Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на гос.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

Фінанси

  1. Сутність, необхідність та функції фінансів.

Фінанси – з’являються з появою держави та товарно-грошових відносин. Це сукупність економічних відносин між державою та підприємствами (населенням з приводу формування та використання доходів грошових ресурсів. Ознаками фінансів є : грошовий характер фінансових відносин. Розподільний характер, формування доходів та забезпечення видатків. Рух вартості від одного суб’єкта до іншого. Еквівалентний характер обміну та розподілу

Фінанси є історичною, еконоиічню, розподільчою,вартісною категорією (бо вони втілюють грошову суть товарів, робіт та послуг). Розподільчою, томущо вони служать інструментом розподілу т перерозподілу вартості ВВП. ВВП – сумі всіх створених в країні товарів, робіт, послуг.

Фінанси впливають на суспільне відтворення на такий спосіб: забезпечують оптимальний перерозподіл ВВП, Фінанси є інструментом реалізації фінансової політики держави. Служать базою для формування економічних показників. Впливають на формування інтересів суб’єктів економічних відносин.

Фінансові відносини – сукупність грошових відносин між державою, підприємствами та населенням з приводу розподілу і перерозподілу ВВП або НацБагатства. Обєектом фін. відносин виступає ВНП або НацБаг. НацБаг – сукупність накопичених накопичених в країні матеріальних, грошових ресурсів, культурних цінностей та природних ресурсів. Субьєктами цих відносин є держава, підприємство, населення. Відносини моможуть реалізовуватися у вигляді моделей, які кллассифікуються за наступними ознаками – По розподілу ВВП (адміністративна та ринкова). За рівнем централізації ВВП – Американська, ЗахЕвроп, Скандинавська.

Функції фінансів. Сутність фінансів проявляється через їх функції: розподільчу та контрольну.

Розподільча функція – проявляється в тому, що фінанси виступають цільовим інструментом розподілу та перерозподілу ВВП. Розподіл увідбувається в 2 етапи : розподіл ВВП та формування первинних доходів (ЗП і прибутку) Перерозподіл ВВП та формування вторинних доходів (в якості вторинних доходів виступають податки та доходи у невиробничій сферрі бюджетних установ.

Контрольна функція – контроль полягає в тому, що за допомогою фінансів можна слідкувати за діяльністю суб’єктів обмінно-прозподільчіх відносин. Завдяки цій функції суспільство контролює своєчасність та повноту забезпечення фінансовими ресурсами. На практиці, ця функція реалізується у вигляді фінансового контролю.

Фінансові ресурси – грошові фонди цільового призначення, які формуються в результаті розподілу і перерозподілу ВВП.. Централізовані фін. ресурси – ресурси держави. Децентралізовані – населення. Фін. ресурси поділяються на: Централізовані – формуються у держави і являють собою загально-державні фінанси (ПФ, бюджети). Децентралізовані – формуються у підприємства населення та слугують для їх фінансового забезпечення (прибуток, амортизація, резервні фонди, ОФ та ОЗ, статути, зарплата). Категорії фін ресурсів : держави, підприємства, населення. Методами формування фін. ресурсів є : стягнення податків, штрафів; Виручка від реалізації; кредит; оренда; продаж майна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]