Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія побудови і кодування просторових k-значних структур [на укр. яз.].doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
18.53 Mб
Скачать

Розділ 3 методи оцінки параметрів каналів іЗk-значним кодуванням

3.1. Ентропійні параметри k-значних каналів без завад

Апаратурний канал, за аналогією зі зв’язковими, можна зобразити як канал із завадами та без них. Розглянемо роботу k-значного апаратурного каналу без завад. На вхід каналу надходять дискретні повідомлення X, що утворюють первинний алфавіт x1, x2, ..., xn, причому xi (i = 1, 2, ..., n) приймають значення з множини Еk, тобто xiЕk = {0, 1, ..., k – 1}. Суть кодування зводиться до зображення окремих повідомлень чи послідовностей сповіщень певними комбінаціями символів із Еk. У цьому підрозділі розглядаються дослідження щодо перепускної здатності каналiв із k-значним кодуванням без завад [159 - 161].

Сповіщення k-значного каналу є дискретний чи імпульсний сигнал, причому імпульси передаються без паузи, а інформація міститься в амплітуді імпульсу, яка може приймати одне з k значень (k = 0, 1, ..., k – 1). При надходженні вхідних повідомлень кожний відтинок на осі часу заповнюється квантованими за рівнем та часом імпульсами. Якщо число можливих рівноймовірних рівнів імпульсу k, ймовірність появи одного з них під час кожного заповнення відтинку на осі часу дорівнює 1/k. Отримана при цьому кількість інформації І(х) = log2k двійкових одиниць (біт).

Для тривалості інформаційного кодового імпульсу i, обсяг інформації в повідомленні, що триває Т, описується співвідношеннями (1.12) і (1.13). Із останнього співвідношення видно, що для підвищення I(X) необхідно скорочувати тривалість імпульсу інформаційного повідомлення. Проте для заданої ширини спектра w ця тривалість не може бути меншою ніж

i = K/w, (3.1)

де K – коефіцієнт, що залежить від форми імпульсу; w – задана ширина спектра імпульсу інформаційного повідомлення.

Перепускна здатність каналу з k-значним кодуванням визначиться таким чином:

С = w log2k/K, (3.2)

або, враховуючи (3.1),

C = log2k/і, (3.3)

де С – перепускна здатність каналу без завад із k-значним кодуванням.

Слід звернути увагу на те, що відносно простий взаємозв’язок між швидкістю передавання, перепускною здатністю, характеристиками сигналу та значністю отримано за умови перевищення рівня (потужності) сигналу над рівнем завад у каналі або коли різниця між двома сусідніми рівнями кодового сигналу (струму чи напруги) велика порівняно з рівнем завад так, що забезпечується цілком надійне розпізнавання двох сусідніх рівнів k-значного коду на фоні завад.

Аналіз (3.1) та (3.3) показує, що обсяг інформації, який припадає на одне повідомлення, а також перепускну здатність каналу з k-значним кодуванням можна збільшити за рахунок зростання значності структурного алфавіту. Експериментальні дослідження статичних просторових k-значних універсальних елементів і структур та аналіз їх точності роботи в підрозділі 2.4 показали, що для мікроелектронних напівпровідникових схем величини значності k можуть бути реалізовані в межах 2 ... 16, мінімальна тривалість імпульсу коду становить величину порядку (4 ... 5)10-8 с.

Для отримання із (3.1) об’єктивної оцінки біполярних k-значних структур потрібно значення тривалості імпульсу збільшити через те, що з наростанням числа просторових каскадів у структурі зі зростанням k, а також через обмеження на щілинність, гранична частота повторення k-значних сигналів становить величину лише 5 ... 8 МГц [Т = (2 ... 1,25)10-7 с]. Отже, якщо прийняти для симетрії щілинність рівною 0,5, то мінімальна тривалість імпульсу k-значного коду – 610-8 ... 1010-8 с.

На основі цих обмежень та співвідношень (3.1) і (3.3) отримано кількісні оцінки й функціональні залежності I(X) = f(k) та C = (k,i) (Рис. 3.1 і 3.2), для зміни k у межах із 2 до 16 та для трьох значень тривалості імпульсу k-значного коду: i = 0,210-6; 0,510-6 і 10-6 c.

Рис. 3.1. Залежність I(X) ентропії повідомлення з тривалістю Т від значності

Аналіз отриманих залежностей показав, що ентропія повідомлення І(Х) для повідомлення тривалістю Т, згідно з (3.1) при зміні значності в межах 2 ... 16, підпорядковується логарифмічній залежності й перебуває в межах 2 ... 64 біт (див. рис. 3.1). Тривимірна область C = (k, i) (рис. 3.2) має експоненційну залежність перепускної здатності С каналу від k та i. При малих значеннях k та збільшенні тривалості окремого k-значного символу i перепускна здатність згідно з (3.3) зменшується і характеризується синусоїдною спадною залежністю (див. рис. 3.2), аналогічне явище спостерігається при малих значеннях i. Зростання тривалості кодового сигналу та значності веде до згладжування відхилень та асимптотичного зростання перепускної здатності каналу.

Звідси можна зробити висновок, що для забезпечення ефективного використання каналу з k-значним кодуванням доцільно збільшувати і значність, і тривалість імпульсних кодових символів у сповіщенні, що відкидає традиційне переконання про те, що за будь-яких умов для збільшення перепускної здатності каналу доцільно тривалість сигналів у сповіщенні робити якомога меншою.

Рис. 3.2. Залежність перепускної здатності С k-значних апаратурних каналів від параметрів (k= 3 … 16, i = 200 … 1000 нс)

Соседние файлы в предмете Дипломная работа (подготовка и защита)