Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія побудови і кодування просторових k-значних структур [на укр. яз.].doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
18.53 Mб
Скачать

2.2. Формалізація принципу симбіозу багатовходовихk-значних структур

Для того, щоби в узагальненому вигляді аналітично описати та сформулювати принцип симбіозу в просторових k-значних структурах, укажемо, що присвоювання значень алфавіту Ek  {0, 1, 2, ..., k1} здійснюється за рахунок вхідних сигналів X  {0, 1, 2, ..., k1}. У загальному випадку кожному станові вхідного сигналу X відповідає певне значення вихідного сигналу Y{0, 1, 2,...,k1}. Функціональний перетворювач є багатополюсником, що має n входів і один вихід, який відображає прямий добуток n множин {x}i (i = 1, 2, ..., n) на множину {y}. Об’єднання множин називається вхідним алфавітом, а множинаY – вихідним.

В узагальненому вигляді універсальні просторові k-значні структури [16-50, 77-88], згідно з узагальненим способом завдання функцій k-значної логіки з допомогою таблиць істинності [3, 4] та принципу симбіозу [140] дво- та багаторівневого кодування і засобів, включають до свого складу такі компоненти: паралельний аналого-цифровий перетворювач (елемент розпізнавання k-значної змінної); дешифратор (ДШ), селектор, комутатор, паралельний цифро-аналоговий перетворювач (ключовий комутатор, або підсумовувач струмів).

Елемент розпізнавання k-значної змінної (один пороговий елемент розпізнавання поодинокого k-значного рівня) реалізує предикат [148]:

, (2.1)

де t – двозначна (логічна) змінна; Xk-значна вхідна змінна; kі  {0, 1, ..., k1}, i - і-те значення k-значної змінної.

Оскільки рівнів k, то і вихідних сигналів розпізнавання для просторового набору порогових елементів буде k: t0, t1, t2, ..., tk– 1  {0, 1}.

За допомогою ДШ на другому етапі здійснюється перехід до двозначного просторового відображення результату розпізнавання. Введемо такі позначення для формалізації алгоритму: t1 ... tk1 – сигнали прямих виходів компараторів; – сигнали інверсних виходів компараторів; & – операція кон’юнкції;– вихідні сигнали розпізнаванняk-значних змінних, що приймають значення з множини E2  {0, 1}.

Логіку роботи дешифраторів описує така система предикатних рівнянь:

(2.2)

Вихідні сигнали першого та другого розпізнавачів вхідних змінних надходять на входи селектора матричного для однозначного встановлення відповідності кортежу вхідних сигналів X1X2 ... Xn для кожного значення таблиці істинності k-значної функції.

Логіку роботи селектора матричного у випадку двовходової одновихідної універсальної k-значної структури (рис. 2.2) описує така система рівнянь алгебри скінченних предикатів:

(2.3)

де fmn – вихідні сигнали матричного селектора, що приймають значення з множин E2  {0, 1}, m, n = Ek  {0, 1, ..., k – 1}.

Комутатор для двовходової універсальної k-значної структури є двовимірним просторовим утворенням, що має дві групи по k входів двовходових елементів І, на першу з яких надходять сигнали t від дешифратора схеми керування, а на іншу – від селектора. Відповідні виходи елементів І об’єднані разом і утворюють виходи комутатора. Формально, в явному вигляді, робота просторового комутатора описується такою системою рівнянь алгебри скінченних предикатів:

(2.4)

Рис. 2.2. Двовходова універсальна k-значна просторова структура

Для тривходової універсальної структури просторового типу тримісної k-значної функції з її таблиці істинності (табл. 2.1) випливає внутрішня потреба в таких структурних одиницях: три набори алфавітних розпізнавачів, що складаються з порогових елементів (ПЕ, компараторів) із дешифраторами, тривимірні просторові селектор і комутатор та схема керування вибором виду реалізованої функції.

Логіку роботи матричного селектора у випадку n = 3 описує така система із k рівнянь:

(2.5)

Порівняно з одно- та двовходовою структурою [86, 87], тривимірний матричний селектор (рис. 2.3) складається із k груп двовимірних селекторів, побудованих на тривходових елементах І. Дві групи входів елементів І підключені до відповідних виходів алфавітних розпізнавачів X1 та X2, а третя група входів, у кожній з k груп, підключена до виходів алфавітного розпізнавача змінної X3. У кінцевому підсумку маємо в тривимірному селекторі kn виходів, що відповідає числу fmnp у таблиці істинності. Усі kn виходів необхідні для здійснення однозначного автоматичного вибору значень fmnp (m, n, pEk = {0, 1, ..., k – 1}), використовуючи просторовий характер дії розпізнавачів вхідних змінних.

