Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannja_evolucija .doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
370.69 Кб
Скачать

43. Еволюція людини- доказова база, питома вага доказів

Дарвін вважав, що безпосередніми предками людини були мавпи третинного періоду. За Дарвіном, людина походить з Африки. Прямоходіння звільнило людині руки, що дало можливість виготовляти знаряддя (Дарвін).

Обставини, що зближують людину з мавпою:1.ембріон людини до 3-місячного віку має хвіст; 2.раніше закладається клоака; 3.серце має трубку; 4.до 5-6-місячного віку зберігається оволосіння ембріону; 5.у ембріонів є полісосковість (полімастія); 6.видовжений куприковий відділ; 7.до 2-місячного віку зберігається відсторонений вбік великий палець на нозі у ембріона; 8.термін вагітності у людини і людиноподібної мавпи дуже подібні.

У людини і у мавп дуже виражена емоційна сфера (гнів, радість, щастя), яскрава турбота про своїх дітей і можлива жорстокість до інших. Добре розвинена пам’ять. На пальцях не кігті, а нігті. Наявні спільні хвороби – СНІД, холера, віспа, черевний тиф. Велика подібність в будові хромосом (у шимпанзе – 48 хромосом, у людини – 46 хромосом). На 5-тій хромосомі є аналогічна перицентрична транслокація у людини і у мавп.

44. Мікро- і макроеволюція. Видоутворення. Загальні риси і особливості вивчення цих проблем

Терміном мікроеволюція позначають процес адаптивних перетворень популяцій під дією природного добору. Цей процес призводить до диференціації (дивергенції) популяцій усередині виду і, зрештою, до виникнення нових видів видоутворення. Із сказаного виходить, що основним змістом розгляду процесу мікроеволюції є обговорення механізму дії і форм природного добору і репродуктивної ізоляції.

Макроеволюція – її вектором прокладення є еволюція таксонів понад вид, утворення родів, родин, рядів, класів, порядків (у рослин).

Видоутворення – це процес утворення нових видів із предкових форм.

Шляхи. Виділяють 3 основні шляхи, що призводять до появи нових видів:

  1. перетворення існуючих видів (в ході еволюції вид А перетворюється у вид В – філетичне видоутворення і не припускає зміни числа видів);

  2. злиття двох існуючих видів А і В і утворення нового виду С (гібридогенне походження видів);

  3. обумовлений дивергенцією (розділенням) одного предкового виду на декілька незалежно еволюціонуючих види. Способи. Залежно від того, де і як виникає репродуктивна ізоляція між вихідним видом та новими видами, виділяють 2 основних способи видоутворення. При аллоппатричному в. суттєву роль відіграють просторові географічні бар’єри (хребти, моря, ріки). Ці перешкоди не дають можливості для обміну генетичною інформацією, схрещуваність припиняється, утворюються нові види. Для прикладу види в’юрків на островах Галлапагоського архіпелагу. Видоутворення може відбутися і у популяції, що заселяє спільну область, але з якихось причин в них відбувається несхрещуваність, тобто, вони існують екологічно, але не генетично, так званий симпатричний спосіб. Обміну генами між двома популяціями може перешкоджати бар’єр, що виник в результаті утворення зони гібридизації. Гібрид АВ, що виник між популяціями А та В може схрещуватися з ними обома, але перешкоджає схрещуванню А з В. Це пояснює факт, чому близькі види, що пішли від одного предка і живуть на одній території існують як окремі. Одним із варіантів симпатричного видоутворення є гібридогенне видоутворення. В цьому випадку часткове подолання бар’єру репродуктивної ізоляції між двома симпатричними видами може призвести до виникнення нового виду, який виявився ізольованим від двох батьківських видів. Прикладом такого видоутворення є партеногенетичні види ящірок, аллополіплоїдні види рослин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]