Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP1.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
238.25 Кб
Скачать

27.Термінальна система вантажних автомобільних перевезень у міжнародному сполученні. Учасники термінальних перевезень.

Термінальна система вантажних автомобільних перевезень у міжнародному сполученні

Міжнародні перевезення вантажів можуть виконуватися або прямо від постачальника до одержувача, або через термінали пункту відправлення і (або) пункту призначення. У другому випадку перевезення називають термінальним. Термінал (англ.

— terminal) означає кінцеву зупинку, пункт призначення. У світовій практиці існує поняття freight terminal — транспортно- розподільчий центр, що надає не тільки послуги по складуванню товарів, але й супутні послуги.

Термінал представляє собою комплекс інженерно-технічних споруд, оснащених сучасним технологічним обладнанням, що дозволяє виконувати більшу частину транспортно-експедиційних робіт. Термінал є основною організуючою ланкою в організації транспортного процесу.

Основна функція терміналу — розподіл вантажів. Інші послуги, які надаються службами терміналу:

• митна обробка вантажів;

• вантажно-розвантажувальні операції;

• відповідальне зберігання товарів (включаючи товари в контейнерах);

• сортування і формування відправок;

• технічне обслуговування прибуваючого рухомого складу;

• надання стоянки, що охороняється;

• страхування вантажів і виконання розрахунків;

• інформаційні послуги та забезпечення зв’язку з іншими терміналами, постачальниками та одержувачами вантажів;

• послуги готельного типу.

Термінал забезпечує взаємодію різних видів транспорту загального користування і має відповідну виробничу базу:

• механізовані та автоматизовані склади універсального і спеціалізованого призначення для зберігання і підгрупування вантажів;

• вагове господарство для звішування вантажів, транспортних засобів, включаючи автопоїзди;

• вантажно-розвантажувальні механізми (ВРМ);

• таропакувальні цехи;

• контейнерне господарство;

• адміністративні, побутові та господарські приміщення.

Учасниками термінальних перевезень є:

— експедитор — особа, яка діє на основі договору транспортної експедиції за розпорядженням, в інтересах і за рахунок відправника (замовника) і забезпечує виконання транспортно- експедиційних операцій на час перевезення вантажу;

— оператор перевезення — особа, яка від власного імені укладає договір перевезення і виступає як сторона договору (а не як агент); або від імені вантажовідправника чи перевізника ук¬ладає договір і бере на себе відповідальність за виконання до¬говору;

— перевізник — особа, яка від власного імені зобов’язується доставити вантаж дб місця призначення і видати його уповноваженій особі.

За кордоном термінальні перевезення є основою всієї системи міжнародного автомобільного сполучення. В умовах жорсткої конкуренції термінальна система сприяє швидкій доставці вантажів, дозволяє мати запасні складські приміщення для забезпечення сезонних коливань у попиті на товар, дає можливість зберігати продукцію з комерційною метою та реалізувати її в період найвигідніших цін.

Необхідність розвитку мережі терміналів пояснюється, в першу чергу, зростанням питомої ваги дрібних відправок (від 10 кг до 2 т), які не забезпечують повного використання вантажопідйомності чи вмістимості транспортних засобів. Такі відправки доставляються на термінал пункту відправлення, там об’єднуються з іншими в аналогічну адресу і доставляються на термінал пункту призначення, де всі вантажі розсортовуються і доставляються одержувачам. У певній мірі з ростом дрібних відправок термінальна система конкурує з поштовими перевезеннями.

Технологічно доставка вантажу складається з 3-х груп операцій:

1. Завезення вантажів від відправника на термінал і розвезення вантажоодержувачам з терміналу.

2. Переробка вантажів на терміналі: реєстрація відправок, сортування, групування за напрямками, вантажно-розвантажу-вальні роботи (ВРР).

3. Лінійне перевезення вантажів магістральними великоваговими поїздами.

Режим роботи терміналів — цілодобовий. Збирання дрібних відправок проводять у другій половині дня, розвезення — у першій. Використовують радіофікований рухомий склад, застосовують стандартизовані піддони.

Переробка дрібних відправок механізована. Після реєстрації відправок, сортування з наступним підгрупуванням за напрямками здійснюється завантаження на магістральні автопоїзди. На регулярних лініях діють стійкі вантажопотоки, що дозволяє організувати перевезення за розкладом. Завантаження здійснюється у вечірній час, рух — вночі. Ранком наступного дня вантаж доставляється на термінал пункту призначення, а у першій половині дня — безпосередньо одержувачу.

Організація міжнародних термінальних перевезень вантажів включає:

— вибір технології перевезення, схеми руху і маршрутів руху транспорту;

— вибір і розрахунок потрібної кількості транспорту;

розробку розкладів руху автомобілів та узгодження їх з зацікавленими підприємствами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]