Рис. 2.3. Структура селектора тривходового функціонального перетворювача

Таблиця 2.1

Узагальнена таблиця істинності тримісної k-значної функції

x3

0

0

0

1

1

k– 1

k– 1

k– 1

x2

0

1

k– 1

0

1

k– 1

0

1

k– 1

0

f000

f010

f0(k – 1)0

f001

f011

f0(k – 1)1

f00(k – 1)

f01(k – 1)

f0(k – 1)(k – 1)

1

f100

f110

f1(k – 1)0

f101

f011

f1(k – 1)1

f10(k – 1)

f11(k – 1)

f1(k – 1)(k – 1)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

k – 1

f(k1)00

f(k1)10

f(k1)(k – 1)0

f(k1)01

f(k1)11

f(k1)(k – 1)1

f(k1)0(k-1)

f(k1)1(k-1)

f(k1)(k – 1)(k – 1)

x1

f

77

Для керування роботою комутатора із kn вихідних сигналів селектора формується k груп по k2 виходів, у кожний такт роботи селектора активним є тільки один вихід із kn.

Формально, в явному вигляді, робота просторового комутатора, у разі n = 3, описується такою системою рівнянь алгебри скінченних предикатів:

  1. для першої площини комутатора при нульових значеннях X3 та керуючих сигналах y4, що відповідають будь-якому значенню із Ek = {0, 1, ..., k – 1}:

(2.6)

  1. для другої площини комутатора при одиничних значеннях X3 та керуючих сигналах y4, що відповідають будь-якому значенню із Ek = {0, 1, ..., k – 1}:

(2.7)

  1. для k-ї площини комутатора при k1-му значенні X3 та керуючих сигналах y4, що відповідають будь-якому значенню із Ek = {0, 1, ..., k – 1}:

(2.8)

Структурно комутатор для реалізації тримісної функції теж є тривимірним просторовим утворенням, що має k площин матричних комутаторів розмірності k2 k. На перший вимір (на k2 рядків КМ) надходить один із сигналів від селектора, а на другий (на k стовпців КМ) – від входу керування вибором виду реалізованої функції. Третій вимір виникає через те, що змінна X3 утворює в таблиці істинності k субтаблиць розмірності k2 значень fmnp і в процесі пробігання змінною X3Ek = {0, 1, ..., k1} викликає відповідну просторову зміну площини селекції та площини k2 вихідних сигналів селектора. Такий підхід зберігає однорідність проміжних просторових перетворювачів та величину затримки в один такт на кожному з них. Можливе інше вирішення [108] алгоритму дії та структури комутатора з використанням базової моделі (див. рис. 1.6) ієрархічних бан’яноподібних комутаційних структур, але з втратою незмінності затримки на один такт проміжних перетворень.

Таким чином, структурно будь-яка площина комутатора може бути реалізована на базі матриці розмірності k2k двовходових елементів І, на один вхід яких надходять сигнали , а на інший – fmnp. Один вхід для k2 сигналів fmnp достатній, оскільки в кожному такті роботи структури в цілому можлива поява тільки одного з них. Багатовходова функція АБО в такому разі реалізується без додаткових затрат із допомогою шинного об’єднання всіх k2 cигналів fmnp. Відповідно вихідні сигнали комутатора в цілому будуть утворені за рахунок провідного АБО сигналів із однаковими індексами, але з різних площин комутації:

(2.9)

Остаточний результат універсального перетворення формально можна подати у вигляді операторного зображення:

, (2.10)

де <g0, g1, ..., gk–1> = PSf – сигнали налагоджень вихідних функцій універсальної структури.

Отже, зростання значності та числа вхідних змінних універсальної k-значної структури веде до суттєвих змін у побудові компонентів, що входять до її складу. Зокрема, на вході структури зростає пропорційно k число елементів розпізнавання; структури селекторів і комутаторів перетворюються в n-вимірні об’ємно-просторові утворення, а на виході структури зростає пропорційно k число ключів. Таким чином, в узагальненому вигляді універсальна просторова структура (рис. 2.4) може бути описана такою системою ознак SPVPS, де V – об’єм (вимірність простору селектора і комутатора).

Вирішення задач формалізації принципів організації багатовходових k-значних структур забезпечує побудову новітньої концепції синтезу структур для високошвидкісних обчислювальних систем; застосування просторового та часового паралелізму на структурному й алгоритмічному рівнях та k-значних методів кодування; створення процедурних і функціональних мов, паралельних машин баз знань і логічного виводу.

Рис. 2.4. Узагальнена структурна схема тривходового універсального просторового функціонального перетворювача

Соседние файлы в предмете Дипломная работа (подготовка и защита)