Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на гос.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать
  1. Види залучених ресурсів банку, їх класифікація.

За способом оформлення, депозити бувають – іменні, на пред’явника. За економічною сутністю бувають – строкові, на вимогу, ощадні. Можуть оформлятися – договором банківського рахунку, договором банківського вкладу, договором вкладу з видачею депозитного сертифіката (сертифікати бувають купонні та %, іменні та на пред’явника.. % за депозитами нараховуються за фактичну кількість днів які враховуючи 1-и і останній день. Юридичні особи вносять і отримують погашення депозитів тільки в безготівковій формі. Фізичні – в обох. Проведення розрахункових операцій за вкладами заборонено. Переваги депозитного сертифікату – обертаючись на фондовому ринку, він може бути достроково проданий власником з отриманням прибутку під час зберігання, а дострокове вилученням вклада призводить до втрати % А для анку – втрати ресурсів. Він може використаний у розрахунках, чи як застава.

  1. Організація міжбанківських розрахунків

Банки здійснюються міжбанківські розрахунки для власних потреб для потреб клієнтів через платіжні системи, які бувають – міжнародні, внутрішньодержавні, небанківські, банківські. Міжбанківський переказ виконується в строк до 3х операційних днів. При здійсненняі переказів платіжні системи можуть здійснювати взаємозалік на основі клірингу або виконувати кожен документ окремо. В укр.. створено державну системи міжбанківських розрахунків – СЕП. Для участі в ній кожен банк відкриває коррахунок в НБУ. Міжбанківські розрахунки можуть здійснюватися через СЕП, Н,БУ, Внутрішню банківську платіжну систему, комбінацію СЕП і 2, міжнародні системи електронних розрахунків, двосторонні прямі відносини (лоро, ностро). У структурі сеп створена центральна і регіональні розрахункові палати, у яких відкривається технічні рахунки банка – учасника СЕП. СЕП складається з 3 рівнів – нижній (банки і їх філії разом з власною системою) Середній ( територіальні управління НБУ , і регіональні розрахунки палати.) Вернхій (операційне управління НБу і центральна розрахункова палата. Алгоритм здійснення розрахунку в СЕП 1-пП дає банку платіжне доручення, банк на підставі доручення формує в електронному вигляді повідомлення перерахування коштів до РРП, 3) Якшо банк платника і одержувача в 1 РРП, то дана РРП списує кошти з коррахунку банка на рахунок банка одержувача. Якщол різними РРП, то платіж буде здійснен вчерез ЦРП. Ці палати здійснюються також кліринг за всіма розрахунками.

7.Поняття, види та характеристика банківських платіжних карток

Платіжна картка – це спец. Платіжни засіб у вигляді пластикової картки, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунку платника для оплати товарів, послуг, перерахуванням коштів на ін.. рахунку та отримання готівки у касах через банкомат. Основна функція платіжної картки – забезпечення ідентифікації особияк суб’єкта платіжної системи. Для цього на карті є логотип банку-емітента, платіжної системи, ім’я держателя, номер рахунку і строк дії картки. Конфіденційні дані можуть заноситися через – штрих-код, магнітну смугу, чіп. Види карток – за призначенням (банківські, ідентифікаційні, клубні дисконтні). Як носій електронної інформації – картки з магнітною смугою та картки з мікрочіпом. За методом нанесення (ембосовані, неембосовані). ЗА функціональними характеристиками – кредитні, дебетові. Залежно від держателя (корпоративні, індивідуальні, сімейні). Картки перерозподіляються на класи: віза буває класик і голд, ммастеркалд – стандарт і голд. Клас визначається розміром депозиту. Для того, що випускати картики міжнародної платіжної системи,необхідно сплатити вступний внесок, заплатити за ліцензію, розмістити страховий депозит у розрахунковому банку. Це відображається у тарифах банків. Тому НБУ створив – Національну платіжну системи масових електроних платежів (НСМЕП).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]