Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на гос.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

11. Загальна характеристика операцій банку з векселями.

Вексель – це ЦП, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання однієї особи сплатити певну суму іншій особі за поставленні товари чи надані послуги.

За формою і способом використання векселі бувають : простий (соло вексель) – містить просте нічим не обумовлене зобов’язання. Переказний або тратта – містить просту, нічим не обумовлену пропозицію або наказ кредитора до позичальника сплатити певну суму через певний строк пред’явнику векселя.

Залежно від характеру угод – комерційний вексель – опосередковує реальну угоду купівлі продажу товарів робіт та послуг.

Фінансовий вексель – опосередковує операції і засвідчує отримання грошових позик. В укр. їх обіг заборонений. Для визнання документа векселем встановлено такі реквізити – вексель мітка, зобов’язання, найменування платника, зазначення строку, зазначення місяця платежу, місця платежу; найменування того кому чи за наказом кого повинен бути здійснений платіж, дата й місця складання векселя, підписи

Схема обігу простого векселя – 1 продавець відвантажує товар покупцю 2 Покупець виписує вексельне продавця. 3 Продавець при настанні строку пред’являє ерез банк вексель для погашення покупцю .

Тратта – схема обігу 1 продавець відвантажує товар і направляє тратту разом з супровідними документами покупцю. 2 Покупець акцептує надписом згорду оплатити вексель і повертає продавцю 3 Продавець розраховується шляхом вчинення індосаменту траттою з з-ю. 4 При настанні строку , третя особа (ремітент) пред’являє тратту чере свій банк акцептанту для отримання платежу.

Індосамент – передавальний напис на векселі, за яким векселедержатель передає права за векселем векселенабувачу. Безперервність індосаменту означає, що всі особи, які поставили підпис на векселі разом з акцептантом несуть солідарну відповідальність за погашення векселя.

Операції банків з векселями . Бувають Кредитні (вексельні операції, які супроводжуються наданням або залученням грошових коштів проти векселів чи під забезпечення векселями. Активні – врахування векселів надання кредитів під заставу векселів. Пасивні – переврахування векселів із отриманням кредитів під заставу векселів.

Торгівельні (операції купівлі продажу векселів за ціною, що встановлюється у % до суми векселя. Бувають активні (купівля) пасивні (продаж) Гарантійні – взяття банком зобов’язань платежу за векселем при настанні певних обставин . Здійснюється у формі окремого договору гарантії чи авлюування векселя

Розрахункові – З оформлення заборгованості векселями а ) (акцептування переказних векселів банком, встановлених на цьому кредиторам) б (видача простих векселів банком на кредитора) в (видача переказних векселів на боржника) г (видача банку прости векселів боржникам). З розрахунків за векселями (вексельний платіж банку на кредитора) (вексельний платіж боржника на банк).

Комісійні – інкасування доміціляція, куп-прод, зберігання обмін векселя за дорученням клієнтів.Операції, які пов’язані з виконанням інструкції клієнта. Банк за них відповідальності не несе.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]