Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на гос.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

6.Види касових операцій банків

Касові операції є одним із основних напрямів роботи банку та забезпечують виконання одну з основних функцій банку. Регулювання касових операцій в Україні регламентується такими нормативно-правовими актами:

Інструкція про касові операції в банках України. Положення про ведення касових операцій у нацвалюті в Україні

До касових операцій належать: 1 приймання готівки національної та іноземної валюти від клієнтів для зарахування на власні рахунки та рахунки інших юридичних і фізичних осіб або на відповідний рахунок банку; 2 видача готівки національної та іноземної валюти клієнтам з їх рахунків за видатковими касовими документами через касу банку або із застосуванням платіжних карток з їх рахунків чи відповідного рахунку банку через його касу або банкомат; 3 приймання від фізичних та юридичних осіб готівки національної та іноземної валюти для переказу і виплати отримувачу суми переказу в готівковій формі; 4 вилучення з обігу сумнівних банкнот (монет) та надсилання їх на дослідження; 5 обмін клієнтам не придатних до обігу банкнот (монет) національної валюти на придатні.

Для здійснення касових операцій установи банків у структурі операційної каси (касового підрозділу) організовують: 1прибуткові каси – денні (приймають кошти протягом операційного часу) та вечірні (приймають готівку у післяопераційний час); 2 видаткові каси, при незначному обсязі операцій – прибуткого-видаткові; 3 розмінні каси; 4 каси перерахунку; 5 сховища для зберігання цінностей.

Роботу операційної каси з обслуговування клієнтів банк організовує протягом операційного часу та відповідно до внутрішніх правил банку в післяопераційний час.

Операційний час - частина операційного дня банку, протягом якої приймаються документи на переказ і документи на відкликання, що мають бути оброблені, передані та виконані цим банком протягом цього самого робочого дня. Тривалість операційного часу встановлюється банком самостійно та закріплюється в його внутрішніх нормативних актах;

Післяопераційний час - частина робочого дня банку після закінчення операційного часу, уключаючи роботу у вихідні та святкові дні, протягом якої здійснюються касові операції з їх відображенням у бухгалтерському обліку не пізніше наступного операційного дня;

Під час здійснення касових операцій банки мають забезпечувати:

1 обов'язкове приймання готівки на вимогу клієнта; 2 своєчасне повне оприбуткування готівки нац та ін валюти, що надійшла до кас банку, та зарахування її на зазначені клієнтами рахунки; 3 своєчасну видачу клієнтам придатних до обігу банкнот обмін клієнтам не придатних до обігу банкнот (монет) на придатні до обігу банкноти (монети) та вилучення сумнівних банкнот (монет) на дослідження; 4 належний внутрішній контроль за касовими операціями; 5 здавання готівки нац валюти до територіальних управлінь згідно договором; 6 систематичний аналіз стану надходжень і видачі готівки в нац валюті;

7 ідентифікацію клієнтів, які здійснюють операції з готівкою без відкриття рахунку на суму, що перевищує 50000 гривень або еквівалент цієї суми в іноземній валюті. 8 роботи з банкоматами, контролю за касовими операціями; 9 надання в оренду та зберігання цінностей клієнтів банку в індивідуальних сейфах, відкривання і закривання сховищ цінностей; 10 роботи депозитної системи, здавання під охорону та прийняття з-під охорони сховищ цінностей і депозитних систем, а також зберігання ключів (дублікатів ключів) до них та ревізії цінностей тощо.

Банки отримують від територіальних управлінь зразки банкнот національної валюти, відповідні плакати та буклети. Для інформування клієнтів щодо зразків банкнот мають використовуватися плакати та буклети, що розміщуються біля видаткових кас на видному місці.

Зразки банкнот обліковуються на відповідному позабалансовому рахунку за номінальною вартістю і банки мають забезпечувати їх непошкодженість (виключаючи їх наклеювання).

8.Основні учасники системи карткових розрахунків, їх права та обов'язки

До платіжної системи входять такі рупи суб’єктів: емітенти, держателі, провайдери послуг, торгові оргазіації, процесингові центри. Емітент – організація, яка випускає платіжну картку. Це може бути банки чи фін. Установи. Емітент є власником картки і гарантом використання всіз платіжних зобов’язань. Видача картки зводиться до відкриття рахунку. Банк – емітент зобов’язаний щомісячно надавати виписку з картрахунку держателю і безготівково. Держатель – зобов’язання зберігти конфеденційну інформацію. Може зняти суму через касу. Провайдер – банк, який відкриває рахунок продацю і надає повний спектор послуг з обслуговування прийому карток до оплати торговцем, зокрема – надання порадних засобів, надання програмних продуктів, обробка запитів торговців на авторизацію карток, проведення взаєморозрахукових з банком-емітентом, зарахування коштів на рахунок продавця, формування звітності. Один банк може виконувати функції як емітента, так і еквайера. У межах платіжної системи для прискорення розрахунків іж еквайерами та емітентами може створюватися розрахунковий банк, який веде їх коррахунки і здійснює кліринг. Один банк може Моргові організації – організації, яка приєналася до платіжної системи і надає можливість своїм клієнтам здійснювати оплату з платіжними картками. У великих платіжних системах банки-еквайери частину своїх технічних функцій можуть передавати процесинговим центрам, які цілодобово здійснюють авторизацію карток, розсилають стоп-арукцші та формують звітність для проведення розрахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]