Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на гос.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

9. Фінансовий ринок у системі економічних відносин, його класифікація.

Фін. ринок - специфічна сфера грошових операцій до об’єктів угоди виступають вільні кошти населення суб’єктів в господарювання і державних структур, які надаються споживачам під цінні папери або у вигляді позик. Фін. ринок існує лише в умовах наявності в економіці країни реальних власників. Призначення ринку полягає в посередництві року грошових коштів від власників, осадників, грошових коштів до користувачів. Обьєктивною передумовою функціонування ринку є неспівпадіння потреби в фін. ресурсах у тому чи іншому суб’єкті з наявністю джерел задоволення цієї потреби, відповідна законодавча і нормативна бази функціонування учасників ринку проведення економічних ресурсів державної власності і землі. ФУнкії фін. ринку – акумуляція грошових заощаджень населення, підприємств та держави; визначення найефективніших напрямів використання капіталу; формування ринкових цін на фін. інструменти; здійснення кваліфікованого підприємництва між продавцем та покупцем фін. інструментів.

Структура фін. ринку – за організацією торгівлі – кредитний, валютний, ринок цінних паперів. За формою фінансових ресурсів (ринок грошей, ринок капіталу) На фінансовому ринку здійснюється купівля та продаж фінансових активів під впливом попиту та пропозицій на позиковий капітал.

Здійснюється емісія (випуск в обіг цінних паперів) Купівля і продаж ЦП. Формується ціна на грошові кошти, урівноважується попит і пропозиція. Через ринок акумулюються грошові нагромадження кредитно-фінансових інститутів, корпорації держави, приватних осіб та спрямування них на виробничо- і невиробниче вкладання капіталів.

Субьєктами ринку виступають емітенти цінних паперів, компанії, товариства, підприємства в особі нац.. уряда та місцевих органів управління, яким надао право на емісію цінних паперів. Пенсій фонд, страхові компанії, банки, інші фінансово-кредиті інститути, які вкладають вільні кошти в цінні папери. Фін. посередники – юридичні особи, діяльність яких тісно пов’язана з наданням професійних послуг (поділяються на брокерів і ділерів). Брокер – зводить продавця зз покупцем, одержуючи за посередництво комісійну винагороду. Діллер – купує цінні папери від свого імені та за свій рахунок з метою їх перепродажу.

Обьєкти ринку – різні фінансові інструменти – допоміжні фін. інструменти, які обертаються на ринку, мають грошову вартість і з допомогою яких здійснюється операції на фін. ринку. До них належать гроші, Цінні папери, іноземна валюта, розрахункові документи, інші інструменти, що обслуговують відповідні види ринку.ЗА регіональною ознакою поділяються на: світовий,регіональний, національний, місцевий. За характером руху цінних паперів – первинний і вторинний.

За організаційними формами: біржовий (організований) позабіржовий. За порядком обертання грошей до 1 року – ринок грошей. Більше одного року – ринок капіталів.. За швидкістю реалізації: ринок з негайною (терміновою) реалізацію угод, ринок на якому здійснюється терміновий (до 3 днів) Ринок с реалізацією угод в довгий строк (строкові ринки)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]