Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannja_evolucija .doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
370.69 Кб
Скачать

4. Концепція біологічної еволюції. Її ознаки. Докази еволюційних змін.

Термін «еволюція» може бути використаний стосовно різних галузей науки. Говорять про еволюцію атомів, галактик, Землі, суспільства і т.д. Однак еволюція біологічна відрізняється від інших тим, що в її основі лежать унікальні процеси самовідтворення макромолекул і живих організмів, які мають майже необмежені можливості перетворень живих систем в ряді поколінь. Біологічна еволюція – це незворотній і направлений процес історичного розвитку живої природи, який супроводжується зміною генетичного складу популяцій, формуванням адаптацій, утворенням і вимиранням видів, перетворенням біогеоценозів і біосфери вцілому. Результатом біологічної еволюції завжди є відповідність живої системи, що розвивається до умов її існування. Досягнення цієї відповідності пов’язано з переважним розповсюдженням одних і загибеллю інших дискретних біологічних систем. Докази еволюції тісно переплітаються з методами вивчення еволюційного процесу. Основою побудови усіх живих істот є складні високомолекулярні речовини білкової природи. Генетична інформація закодована у ДНК, і у всіх живих організмів (крім бактерій) вона тісно пов’язана з білками і утворює молекули нуклеопротеїдів. У всіх живих організмів – єдність хімічного складу. Також подібні і основні біохімічні процеси: окислення, гліколіз, розпад жирних кислот, перенос специфічних речовин через мембрани. Вивчення хімічного складу і особливостей обміну речовин привело до висновку про біохімічну універсальність життя на Землі (Вернадський), що є одним із доказів єдності походження життя на Землі. Обриси океанів і материків, зв’язки між різними континентами постійно змінювались у процесі формування фізико-географічної оболонки Землі. Тривала ізоляція призводила до виникнення своєрідної і відмінної від інших територій флори і фауни. Так наприклад представники підкласу однопрохідних ссавців і ряду казуарів характеризують фауну Австралії. Представники лінивців, броненосців характерні для фауни Південної Америки. Генетика і селекція дають докази протікання еволюційного процесу. Вся різноманітність порід домашніх собак під дією штучного добору, виникли від спільних диких предків. Також відіграє велике значення для еволюційного вчення розвиток популяційної генетики, яка досліджує процеси зміни частот різних генів у популяції. До цього можна додати також докази палеонтологічні, що доводять існування еволюційного процесу.

5. Боротьба за існування і її роль у еволюції організмів.

Боротьба за існування охоплює всі форми активності особин, спрямовані на підтримання життя і розмноження. Особина вступає в певні відносини з іншими організмами, змагаючись за їжу і в захисті від ворогів. Наприклад, заєць рятується від вовка, втікаючи, але заєць також змагається за їжу при недостачі корму взимку з іншими зайцями. Це приклади прояву як міжвидової боротьби (заєць-вовк), так і внутрішньовидової (заєць-заєць).

Особини одного виду змагаються між собою у стійкості проти дії несприятливих факторів – холоду, голоду, засухи і т.д. Внутрішньовидові відносини у різні періоди в залежності від середовища можуть бути: конкурентними, нейтральними або відносинами взаємної допомоги. Наприклад при невеликій щільності відносини між личинками дрозофіли нейтральні, при середній щільності – допомагають один одному використовувати середовище, попереджаючи його висихання, розвиток плісняви, бактерій. При великій щільності – виявляються конкурентними у використанні середовища. Так само і відносини злакових при різних умовах насичення грунту поживними речовинами – якщо недостаня насиченість – один вид буде витісняти інший.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]