Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP1.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
238.25 Кб
Скачать

10.Міжнародна система гарантій як елемент транзитного режиму мдп. Страхова сума.

Ця система гарантує сплату національним гарантійним об’єднанням всіх мит та податків, по відношенню до яких існує ризик несплати самим перевізником.

Управління та фінансування такої системи гарантій здійснюється Міжнародним союзом автомобільного транспорту (МСАТ), Женева, до складу якого входять усі національні гарантійні об’єднання країн-учасниць.

Страхування МДП. Міжнародний союз автомобільного транспорту (IRU) встановив дворівневу систему страхування МДП.

Відповідно до статті 8 Конвенції МДП 1975 р. Гарантійне об’єднання (Асоціація) зобов’язується сплачувати митні збори поділяючи відповідальність з особами, з яких належить вираховувати ці суми.

З іншого боку, відповідно до «Декларації - зобов'язання транспортної компанії по допуску до митної системи МДП і дозволу використовувати звичайні книжки МДП» Утримувач книжок МДП зобов'язаний повністю відшкодувати будь-які суми, сплачені Гарантійним ланцюгом МДП (Гарантійні Асоціації, МСАТ, Страховики) по претензіях, пов'язаних з виданою йому книжкою МДП.

1-й рівень страхування - страхування відповідальності гарантійних Асоціацій (об'єднань) перед митними органами, вказаної в статті 8 Конвенції МДП 1975 р. Страхування здійснюється Міжнародним страховиком, уповноваженим МСАТ (страхова компанія "Цюрих"-Швейцарія). Страхова премія при цьому включена до вартості книжок МДП.

2-ий рівень страхування - страхування відповідальності перевізника-утримувача книжки МДП перед Гарантійним ланцюгом МДП у разі несплати їм претензій митних органів.

Відповідно до Директиви № 3 МСАТ, що набула чинності 1 серпня 1995 року, а пізніше статтею 31 Акта-Зобов'язання АсМАП перед МСАТ Асоціація повинна забезпечити страхування кожної книжки МДП у момент її видачі. Договір страхування має бути схвалений МСАТ.

Страхування 2-го (національного) рівня може здійснюватися централізовано через міжнародного страхового брокера "R.L.Davisson", уповноваженого МСАТ (страхова премія зараховується до вартості книжок МДП) або національних страховиків, схвалених МСАТ.

Конвенція МДП 1975 р. встановлює межу відповідальності перевізника за суму покриття митних податків і зборів по кожній книжці МДП в залежності від того, де вона використовується:

— у країнах Східної Європи та Азії — 50 000 доларів США (з 1.01.2010 р. в Україні — 60 000 євро);

— у країнах Європейського Союзу — 60 000 євро;

— у Швейцарії — 100 000 швейцарських франків.

11.Книжка мдп (tir Carnet) як основний адміністративний елемент системи мдп. Умови видачі книжок мдп. Книжка мдп для змішаних перевезень. Книжка мдп “Тютюнові вироби/Алкогольні напої”.

Користуватися системою МДП можна тільки за наявності книжки МДП. Це міжнародний митний документ, який під¬тверджує наявність міжнародної гарантії доставки вантажу до митниці призначення та сплати митних зборів та податків.

Книжка МДП має обкладинку, два невідривні листи з корінцями і відривні листи з корінцями.

Склад книжки МДП:

— обкладинка з 4-х сторінок: титульна сторінка книжки заповнюється уповноваженою Асоціацією і держателем книжки МДП; на останній сторінці є відривний талон, на якому вказано номер книжки та нанесено штрих-код — якщо книжку вилучать компетентні органи, то відривний талон служитиме підтвердженням того, що книжка не була загублена чи знищена з метою приховування контрабандного перевезення;

— невідривний листок №1/№2 жовтого кольору і невідривний корінець №1/№2 жовтого кольору — це вантажний маніфест, що містить інформацію про вантаж і служить для того, щоб ця інформація залишалася в книжці МДП після видалення відривних листів;

— відривні листки №1 білого кольору і невідривні корінці №1 білого кольору, призначені для використання в митницях відправлення та митницях ввезення;

— відривні листки №2 зеленого кольору і невідривні корінці №2 зеленого кольору, призначені для використання в митницях вивезення та митницях призначення;

— невідривний листок — бланк протоколу “Ргосеs-verbal de constant” жовтого кольору.

