Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на гос.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

17.Система банківського регулювання та нагляду.

Основні завдання банківського регулювання та нагляду: 1 забезпечення стабільності та надійності банківської системи; 2 захист інтересів вкладників, що розміщують свої кошти в бан­ках, від неефективного управління банками та шахрайства; 3 створення конкурентного середовища у банківському секторі. 4 забезпечення відкритості політики і діяльності банківського се­ктора в цілому і в кожному банку окремо; 5 підтримування необхідного рівня стандартизації і професіоналізму в банківській системі, забезпечення ефективної діяльності банків і запровадження технологічних нововведень в інтересах споживачів банківських послуг.

В Україні відповідно до Закону «Про банки та банківську діяль­ність» функції банківського регулювання та нагляду здійснює НБУ. Що стосується регулятивної функції, то її виконують різні департа­менти центрального апарату НБУ з урахуванням їх функціонального призначення.

Нагляд з боку НБУ включає моніторинг процесів на різних стадіях функціонування банків, а саме: створення банків, діяльність банків, реорганізація і ліквідація банків і застосування певних коригуючих чи радикальних заходів при виникнення загрожуючих ситуацій.

Значну роль у виконанні функцій банківського регулювання та нагляду відіграє система банківського нагляду, що функціонує як єдиний механізм у складі центрального апарату та регіональних управлінь НБУ. На рівні центрального апарату НБУ ця система пред­ставлена Комісією з питань нагляду і регулювання діяльності банків.

Нагляд за банками НБУ та його установи здійснюють, застосовуючи такі два методи: 1 безвиїзний (дистанційний) нагляд; 2 виїзне інспектування банків.

Безвиїзний нагляд це моніторинг діяльності банківської системи, який грунтується на аналізі звітності (баланс, звіт про прибутки та збитки), що регулярно подає­ться органам банківського нагляду і дає їм можливість постійно по­новлювати інформацію про фінансовий стан банків, зокрема про їх­ню ліквідність, платоспроможність, рентабельність, а також про якість активів.

Інспектування на місці дає змогу органам банківського нагляду перевіряти такі аспекти діяльності банків: 1 достовірність звітності; 2 дотримання законів та нормативних актів; 3 надійність управління банком; 4 стійкість фінансового стану банку.

Необхідність і періодичність здійснення перевірок банків виїзними інспекціями визначаються на основі «Паспорту нагляду» банку. Такий паспорт дає інформацію про загальний розмір та обсяги дія­льності, власність, управління, поточні умови та фінансовий стан установи. Паспорт також визначає стратегію нагляду за установою, частоту та обсяг виїзних інспекцій.

Основою інформації, що аналізується в паспорті банку, є його рейтингова оцінка за системою САМЕLS. ця система включає визна­чення таких понять:

Достатність капіталу ( C );Якість активів( A );Менеджмент ( M );Надходження( E )Ліквідність( L );Чутливість до ринкового ризику( S ).

Сукупний рейтинг банку визначається у такий спосіб. За кож­ним із зазначених вище пунктів нараховуються бали від 1 (силь­ний) до 5 (незадовільний), бали підсумовуються і діляться на шість для визначення сукупної рейтингової оцінки

До банків, що отримали комплексні рейтингові оцінки "3" або "4", або "5", застосовуються відповідні заходи.

Рейтинг банку є власністю Національного банку і конфіденційною інформацією, призначеною тільки для внутрішнього використання та не підлягає опублікуванню в засобах масової інформації.

Санкції при невиконанні вимог НБУ щодо діяльності комерційних банків. У разі порушення банком законодавства, нормативних актів НБУ, проведення ризикових операцій НБУ застосовує відповідні заходи впливу. НБУ має право застосовувати такі заходи впливу:

До непримусових заходів належать: 1лист із зобов’язаннями. Застосовується тоді, коли вважається, що проблеми банку усвідомлюються правлінням та радою банку, що банк спроможний вжити необхідних заходів щодо вирішення проблем; 2 письмове попередження, яке НБУ надсилає банку в разі порушення ним стану справ і вказує на конкретні заходи, які необхідно йому вжити для виправлення становища.

Примусові заходи НБУ застосовує тоді, коли діяльність банків характеризується високим рівнем ризику, порушується чинне законодавство, економічні нормативи, порядок, строки та технологія виконання банківських операцій, допускається несанкціонована емісія, подається недостовірна інформація, діяльність їх збиткова та ін.

До примусових заходів впливу належать такі: 1 підвищення норм обов’язкових резервів; 2 відкликання ліцензії на здійснення окремих або всіх банківських операцій; 3 усунення керівництва банку від управління; 4 призначення тимчасової адміністрації для управління банком; 5 стягнення за рішенням суду штрафу у розмірі не правомірно одержаного доходу; 6 фінансове оздоровлення банку; 7 ліквідація банку або виключення з Державного реєстру банків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]