Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LIPINSKA IRD.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Тлумачний словник

Аналітичні запити – запити на отримання спеціально підготовлених відомостей про рівень і тенденції розвитку конкретної галузі техніки.

Безпека інформаційних ресурсів – відносно гарантована захищеність інформаційних ресурсів від будь-яких об’єктивних і суб’єктивних загроз (небезпек), що виникають в умовах функціонування інформаційної системи.

Бібліографічна картотека – бібліографічний посібник, реалізований в картковій формі.

Бібліографічне видання – бібліографічний посібник, випущений у формі неперіодичного, серійного, періодичного чи продовжуваного видання.

Бібліографічний покажчик – бібліографічний посібник зі складною структурою, що передбачає наявність допоміжних покажчиків, передмови, змісту, списку скорочень тощо.

Бібліографічний каталог – бібліографічний посібник, що розкриває склад і зміст певного фонду (його частини) чи кількох фондів документів. Його називають зведеним, якщо він відображає фонди документів двох і більше закладів.

Бібліографічний огляд – бібліографічний посібник, що являє собою розповідь про документ.

Бібліографічний список – бібліографічний посібник з простою структурою.

Бібліографічні запити – запити на складання та надання бібліотечних тематичних списків, довідок і покажчиків, а також уточнення бібліотечного опису документів.

Вибіркове поширення інформаційних ресурсів – систематичне забезпечення відомостями про поточні надходженнях документів відповідно до постійно діючих запитів при обов’язковому зворотному зв’язку з наступним наданням за вимогою користувача служби НТІ документів чи їхніх копій.

Диференційоване забезпечення керівництва науково-технічними інформаційними ресурсами – забезпечення керівників різних рівнів спеціально підготовленими науково-технічними інформаційними матеріалами, призначеними для вирішення задач управління.

Експрес-інформація – періодичне видання журнальної чи аркушевої форми, що містить розширені реферати найбільш актуальних зарубіжних матеріалів і неопублікованих документів, що вимагають оперативного оповіщення.

Електронна бібліотека – велика (в перспективі всесвітня) розподілена віртуальна колекція документів в електронній формі, що має бути доступною для користувачів через мережі передавання даних.

Електронна пошта – система поштових відносин між людьми та установами, заснована на використанні засобів інформатики й електронних засобів зв’язку.

Електронний документ – документ на машиночитаному носієві, для використання якого необхідні засоби комп’ютерної, офісної та організаційної техніки.

Електронний каталог – основна база даних бібліотеки, що вміщує опис всіх видів документів.

Ергономічне забезпеченнясукупність засобів і методів для створення найсприятливіших умов праці людини з АС, умови для роботи людини за комп’ютером.

Запит  заявка на отримання інформаційних матеріалів, в якій конкретно виражені інформаційні потреби фахівця.

Інформатизація бібліотек – втілення сучасних інформаційно-комунікаційних технологій на основі використання яких підвищують якість і ефективність роботи бібліотекарів, забезпечується швидкий доступ і отримання інформаційних матеріалів користувачами.

Інформаційна потреба  це потреба в комплексі відомостей, необхідних користувачеві (підприємству, організації, їх підрозділам, професійній групі чи індивідуальному працівнику) для досягнення в даний час найбільш ефективних (в певний термін, на високому рівні, з найменшими витратами) результатів діяльності.

Інформаційне забезпечення — сукупність процесів з підготовки та надання спеціально підготовлених науково-технічних інформаційних матеріалів для вирішення управлінських і науково-технічних задач відповідно до етапів їх виконання.

Інформаційне суспільство – суспільство, головним фактором розвитку якого є виробництво та використання науково-технічних і інформаційних ресурсів.

Інформаційні ресурси – документи і масиви документів (бібліотеки, архіви, фонди, БД, бази знань) та інші форми організації інформаційних матеріалів з усіх напрямків життєдіяльності людей.

Інформаційні ресурси, віднесені до категорії обмеженого доступу – документовані на будь-яких носіях (паперових, магнітних тощо) важливі текстові, образотворчі або електронні інформаційні матеріали, що відображають пріоритетні досягнення в галузі державної, економічної, підприємницької й іншої діяльності, розголошення яких може завдати шкоди інтересам держави або їх власнику.

Інформаційно-аналітична діяльність – сукупність процесів пошуку, збирання, опрацювання (аналізу, узагальнення), зберігання (враховуючи, інформаційну безпеку), поширення інформаційних матеріалів, що відповідають інформаційним потребам користувача.

Інформологія – науку, що вивчає методи й засоби опису і пояснення процесів і явищ, що спостерігаються в природі і суспільстві, а також специфіку їх видів і етапів, їх кількісні і якісні характеристики в просторі і часі.

Конфіденційний (закритий) документ – необхідним чином оформлений носій документованих інформаційних матеріалів, що містить відомості обмеженого доступу, які становлять інтелектуальну власність юридичної або фізичної особи.

Лінгвістичне забезпеченнясукупність засобів і правил для формалізації опису об’єктів природною мовою, які використовуються при спілкуванні користувачів та експлуатації персоналу АС комплексу засобів автоматизації при функціонуванні АС.

Математичне забезпеченнясукупність математичних методів, моделей і алгоритмів розв’язування задач, що застосовуються в АС; моделі та алгоритми, що входять до цього забезпечення як інструмент подальшого розроблення програмних засобів.

Методичне забезпеченнясукупність документів, які описують технологію функціонування АС, методи добору та застосування користувачами технологічних прийомів для отримання конкретних результатів при функціонуванні АС.

Методичні запити – запити на підготовку та надання рекомендацій щодо кожного з видів науково-інформаційної та бібліотечно-бібліографічної діяльності.

Науково-технічна інформація – відомості про документи та факти, отримані в ході наукової, науково-технічної та виробничої діяльності.

Оглядове видання – інформаційне видання в книжковій формі, що містить огляд матеріалів з актуальних проблем в галузі науки і техніки.

Паперово-механізована технологія – накопичення, зберігання та передавання інформаційних матеріалів на паперових носіях.

Персональні дані – відомості про факти, події й обставини приватного життя громадянина, що дозволяють ідентифікувати його особистість.

Пертинентність – відповідність документа інформаційній потребі.

Правове забезпеченнясукупність правових норм, що регламентують правові відносини при функціонуванні АС та юридичний статус результатів такого функціонування.

Предметний покажчик – бібліографічний покажчик, в якому бібліографічні записи розташовані під предметними рубриками, розташованими за алфавітом.

Програмне забезпеченнясукупність програм на носіях даних і програмних документів, що призначені для налагодження, функціонування та перевірки справності АС.

Релевантність – відповідність запитові документів, виданих з інформаційно-пошукової системи.

Реферативний журнал – періодичне видання журнальної форми, що містить реферати опублікованих документів.

Реферативний збірник – періодичні, продовжувані чи неперіодичні видання, що містять реферати неопублікованих документів.

Розголошення комерційної таємниці – дії посадових осіб (навмисні, помилкові або необережні), що привели до передчасного не викликаного службовою необхідністю, відкритого опублікування або розголошення відомостей, що підпадають під цю категорію, або до втрати документів, що містять такі відомості, або до безконтрольного їхнього використання та поширення в особистих або корпоративних інтересах.

Систематичний вказівник – бібліографічний вказівник, в якому бібліографічні дані розташовані в логічній послідовності у відповідності до прийнятої системи класифікації.

Технічне забезпеченнясукупність усіх технічних засобів, що використовується при функціонуванні комп’ютеризованої АС.

Фактографічні запити – запити на підготовку та надання якихось окремих відомих фактів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]