Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP1.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
238.25 Кб
Скачать

20.Митні процедури при міжнародних перевезеннях вантажів. Форми та етапи митного контролю.

З моменту ввезення на митну територію держави і до завершення передбачених національним законодавством процедур вантаж перебуває під контролем з боку національного митного органу. Такий контроль здійснюється у формі спеціальних документів, які надають державі гарантії сплати митного боргу (наприклад, книжка МДП, документ Т), та митного забезпечення (пломби, обмеження доступу до товару). У такий спосіб будь-який вантаж, що перетинає митний кордон держави, підлягає процедурі митного декларування, тобто інформування митних органів про те, що саме ввозиться, звідки, з якою метою.

Митна територія може збігатися і не збігатися з державною територією. Останнє має місце, коли в державі є вільні гавані, вільні митні зони, зони порто-франко та ін.

Митний контроль — дії митних органів, направлені на дот-римання юридичними і фізичними особами законів і правил, які регулюють порядок ввезення, вивезення чи транзиту вантажів, транспортних засобів, валюти і валютних цінностей.

Митне оформлення — сукупність дій по пропуску до країни чи за кордон товарів або майна, що переміщується через кордон.

Форми митного контролю

Митний контроль здійснюється службовими особами митниці у формах, що не суперечать законам України. Згідно зі ст. 22 МКУ застосовують такі форми:

• перевірка документів та відомостей, необхідних для здійснення митного контролю;

• митний огляд (огляд і переогляд транспортних засобів, товарів та інших предметів);

• облік товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України;

• усне опитування громадян та посадових осіб;

• перевірка системи звітності та обліку товарів, що перемі¬щуються через митний кордон України.

Переогляд транспортних засобів, товарів та інших предметів проводиться при підставах вважати, що вони містять предмети контрабанди або є безпосередніми об’єктами порушення митних правил (ПМП).

Огляд і переогляд здійснюється тільки в присутності представника підприємства, що переміщує транспортні засоби, товари та інші предмети через митний кордон України або зберігає їх під митним контролем.

Як виняткова форма митного контролю може здійснюватися особистий огляд при підозрі, що громадянин, який прямує через митний кордон України чи перебуває в зоні митного контролю, приховує при собі предмети контрабанди.

Згідно з наказом Держмитслужби №561 від 14.10.2002 р. Акт про митний огляд обов’язково складають у таких випадках:

— рішення спірних питань класифікації і кодування товарів;

— рішення спірних і складних питань визначення митної вартості товарів;

— рішення спірних питань по визначенню країни походження товарів;

— рішення питань контролю по дотриманню прав інтелектуальної власності;

— при виявленні порушень митних правил і контрабанди;

— при виявленні невідповідності заявлених відомостей про товари і пред’явлених до митного оформлення;

— якщо митний орган має інформацію про незаконне переміщення товарів;

— при проведенні комісійного митного догляду;

— за рішенням начальника оперативного підрозділу чи уповноваженої особи.

Митний контроль здійснюється виключно в зонах митного контролю в межах пунктів пропуску через державний кордон. Товари, транспортні засоби та інші предмети перебувають під митним контролем з моменту їх ввезення в зону митного контролю.

Згідно з Постановою КМУ від 9.07.2008 р. №636 “Про внесення змін до деяких постанов КМУ” нині скасовано складання актів про результати контролю на кордоні і відмінено картки контролю автотранспорту та контрольні талони. Тепер усі відмітки працівники митниці та СМАП мають робити виключно в товаротранспортних документах.

Етапи митного контролю

Митний контроль здійснюється в чотири етапи.

Етап І. Попередні операції - дії, що виконуються до початку митного оформлення товарів і транспортних засобів.

Перевізник подає посадовій особі митниці документи на товари і ТЗ. Посадовець виконує такі дії:

— перевіряє і реєструє документи,

— проставляє штамп “Під митним контролем”,

— проводить загальний огляд ТЗ (на цілісність тенту, непошкодженість митного забезпечення, накладеного на ТЗ).

Порожні ТЗ необхідно декларувати митному органу не пізніше, ніж через 3 год. після прибуття до пункту пропуску. Відповідальність за збереження вантажу перед митницею несе перевізник.

Етап II. Аналіз документів і здійснення митного контролю

Посадовець здійснює перевірку товаросупровідних, товаро-транспортних та інших документів і дозволів. Інформація перевіряється в ЄАІС і проводиться митний контроль. За результатами попереднього аналізу документів, інформації про можливі порушення митних правил чи контрабанду проводиться митний огляд товарів та оформляється Акт про митний огляд встановленого зразка.

Етап III. Контроль суміжних служб

Згідно з ПКМУ №636 посадовець митниці на підставі попереднього контролю поданих документів призначає види контролю, які необхідно здійснити (санітарно-епідеміологічний, ветеринарний, фітосанітарний, радіологічний, екологічний та ін.) і видає примірники потрібних документів.

Позитивні результати контролю державні інспектори відповідних служб контролю відображають у вигляді відміток у карт¬ках контролю та в документах (товаросупровідних, товаротран¬спортних).

На кожному з етапів контролю при наявності обґрунтованих причин перевізнику може бути відмовлено у пропуску товарів і транспортних засобів на митну територію України. У разі відмови в пропуску певною контрольною службою, вона виписує “картку відмови” (ДОДАТОК 10) та інформує про неї ті контрольні органи, які дали дозвіл на пропуск.

Етап IV. Завершення митного контролю

Посадові особи митниці здійснюють нарахування та справляння єдиного збору в пунктах пропуску після завершення контролю суміжними службами.

Нараховують збір на підставі розрахунків посадові особи СМАП, які подають митному органу документ, що підтверджує оплату через банк.

При відсутності зауважень по митному оформленню документи реєструються в журналах реєстрації, а відповідні відомості про пропущені товари і ТЗ заносяться до ЄАІС. На оформлені документи проставляються відбитки особистого митного забезпечення.

При підозрі на ПМП може бути здійснено переогляд товарів і АТЗ. Після переогляду накладаються митні забезпечення.

На митниці залишаються оригінали документів, що були підставою для переміщення товарів через митний кордон України (у разі неможливості — їх ксерокопії).

Контроль товарів і транспортних засобів вважається закінченим, якщо в супровідних документах проставлено відмітки митних органів (інших контрольних служб — тільки стосовно підконтрольних вантажів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]