Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP1.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
238.25 Кб
Скачать

23.Транспортне страхування при міжнародних перевезеннях вантажів. Мета і види страхування. Договір транспортного страхування.

В сучасних умовах інтенсивного розвитку зовнішньоеко­номічних зв’язків значну роль відіграє страхування при вико­нанні міжнародних перевезень вантажів автомобільним транс­портом.

Страхування — один із засобів відшкодування за рахунок страхового фонду збитку, нанесеного майну юридичної або фізичної особи стихійним лихом, нещасними випадками тощо.

Згідно з договором перевезення перевізник зобов’язується перевезти товари з одного місця до іншого за відповідну вина­городу. Відповідальність перевізника за товар визначається ря­дом факторів,зокрема, торговельною практикою, законодав­чими актами, що регламентують перевезення, та міжнарод­ними конвенціями. При міжнародних перевезеннях вантажів страховий захист автоперевізника будується на положеннях Конвенції КДПВ (ст. 23 IV розділу; Протокол до Конвенції).

Існуюча практика визначення відповідальності перевізника тісно пов’язана зі страхуванням, причому страхування відпові­дальності перевізника не залежить від того, застрахований ван­таж чи ні. Такі поліси страхування можуть видаватися різними % ринками страхування, і різниця, між ними полягає у страхово­му покритті, а також у тому, чиї інтереси захищає страхування. При пошкодженні вантажу власник може вимагати компен­сацію збитку від перевізника. Оскільки відповідальність пе­ревізника, як правило, обмежена, то збиток може бути погаше­ний не повністю, тобто наявність полісу страхування відпові­дальності перевізника за вантаж вирішує проблеми власника не повністю. Для повної компенсації збитку необхідний поліс страхування вантажу, що надає ширше страхове покриття і ук­ладається на користь вантажовласника.

У процесі перевезення вантажі в найбільшій мірі наража­ються на різного роду небезпеку, тому зовнішньоторгові ван­тажі, як правило, страхуються, хоча договір транспортного страхування і має добровільний характер.

Договір транспортного страхування — це письмова угода між страхувальником і страховиком, згідно з якою страховик (страхова організація) зобов’язується за обумовлену плату (стра­хову премію) при настанні оговорених у договорі небезпек чи випадковостей відшкодувати збитки особі, на користь якої ук­ладено страховий договір (страхувальнику), а страхувальник зобов’язується сплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору.

При міжнародних перевезеннях вантажів може бути страху­вання:

  • водіїв — від нещасних випадків;

  • транспортних засобів — на випадок ДТП;

  • міжнародне страхування здоров’я (медичне страхування);

  • цивільної відповідальності власників транспортних засобів (ОСЦПВ)\

  • цивільної відповідальності автовласників на території інших країн (“зелена карта”);

  • відповідальності перевізника при перевезенні вантажу на умовах Конвенції КДПВ (страхування СМЛ);

  • відповідальності перевізника перед митними органами при перевезенні вантажу за книжкою МДП;

  • життя і здоров’я пасажирів і туристів;

  • відповідальності автоперевізників та експедиторів.

  • У різних країнах до обов’язкових відносяться різні види страхування. У більшості європейських країн обов’язковим є страхування:

  • цивільної відповідальності власників транспортних засобів перед третіми особами;

  • медичне страхування водіїв;

  • відповідальності перевізників перед митними органами при перевезенні вантажу з використанням книжки МДП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]