Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannja_evolucija .doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
370.69 Кб
Скачать

8. Екологічна взаємодія між видами. Коеволюція

Коеволюція – взаємодія між відбором та мутаційним процесом. Прикладом цього явища є еволюція міксоматозу в кроликів у Австралії. Через значне розмноження кроликів, що є фермерською бідою було вирішено заражати їх вірусом міксоми, котрий переноситься комарами. Однак, незважаючи на те, що даний спосіб виявився досить ефективним, зимою даний вірус загинув. Тому наступного року вірус було знову інтродуцировано. Між тим, в самій вірусній популяції відбувався відбір, що сприяв появі мутаційних штамів, котрі були менш вірулентними і перезимовували з хазяїном несприятливий період, поширюючись з року в рік природним шляхом. Вихідний вірус швидко вбивав і не поширювався наступного літа на відміну від менш вірулентних форм. В той же час, в популяції кроликів також відбувався відбір щодо більшої стійкості до міксоматозу. Так, за 7 років загибель від віруса знизилась з 30 до 25%, внаслідок мутаційних змін та добору. Таким чином зміни в популяціях кроликів сприяли змінам в популяції комарів, що в свою чергу видозмінили вірус, і навпаки.

Взаємодія екологічна не у репродуктивній фазі. Конкуренція між видами за ресурс відбувається шляхом уникнення такої конкуренції, або перебування в умовах неявної (непрямої) конкуренції, що призводить до різних еволюційних наслідків. Відсутність конкуренції – види симпетричні, що відносяться до різних категорій, використовують різну роль у біологічних потребах. Наприклад, гієни мають матріархат (конц. чоловічих гормонів в жіночій особині), а леви – прайд.

Якщо угруповування біотичні добре екологічно диференційовані вони можуть не конкурувати, а взаємодіяти у такому співтоваристві з симпетричних видів. Важливим у розумінні даної проблеми є наявність комплементарних ролей у живленні і конкуренції. Симпетричні види взаємодіють у вегетативній стадії разом з репродуктивною стадією (вест життєвий цикл). За класифікацією Боучера виділяють наступні взаємодії:

  1. Виїдання, паразитизм, хижатство; вид А-страждає, вид В-вигідний. 2)Коменсалізм; вид А-вигідний, вид В-інферентний. 3)Конкуренція; вид А-В-негативно. 4)Мутуалізм; вид А-В-або всім добре, або погано.

Міжвидова конкуренція має значення тоді, коли види матимуть близькі екологічні потреби і існуватимуть обмеження у ресурсах. Види:

- пасивна (споживання одного і того ж ресурсу), наприклад, посадка дерев на малій відстані один від одного;

- пригнічення одного виду іншим, наприклад, після яблуні не садять нічого в те місце, оскільки вона виділяє в ґрунт феноли. Заміщення видів (конкурентна взаємодія) – спостерігається міжвидовий добір і діє, коли збільшується чисельність і збільшується перевага одного виду над іншим, що конкурував. Це відбувається доти, поки конкурентний вид не вмирає. Зміна векторності умов середовища. Наприклад, собака Дінго витіснила сумчастого вовка.

9. Модельні експерименти Гаузе. Пояснення.

Досліди Гаузе (визнані у всьому світі) закон конкурентного виключення (закон Гаузе-Лотки-Вальтера) – працюючи з 2 видами парамецій, котрі поміщені в фіксовані концентрації солей досліджував їх взаємовплив надаючи їм в якості їжі Bacterium bacillus (t=const). З часом 1 вид повністю витіснив інший, коли було заміщено штами мікроорганізмів почав домінувати інший вид. Висновок: коли умови середовища змінювались постійно – повного витіснення не відбувалось. Кормові ніші – різні мікроорганізми, різні шари середовища, в такому випадку вдалось підтримувати співіснування двох видів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]