрів усіх типів повинна відповідати вимогам ГОСТ 12.2.022–80. 

11.9.2. Конвеєри, що застосовуються для транспортування запилених вантажів, повинні бути закриті суцільним кожухом та обладнані місцевою витяжною вентиляцією з наступним очищенням повітря.

11.9.3. У місцях передачі вантажу, що транспортується, з одного конвеєра на інший (або на машину) повинні бути передбачені пристрої, що виключають падіння вантажу з конвеєра або машини. Конвеєри для тарних вантажів повинні мати по всій довжині борти висотою не менше ніж 0,2 м. Для попередження падіння мішків з конвеєрів кінці відвідних шлагбаумів повинні впритул прилягати до борту конвеєра та до спуску.

11.9.4. Металеві станини конвеєрів повинні мати надійне захисне заземлення або занулення.

11.10. Стрічкові конвеєри

11.10.1. Стрічкові конвеєри повинні відповідати наступним вимогам:

– прийомні та видавальні пристрої повинні бути виконані таким чином, щоб була виключена нерівномірність надходження вантажу, його удари об полотно, падіння на підлогу, а також можливість дотику обслуговуючого персоналу до рухомих частин;

– натяг робочого полотна повинен бути відрегульований таким чином, щоб була виключена можливість зповзання та падіння вантажів;

– швидкість руху стрічки повинна знаходитись в межах від 0,6 до 1,2 м/с;

– привід похилих стрічкових конвеєрів повинен бути обладнаний автоматично діючим пристроєм, що виключає зворотній рух стрічки;

– на стрічкових конвеєрах, довжина яких перевищує 15 м, для попередження бокових зміщень стрічки повинна бути передбачена установка спрямовуючих та центруючих пристроїв.

11.10.2. Стрічкові конвеєри, що призначені для транспортування сипких, вологих та липких вантажів, повинні мати пристрої для очищення від налипання обох боків нижньої вітки стрічки, приводних, кінцевих та відхиляючих барабанів.

11.10.3. Конвеєри на складах тарного зберігання сипких матеріалів повинні бути обладнані пересувними скидальними каретками з пристроями, що запобігають довільному зсуву каретки. Несамохідні скидальні каретки повинні переміщуватись зусиллям одного працівника. Переміщення каретки під час руху стрічки конвеєра не дозволяється.

11.10.4. На стрічці похилих конвеєрів необхідно встановлювати поперечні рейки для запобігання зворотному сповзанню штучних вантажів.

11.10.5. Робота пересувних конвеєрів дозволяється лише при справному підйомному пристрої (трос, гальмо) та шланговому приводі, зі змонтованими на кінцях станини кінцевими вимикачами та огороджуючими щитами з боків механізмів для переміщення тарних вантажів.

11.10.6. Скидання мішків зі стрічки необхідно здійснювати за допомогою щитків, що повинні встановлюватись під кутом 45 градусів до стрічки конвеєра та щільно прилягати до борту конвеєра або спуску.