Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на гос.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

10 Характеристика основних видів цінних паперів, що обертаються в Україні.

Цінні папери – грошові документи, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взаємовідносини між особами їх випустили, та їх власником і передбачають , як правило, виплату доходу ву вигляді дивідендів або відсотків, а також можливі передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів іншими способами.

Державні приватизаційні папери (майновий приватний сертифікат, житловийі земельний чеки); акції, облігації, казначейські зобов’язання, ощадні сертифікати, вексилі, деривативи, депозитарні, інвестиційні сертифікати (особливі цінні папери).

Акції можуть бути – простими або привілейованими, іменними та на пред’явника; прості акції надають право на управління АТ, проте на гарантують отримання дивідендів. Привілейовані акції не дають права на участь в управлінні, проте гарантують отримання дивідендів у вигляді фінансового відсотку.

Вексель – безумовне письмове зобов’язання векселедавця сплатити векселедержателю через певний срок певну сумму грошей з відсотками. Вони можуть бути простими та переказними. Інвестиційний сертифікат – це цінний папір, який розміщується інвестиційним фондом або компанією з управління активами та засвідчує право власності інвестора на частку у статутному капіталу такого фонду або компанії.

Згідно закону «про ЦП і фонд ринок» 23 лютого 2006 р. ЦП поділяються на такі групи : Пайові – засвідчують участь їх власника у статутному капіталі . 2 груп – боргові – відносини позики і передбачають зобов’язання емітента сплатити кошти в певний срок відповідно до взятого зобов’язання; облігації, векселя. 3 грпа – іпотечні ЦП – іпотечні облігаціх, сертифікати. 4 група – Приватизаційні ЦП – засвідчують право безоплатного отримання в процессі приватизації частки державного майна. 5 група – товарно-розпорядчі цінні папери 0 надають право розпоряджатися майном, вказаним у цих документах.

Фондова біржа є представником саморегульованих організацій, яка займається посередництвом при торгівлі цінними паперами. Іншим словами це – організаційно-оформлений, постійно діючий ринок торгівлі цінними паперами. Функції фондової біржі: посередницька (створює умови для торгівлі ЦП) Індикативна – полягає в оцінці вартості та привабливості цінних паперів. Через процедуру котирування інвестори отримують інформацію про діючий курс цінних паперів. Інформаційна – біржа інформує ринок про кількість укладених угод та кількість продавців та покупців за цінними паперами. Фондова біржа є неприбутковою діяльністю і займається виключно організацією і укладанням угод купівлі і продажу цінних паперів. Вона не може здійснювати угоди від свого імені а також виконувати функції депозитарію.

Фондова біржа засновується не менше ніж 20 торговцями цінних паперів і за умови внесення ними у статутний фонд не менше як 10 тис. неоподатковуваних мінімумів (17 грн). Учасниками є брокери, діллери, трейдери (представники брокерів), спекулянти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]