Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP1.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
238.25 Кб
Скачать
  1. Правове регулювання міжнародних автомобільних перевезень вантажів. Дозвільна система. Діяльність смап.

Правове регулювання діяльності транспорту має максимально сприяти перетворенню його в передову галузь суспільного виробництва, розвитку народного господарства, посиленню відповідальності за виконання договірних зобов’язань, забезпеченню схоронності вантажів, які перевозяться, безпеки руху і ліквідації аварійності, додержанню строків доставки вантажів, вдосконаленню договірних відносин щодо перевезень, суворому дотриманню договірної дисципліни, поліпшенню експлуатаційної роботи на підприємствах транспорту.

Щодо міжнародних автомобільних перевезень в Україні використовуються:

— Європейська угода, що доповнює Віденську конвенцію про шляховий рух 1968 p., схвалена Україною 16 грудня 1974 p., чинна з 7 червня 1979 p.;

— Європейська угода, що доповнює Віденську конвенцію про дорожні знаки і сигнали 1968 p., схвалена Україною 16 грудня 1974 p., чинна з 3 серпня

1979 p.;

— Європейська угода про міжнародні автомагістралі від 15 листопада 1975 p., схвалена Україною 9 листопада 1982 p., чинна для неї з 29 березня 1983 p.;

— Протокол про розмітку доріг від 1 березня 1973 р. до Європейської угоди, що доповнює Конвенцію про дорожні знаки і сигнали 1968 p., схвалений Україною 15 березня 1984 p., чинний з 9 травня 1985 p.

Восьмого квітня 1999 p. Україна ратифікувала Конвенцію про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і багажу, підписану 9 жовтня 1997 р. у м. Бішкеку.

З багатьма державами Україна уклала двосторонні договори.

Найбільш важливим елементом 2х-сторонніх угод є дозвільна система, що дає можливість обмежувати у кількісному відношенні в'їзд іноземних вантажних автомобілів на територію країни. Це створює передумови для більш рівномірної участі перевізників своєї країни у міжнародних перевезеннях вантажу на основі взаємної вигоди.

ДС встановлює порядок, згідно якого в'їзд вантажних автомобілів, зареєстрованих в інших державах здійснюється тільки за дозволами, що видаються компетентними органами.

Види дозволу :

• Двосторонній . Дає право на здійснення поїздки з вантажем або без нього між пунктом, розташованим на території Укр і пунктом, розташованим на території іноземної держави, яка вказана в дозволі

• Транзитний . Дає право на здійснення поїздки з вантажем або без нього через територію держави, вказаної в дозволі, яка не є країною завантаження-розвантаження

• Універсальний . Дає право на здійснення поїздки , як транзиту так і в двосторонньому сполученні

• До/з третіх країн . Дає право на здійснення поїздки із пункту, розташованому на території держави, яка вказана в дозволі до третьої країни, або навпаки.

• Спеціальний . Дає право на перевезення важковагових, великогабаритних, небезпечних вантажів. Такий маршрут вимагає попереднього погодження.

• Дозвіл ЄКМТ. Дає право на здійснення перевезення вантажів ТЗ, як власними так і придбаними на умовах лізингу між пунктами завантаження та розвантаження, що розташовані в двох різних країнах-членах ЄКМТ. Дає право на здійснення перевезення вантажів в/з 3х країн, якщо всі 3 країни є членами ЄКМТ. Дає право на проїзд порожніх ТЗ через території країн-членів ЄКМТ.

Оформлення та видача дозволів на виконання перевезень вантажу проводяться відділеннями ДП «СМАП» та їх відділками за фактом прибуття авто, що виконує перевезення при виїзді з території Укр, при пред'явленні всіх необхідних документів, з обов'язковим занесенням отриманих дозволів до Реєстру видачі.

Перевізник забезпечується тільки дозволами , необхідними йому для конкретної поїздки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]