Комплект з двох відривних листів №1 та №2 і двох невідривних корінців № 1 та №2 використовується в кожній державі (відправлення, транзиту і призначення), на території якої здійснюється операція МДП.

З придбанням книжки МДП перевізник повинен передбачити, скільки відривних листів у ній повинно бути. Сьогодні використовують книжки з 4-, 6-, 14- і 20-ма відривними лис¬тами, що дозволяє виконати перевезення транзитом через територію 2-х, 3-х, 7-ми і 10-ти країн. 4-листові книжки використовуються тільки при перевезенні між двома суміжними країнами або коли одна з них належить до єдиного митного простору, яким є ЄС; 6-листові — коли між країнами відправлення і призначення є одна транзитна країна (або коли одна з них належить до єдиного митного простору); решта — в усіх інших випадках.

Якщо кількість відривних листів недостатня, то у таких випадках перша частина МДП закінчується, а на решту МДП відкривається і оформляється митницею нова книжка, про що робляться відповідні записи в книжках МДП (ст. 28), а також у базі даних ДМСУ у пункті пропуску протягом 4-х годин.

Книжка МДП оформляється на кожне перевезення і повинна містити таке число відривних листів, яке необхідне для здійснення даного перевезення.

Якщо у вантажному маніфесті книжки МДП недостатньо місця для внесення даних про всі товари, що перевозяться за умовами Конвенції МДП, то до всіх відривних листків держатель (користувач) книжки МДП прикріплює додаткові листки (комерційні документи) для відомостей про товари згідно з графами 9—11 невідривних листків №1 і №2 та відривних листків №1 і №2. До графи 8 усіх відривних листків заносять кількість додаткових листків.

На кожний АТЗ або контейнер оформляється одна книжка МДП. Однак єдина книжка може складатися на автопоїзд або на декілька контейнерів. У цьому випадку у вантажному маніфесті книжки МДП вказується окремо вміст кожного АТЗ або контейнера (ст. 17).

При перевезенні консолідованого вантажу (який перевозиться одним АТЗ і складається з декількох партій товарів, призначених різним одержувачам) держатель книжки МДП повинен повідомити митницю відправлення про свої наміри щодо довантаження АТЗ.

Книжка МДП заповнюється відповідно до правил, встановлених Порядком реалізації положень Конвенції. Не допускаються помарки або підчищення. Усі виправлення повинні вноситися шляхом викреслювання помилкових відомостей. Правильні відомості надписуються зверху і завіряються підписом інспектора митниці.

Заповнення книжки МДП є обов’язком перевізника. Спочатку заповнюють обкладинку (12 пунктів). Далі заповнюють внутрішні відривні листи — вантажний маніфест (Manifeste de Marchandises) — по два на кожну країну.

Вантажний маніфест складають на мові країни відправлення, але митні органи інших країн можуть вимагати перекладу на свою мову. Тому рекомендується забезпечувати водіїв заздалегідь підготовленими перекладами.

Заповнена книжка МДП подається до митниці для подальшого оформлення (це штампи і позначки на корінцях, що залишаються в книжці). Митниця місця відправлення залишає у себе один листок. При перетині кордону митниця в пункті виїзду з країни перевіряє печатки і пломби, відриває другий листок і завіряє корінець. Транспортний засіб може виїхати з країни, а обидва завірені корінці підтверджують, що операція МДП у цій країні виконана належним чином.

Пред’явлення заповненої перевізником іменної книжки МДП з підписами і печатками МСАТ і АсМАП є доказом дійсності гарантій.

