Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LIPINSKA IRD.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Методичні вказівки щодо користування посібником

Вища школа має формувати у майбутніх фахівців вміння використовувати інформаційні ресурси, допомогти оволодіти знаннями, вміннями та навичками, які необхідні для глибинного розуміння текстів, що опрацьовують, і допомагають сформувати світогляд і практичні навички щодо подальшої професійної діяльності.

Принцип модульної побудови курсу забезпечує адаптованість навчального матеріалу до сучасних умов розвитку інфор­маційних технологій. Посібник складається з чотирьох вертикальних модулів:

І. Поняття інформації та інформаційного суспільства.

Іі. Формування та розвиток системи інформаційних ресурсів.

ІІІ. Особливості використання інформаційних ресурсів в різних галузях діяльності людини.

ІV. Характеристика інформаційного обслуговування та забезпечення.

Рекомендується наступний порядок користування посібни­ком для дистанційного навчання. Передусім необхідно зверну­тися до навчальної програми даної дисципліни, приділивши особливу увагу її структурі. Матеріал згруповано в основні модулі, кожен з яких закінчується набором завдань (тестів) для пе­ревірки знань.

Модуль І. “Поняття інформації та інформаційного суспільства” охоплює перші загальнотеоретичні навчальні елемен­ти, вивчення яких дає змогу зрозуміти головні поняття, підвести базу для наступного засво­єння навчального матеріалу через з’ясування мети і завдань навчання дисципліни, містить відомості з питань необхідності вивчення інформаційних ресурсів, збага­чує знання студента науковою термінологією.

Модуль ІІ. “Формування та розвиток системи інформаційних ресурсів” охоплює загальнотеоретичні навчальні еле­менти стосовно розвитку та формування системи інформаційних ресурсів в Україні та за кордоном. Вивчення цього модуля збагачує знання студента науко­вою термінологією, формує вміння і навички критично ставитися до сучасної системи інформаційних ресурсів, виважено підходити до використання інформаційних ресурсів для професійної діяльності та повсякденного життя.

В модулі ІІІ. “Особливості використання інформаційних ресурсів в різних галузях діяльності людини” розглядаються можливості використання інформаційних ресурсів для успішного здійснення професійної діяльності, характеризуються особливості використання інформаційних ресурсів представниками різних професій, зокрема документознавцями та діловодами.

В модулі ІV. “Характеристика інформаційного обслуговування та забезпечення” розглядаються основні проблеми задоволення інформаційних потреб та запитів, характеризуються особливості сучасного інформаційного обслуговування та забезпечення, окреслюються основні шляхи удосконалення забезпечення інформаційними ресурсами.

Кожен з модулів поділено на дві теми (горизонтальні модулі). При цьому матеріал подано на двох рівнях:

  • оволодіння матеріалом першого рівня (базового) формує комплекс знань, якими повинен володіти документознавець і діловод для успішної діяльності організації;

  • оволодіння матеріалом другого рівня забезпечує формування знань і практичних навичок, необхідних для успішного розв’язування завдань упорядкування усного і письмового мовлення у повсякденній праці фахівця на конкретному робочому місці з використанням сучасних інформацій­них технологій.

Таким чином, в підмодулях характеризуються ті знання та на­вички, якими необхідно володіти відповідно до різних рівнів процесу творення та використання інформаційних ресурсів.

Дистанційна форма навчання передбачає самостійне вив­чення запропонованих модулів, що включають відповідні теми дисципліни.

Під час вивчення окремих навчальних елементів, а також виконан­ня практичних завдань студентові за відповідним графіком надаються консультації, що розробляють у центрі дистанційної освіти.

Після роботи над кожним модулем обов’язковим є виконан­ня всіх тестових завдань, а також з’ясування відповідей на запитання, які найчастіше виникають у студентів під час са­мостійного вивчення відповідних навчальних елементів курсу. Самостійну роботу з навчальним матеріалом можна виконувати у бібліотеці університету, місцевій бібліо­теці, а також вдома у відповідності до навчальних тем, навчальних еле­ментів з використанням відповідних літературних джерел та мережі Інтернет. Під час самостійної роботи передбачається детальне опрацювання лекційного матеріалу, теоретичних та практичних пи­тань, вказаних у навчальних елементах модулів, виконання практичних завдань, опрацювання запитань для самоконтролю знань. Контроль знань та вмінь, сформованих в результаті вивчення кожного змістового модуля, проводять шляхом складання підсумкового тесту.

Метою самостійної роботи є вивчення навчальних елементів, формування навичок самостійної роботи під час виконання завдань професійної діяльності діловода та документознавця.

Результати виконання самостійної роботи мають бути зафіксовані у вигляді конспекту.

Після опрацювання кожного модуля студент виконує контрольну роботу, метою якої є самостійне вивчення і закріплення знань з найважливіших і найскладніших розділів курсу. Контрольна робота включає завдання, для виконання яких треба володіти певним теоретичним матеріалом, який можна знайти в рекомендованих навчальних посібниках та наукових виданнях.

Варіант вибирають за останньою цифрою залікової книжки студента.

Після вибору варіанту необхідно письмово виконати відповідні завдання.

Обсяг контрольної роботи – не менше 10 аркушів формату А4.

У вступі до контрольної роботи подають обґрунтування актуальності теми, формують мету дослідження (обсяг 1-2 сторінки). В аналітичному огляді проводять критичний аналіз проблеми, що вивчається, згідно з даними спеціальної (загальнотеоретичної і прикладної) літератури. Розділ завершують короткими висновками, в яких узагальнюють основні положення, концепції, теорії, які виконавець контрольної роботи вважає необхідними запропонувати чи розробити.

У висновках описують отримані результати, проводять їх аналіз, у стислому вигляді подають основні узагальнення згідно сформульованих завдань (обсяг 1-2 сторінки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]