Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на гос.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.54 Кб
Скачать

18 Валютне регулювання: сутність, призначення та характеристика окремих інструментів.

Валютне регулювання – це сукупність нормативних документів, установлених органами валютного регулювання у законодавчому чи адміністративному порядку, які спрямовані на регулювання потоків капіталу в країну та за її межі, а також валютних операцій, що здійснюються в межах держави, з метою підтримання стабільності курсу національної грошової одиниці, достатнього рівня валютних резервів і збалансованості міжнародних платежів.

Метою валютного регулювання є є підтримка економічної стабільності й утворення надійного фундаменту для розвитку міжнародних економічних відносин шляхом впливу на ваплютний курс і на валютно-обмінні операції.

Валютне регулювання спрямоване на організацію міжнародних розрахунків, визначення порядку здійснення операцій з іноземною валютою та іншими валютними цінностями і є формою державного впливу. Наявність валютного регулювання і контролю з боку держави – об’єктивна економічна необхідність і практика всіх розвинених країн.

Завдання : організація системи курсоутворення, захист і забезпечення необхідної конвертованості нац. валюти; регулювання плат. функції іноземної валюти, регламентація поточних операцій платіжного балансу; орг.. внутрішнього валютного ринку; регулювання банківської діяльності з валютними цінностями; захист іноземних інвестицій; встановлення обмежень щодо вивезення за кордон валютних цінностей; забезпечення надходження іноземної валюти на нац.. ринок.

Суб’єктами виступають : НБУ, ВРУ, банки, юр. і фіз.. особи – нерез. і резиденти;

Об’єктом валютного регулювання і контролю в Україні є операції резидентів і нерезидентів, фізичних і юридичних осіб, що пов’язані з переміщенням валюти, зміною її власника, перерахуванням валюти за кордрн, отримання валютних коштів за товари і послуги, а також зобов’язання щодо декларування валютних цінностей та іншого майна резидентів, які перебувають за межами України.

Основні методи регулювання, якими користуються банки є – валютні інвестиції; девізна валютна політика (девальвація і ревальвація); дисконтна політика; управління валютними резервами; валютне обмеження. Валютна інтервенція – це пряме втручання центрального банку країни у функціонування валютного ринку через купівлю-продаж іноземної валюти з метою впливу на курс національної грошової одиниці. Валютні інтервенції призводять до відповідної кореляції обмінного курсу цієї грошової одиниці, шляхом зміну попиту і пропозиції на грошову одиницю.

Девізна валютна політика – політика регулювання валютного курсу купівлею і продажем інвалюти. Девальвація – офіційне зниження курсу національної грошової одиниці відносно інвалют до міжнародних розрахункових одиниць. Ревальвація – навпаки.

Дисконтна політика - змінюючи розмір облікової ставки, центральний банк здійснює певний вплив на приплив чи відплив капіталів, а отже і на валютний курс. Валютні обмеження – сукупність заходів і нормативних правил, спрямованих на досягнення рівноваги в платіжному балансі, підтримання стабільності курсу національних грошових одиниць або досягнення інших цілей.

Валютний контроль – це забезпечення дотримання резидентами та нерезидентами валютного законодавства. Органи, що здійснюють валютний контроль, мають право вимагати й одержувати від резидентів і нерезидентів повну інформацію про здійснення ними валютних операцій. Головний орган – НБУ.

БО

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]