Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на гос.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

10.Форми забезпечення повернення кредиту.

В банківській практиці розрізняють джерела погашення позик : первинні – доходи клієнта . Вторинні – застава, гарантії і поручительства, страхування кредитної операції. В одній кредитній угоді допускається комбінація різних форм забезпечення. Порядок забезпечення кредиту заставою регулюється законом укр. «Про заставу» зак укр. «Про іпотеку». Догвором застави. В банківській практиці застава майна впливає із заставного зобов’язання, що видається позичальником кредитору і підтверджує право останнього при невиконанні платіжного зобов’язання отримувати переважне задоволення претензій перед іншими кредиторами з вартості заставного майна. Договір застави укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, за виключенням товарів в обігу або на переробці. До заставної угоди обов’язково додається опис майна та акт передачі майна під заставу.

Застава повинна задовольняти таким вимогам – висока ліквідність, стабільність цін, здатність до трвалорго зберігання, низьки витрати на зберігання і реалізацію застави; доступність для перевірки. Якщо майно перебуває у спільній власності, воно може бути передано у заставу тільки за згодою співвласників.

Заставне майно може перебувати на зберіганні у банку – це наз. заклад. Майно може передаватися заставодацю та відповідальне зберігання під замком і печаткою – тверда застава – страхується за домовленістю сторін на користь банку. Коли майно

Коли майно перебуває у відповідальному користуванні у заставодавця, таке майно страхується заставодавцеві на користь банку.

Обєктом застави може бути – будь яке ліквідне майно (оз, виробничі запаси, готова продукція, цінні папери, депозити, цілісні майнові комплекси, власне майно фіз.. осіб), яке належить заставодавцю на право власності і не має заборои на його відчуження. Заставодавці – юр. особи, фіз.. особи, держава.

За рахунок заставного майна, заставодержатель має право – задовільними свої вимоги у повному обсязі, тобто кредит, %, пеня за їх прострочення, витрати на зберігання та реалізацію майна. Звернення – стягнення на заставне майно. Здійснюється за рішенням суду чи на підставі виконавчого напису нотаріуса. У випадках, коли суми вилучені від реалізації майна – недостатньо, банк має право на задоволення вимог з іншого майна боржника. При передачі у заставу житла, в якому прописані або проживають неповнолітні, банк повинен отримати дозвіл органу опіки.

При заставі товарів обігу і переробці допускається зміна складу і форми застави, тов.. залишків, сировини, матеріалів, за умови, якщо їх загальна вартість не буде меншою ніж зазначена у договорі застава.

При знеціненні майна кредит повинен бути погашений або поповнена застава на суму знецінення. Якщо заставодавцем є третя особа – банк здійснює також перевірку його фін. стану. Заставне майно – банки перевіряють з різноб періодичністю * - нерухомість – раз в місяць. Товари в обігу – раз на 10 днів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]