Термін дії книжки МДП установлюється уповноваженою Асоціацією і вказується у графі 1 першої сторінки обкладинки. Якщо книжка була прийнята до оформлення в останній день терміну її дії, то вона є дійсною до закінчення перевезення за процедурою МДП (ст. 9). Термін дії може бути продовжений тільки гарантійним об’єднанням, що видало книжку МДП. Відомості про продовження вказуються у графі 1 і завіряються печаткою гарантійного об’єднання.

Книжка МДП може бути відкрита в кількох митницях відправлення і закрита в кількох митницях призначення за умови, що загальна кількість митниць відправлення і митниць призначення не перевищуватиме чотирьох (ст. 18).

Після розмитнення вантажу митниця призначення видає на руки водію відпрацьовану книжку МДП. Останній корінець у ній має бути зелений з печаткою і підписом інспектора митниці призначення. Книжка МДП є документом суворої звітності і повинна бути повернена в АсМАП України. Передача чи перепродаж книжки іншому перевізнику забороняється. Видачу і прийом відпрацьованих книжок МДП в Україні здійснюють відділи TIR АсМАП.

У випадку пошкоджень митних пломб і печаток, пошкодження або загибелі вантажу, необхідності перевантажитись на інший АТЗ чи контейнер екіпаж повинен звернутися до мит¬них органів країни, де це сталося, для укладання відповідного протоколу “Proces-verbal de constaf’.

Поряд з уже існуючими з 1 вересня 1987 р. застосовуються книжки МДП, призначені для континентальних і міжконтинентальних змішаних перевезень. Вони теж видаються МСАТ і містять додатковий лист, що відрізняється від звичайних листів книжки і призначений для посвідчення перевізників, які складають транспортний ланцюжок.

Власник змішаної книжки МДП вносить у додатковий лист ім’я та адресу наступного перевізника, який перевіряє стан митних печаток і пломб, розпізнавальних знаків контейнерів і кількість транспортних документів. Ця процедура повторюється кожного разу, коли вантаж переходить до наступного перевізника. При цьому одна копія декларації додаткового листа віддається перевізнику, а друга залишається в книжці.

Додатковий лист не являється митним документом і має неофіційний характер, але дозволяє виявити перевізника-порушника вимог Системи МДП і тим самим сприяє врегулюванню спірних питань при виконання змішаних перевезень. З 1 вересня 1989 р. діє міжнародна система гарантій для цього виду книжок.

У зв’язку з тим, що контрабандними товарами найчастіше є тютюнові вироби та алкогольні напої, то договірні сторони вирішили вимагати спеціальну книжку МДП, на обкладинці та на всіх наступних сторінках якої чітко зазначено “Тютюнові вироби/Алкогольні напої” і збільшити заставу (страхову суму) до $200 тис. для перевезення таких товарів:

1) неденатурований етиловий спирт, що містить не менше 80% чистого спирту;

2) неденатурований етиловий спирт, що містить менше 80% чистого спирту; спирти, лікери та інші спиртні напої;

3) сигари, манільські сигари і сигари типу “сигарільо”, що містять тютюн;

4) сигарети, що містять тютюн;

5) тютюн для куріння, що містить замінники тютюну або не містить їх.

Максимальну страхову суму можна обмежити сумою, рівною $50 тис., якщо кількість спиртних напоїв та тютюнових виробів не перевищує вказаної норми (ст. 8 Конвенції МДП):

1) 300 літрів; 2) 500 літрів; 3) 40 000 штук; 4) 70 000 штук; 5) 100 кг.

Точні кількості вищезгаданих категорій спиртних напоїв та тютюнових виробів повинні вказуватися у вантажному маніфесті книжки МДП.

Книжка введена в дію з 1 жовтня 1994 р. Така досить дорога книжка МДП вимагає від гарантійних об’єднань, що видають ці книжки, обачно вибирати перевізників, які мають право користуватися нею. Усі перевізники, які працюють з тютюновими виробами та алкогольними напоями, повинні застосовувати спеціальну книжку МДП незалежно від кількості товару, що перевозиться (див. Додаток 6 Конвенції МДП, пояснювальна записка 0.8.3). Найменування товарів наводиться на додатковому аркуші, вкладеному в книжку МДП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]