Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannja_evolucija .doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
370.69 Кб
Скачать

67. Класифікація темпів еволюції груп організмів. Приклади

Темп еволюції – одна з найголовніших особливостей процесу еволюції в цілому. На темп еволюції впливають такі чинники, як: структура популяції (система схрещування), стабільність умов середовища, запас генетичної мінливості виду, місце виду в трофічному ланцюгу, тривалість генерації. Дуже часто темпи еволюції оцінюють не астрономічним часом, а кількістю поколінь. Загалом на основі накопичених даних було виділено швидкий («раптовий») та повільний («поступовий») темпи еволюції.

Швидка еволюція пов’язана зі швидкою перебудовою всього геному, наприклад при поліплоїдії. За такої ситуації нова форма видового рангу може виникнути за декілька поколінь. Прикладом таких організмів є самозапильні рослини: картопля, біла конюшина, люцерна, тимофіївка та ін. Причиною швидкої зміни геному можуть бути також часткові перебудови хромосом (фрагментація та зливання). Експериментально це було показано на виді скерди (Crepis nova) та на деяких видах дрозофіл.

Поступова еволюція характерна для таких груп організмів як крокодили, ракоподібні, молюски.

68. Роль геологічних процесів у трансформації організмів.

Роль геологічних процесів у трансформації організмів не можна недооцінювати. Адже розходження материків мало кардинальне значення в еволюції певних груп організмів. Воно породило географічну ізоляцію і як наслідок – нове видоутворення. Формування гір та западин теж мають неабияке значення для трасформаіції організмів, оскільки ці процеси створюють нові умови існування для організмів. Також можна згадати і зоогеографічне розмежування (як наслідок геологічних процесів), яке зараз використовується серед науковців. Виділяють такі зони: палеарктична, ефіопська, індомалайська, австралійська, неоарктична(пн. Америка), неотропячна(пд. Америка).

69. Значення типу видоутворення для формування різних груп організмів.

70. Наведіть приклади диференційованої експресії генів у онтогенезі

Проаналізувавши механізми диференціювання клітин у процесі морфогенезу вегетативних органів рослин. Експериментально обґрунтовано, що диференційна експресія генів, яка триває на інтегральному рівні, є ключовим компонентом молекулярних механізмів морфогенезу на ранніх етапах індивідуального розвитку рослин. Встановлено, що у разі фізіологічної диференціації відбувається вибіркова експресія геному, внаслідок якої в клітинах спеціалізованих органів рослин транскрибуються різні кількості якісно відмінних молекул ядерних і полісомних РНК. При оцінці загальної кількості органо-специфічних мРНК було встановлено, що вони є основним компонентом генетичних програм розвитку. Дослідниками підтверджено дані про диференційну експресію генів в органах рослин у разі переходу від етіоляції до фотоморфогенезу. Досліджуючи регуляцію інтегральної експресії органо-специфічних генів на транскрипційному та посттранскрипційному рівнях стало відомо, що більшість органо-специфічних генів, які визначають морфофізіологічні відмінності пагона і кореня, підлягає регуляції на транскрипційному рівні. Розкрито участь метилування ДНК у молекулярних механізмах диференціювання клітин у процесі морфогенезу вегетативних органів рослин. Роль ензиматичної модифікації цитозину – однин із факторів механізму клітинного диференціювання в процесі морфогенезу вегетативних органів рослин, який відбувається на рівні координованої транскрипції генів. Наведено дані про дифереційну експресію генів, фрагментацію та метилування ДНК у випадку природної запрограмованої загибелі листків, рослин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]