Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP1.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
238.25 Кб
Скачать

21.Митне оформлення. Вантажна митна декларація вмд.

Митне оформлення — це виконання митним органом дій (процедур), які пов'язані із фіксуванням результатів митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, і мають юридичне значення для подальшого використання цих товарів і транспортних засобів. Як уже зазначалося в попередньому параграфі, лише після закінчення митного оформлення товари можуть бути звільнені від митного контролю.

Метою митного оформлення є засвідчення відомостей, одержаних під час митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, та оформлення результатів такого контролю, а також статистичного обліку ввезення на митну територію України, вивезення за її межі і транзиту через її територію товарів і транспортних засобів.

Залежно від того, хто здійснює переміщення товарів через митний кордон України та виду митного режиму, визначається місце здійснення митного оформлення.

Митне оформлення розпочинається після подання митному органу митної декларації, а також усіх необхідних для здійснення митного контролю та оформлення документів відомостей щодо товарів і транспортних засобів, які підлягають митному оформленню.

Засвідчення митним органом прийняття товарів, транспортних засобів та документів на них до митного контролю та митного оформлення здійснюється проставленням відповідних відміток на митній декларації та товаросупровідних документах. Митне оформлення здійснюється митним органом, як правило, протягом однієї доби з часу пред'явлення товарів і транспортних засобів, що підлягають митному оформленню, подання митної декларації та всіх необхідних документів і відомостей.

Митне оформлення вважається завершеним після виконання митним органом митних процедур, відповідно до заявленого митного режиму. Відповідно до мети переміщення товарів через митний кордон України запроваджуються такі види митного режиму: імпорт; реімпорт; експорт; реекспорт; транзит; тимчасове ввезення (вивезення); митний склад; спеціальна митна зона; магазин безмитної торгівлі; переробка на митній території України; переробка за межами митної території України; знищення або руйнування; відмова на користь держави. Декларант самостійно визначає митний режим товарів і транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон України.

Митне оформлення може здійснюватись підприємством не самостійно, а за допомогою іншого підприємства (митного брокера), з яким укладено відповідний договір і яке має ліцензію на право здійснення митної брокерської діяльності, видану Держмитслужбою України.

Однією з головних операцій, що входять до митного оформлення, є декларування.

Митна декларація (або Вантажна Митна Декларація - ВМД)- письмова заява встановленої форми, що подається митному органу та містить дані щодо товарів і транспортних засобів, що переміщаються через митний кордон України, необхідні для їхнього митного оформлення або переоформлення. ВМД застосовується під час декларування транспортних засобів і товарів, які переміщаються через митний кордон України юридичними або фізичними особами, а також при зміні митного режиму. Декларація подається власником товару або уповноваженою особою - митним брокером. Митна декларація складається на товари, митна вартість яких перевищує суму, еквівалентну 100 євро для юридичних осіб та 200 євро для фізичних осіб, крім виключень установлених митним законодавством України;

ВМД заповнюється на партію товарів, за умови, що до всіх товарів цієї партії застосовується єдиний митний режим. У випадку якщо партія складається з товарів, які мають різні коди згідно УКТ ЗЕД, а також, якщо товари з однаковим кодом згідно УКТЗЕД мають відмінності (країну походження, ознаки й характеристики, які впливають на рівень оподатковування, і т.п.), такі дані відзначаються на додаткових аркушах митної декларації (форма МД-3).

У випадках, що визначаються Державною митною службою, може складатися одна ВМД на кілька партій товарів або декілька ВМД на одну партію товарів.

Якщо товари регулярно переміщуються через митний кордон України однією і тією самою особою на одних і тих же умовах та підставах, митний орган може дозволити такій особі подавати періодичну митну декларацію, яка оформляється на переміщення товарів за певний погоджений з митним органом період.

До ввезення товарів на митну територію України декларантом може подаватися до відповідного митного органу попередня митна декларація. Подання попередньої митної декларації у разі ввезення на митну територію України підакцизних товарів є обов'язковим. Подання попередньої митної декларації передбачає авансову сплату всіх податків ще до того, як товари ввозяться на митну територію України. У випадку з підакцизними товарами обов'язковість подання попередньої митної декларації зумовлена посиленим контролем за ввезеням таких товарів.

Митна декларація подається митному органу, який здійснює митне оформлення, протягом 10 днів з дати доставлення товарів і транспортних засобів у митний орган призначення.

Митна декларація приймається митним органом, якщо встановлено, що в ній містяться всі необхідні відомості і до неї додано всі необхідні документи. Дата і час прийняття митної декларації фіксуються посадовою особою митного органу, що її прийняла, проставленням відміток на бланку митної декларації та відповідним записом у документах митного органу.

З дозволу митного органу відомості, зазначені у митній декларації, можуть бути змінені чи доповнені, а подана митна декларація відкликана, але лише до моменту прийняття митним органом митної декларації до митного оформлення.

Зміна, доповнення та відкликання митної декларації після її прийняття митним органом до митного оформлення не допускаються. Внесення до митної декларації змін чи доповнень, які мають істотне значення для застосування процедур митного контролю щодо товарів і транспортних засобів або впливають на умови оподаткування товарів чи застосування до них заходів нетарифного регулювання, здійснюється через подання митному органу нової митної декларації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]