Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP1.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
238.25 Кб
Скачать

18.Перевезення швидкопсувних продуктів. Спеціалізований рухомий склад. Угода упш.

Перевезення швидкопсувних харчових продуктів виконують згідно з Угодою про міжнародні перевезення швидкопсувних харчових продуктів та про спеціальні транспортні засоби, які призначені для цих перевезень, яка була укладена в Женеві 1 вересня 1970 року; набула чинності 21 листопада 1976 року. Україна приєдналася до Угоди Указом Президента України №262/2007 від 2 квітня 2007 року.

Угода містить 4 глави, що включають 20 статей, та 3 додатки.

У тексті викладено основні положення про спеціальні транспортні засоби для міжнародних перевезень деяких швидкопсувних харчових продуктів (далі ШХП) та їх використання. Основні приписи наведено в додатках.

Додаток 1:

— визначення і норми для спеціальних транспортних засобів, при-значених для перевезення швидкопсувних харчових продуктів;

— положення, що стосуються контролю відповідності нормам ізо-термічних транспортних засобів, льодовників, рефрижераторів і опалюваних транспортних засобів;

— методи і порядок проведення вимірювань і контролю ізотерміч¬них властивостей і ефективності устаткування для охолодження або для обігрівання спеціальних транспортних засобів;

— зразки свідоцтва, що видаються на спеціальні транспортні засо¬би;

— розпізнавальні літерні позначення на спеціальних транспортних засобах.

Додаток 2: Температурні умови, яких необхідно дотримуватись під час перевезення заморожених і швидкозаморожених харчових продуктів.

Додаток 3: Температурні умови, яких необхідно дотримуватись під час перевезення деяких харчових продуктів, що не перебувають у за¬мороженому чи швидкозамороженому стані.

В Україні діє розгалужена система контролю за дотриманням норм УПШ.

Компетентним органом з виконання Угоди УПШ визначено МТЗУ. Робочим органом Компетентного органу є ДП “ДержавтотрансНДІпроект”, а органами контролю — ДП “СМАП” та ГАТІ. Проведення випробувань здійснюють технічні служби

— це акредитовані дослідні станції (випробувальні лабораторії), експертні організації та Технічні служби інших Договірних сто¬рін УПШ. Функціонують навчальні центри, призначені Компетентним органом, де проводиться навчання та підвищення кваліфікації суб’єктів перевезень ШХП.

Перевезення швидкопсувних продуктів регулюється рядом нормативно-правових документів. Державним департаментом автомобільного транспорту (ДЦАТ) розроблено “Правила перевезення транспортними засобами швидкопсувних продуктів”. Правила враховують всі вимоги чинної національної законодавчої бази та Угоди УПШ. Дотримання вимог Правил дозволить здійснювати організацію перевезень швидкопсувних вантажів, у тому числі швидкопсувних харчових продуктів, автомобільним транспортом на більш високому рівні безпеки та якості продукції, зменшити випадки тяжких харчових отруєнь в Україні та сприяє адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

В Україні розроблено Концепцію реалізації положень Угоди УПШ. Основна ідея Концепції полягає в тому, що кожний автомобільний транспортний засіб, що використовується для перевезення ШХП, повинен відповідати вимогам УПШ, бути перевірений на відповідність цим вимогам, що підтверджується свідоцтвом установленого зразка, а також мати відповідні позначення. Контролюючі органи повинні мати можливість перевірити наявність свідоцтва та позначок на ТЗ.

Метою Концепції є, зокрема, уникнення ризику фінансових втрат вітчизняних перевізників через штрафні санкції з боку контролюючих органів інших держав за невідповідність ТЗ вимогам Угоди. Ця проблема актуальна і для внутрішніх перевезень, оскільки стоїть на шляху України до набуття членства в ЄС. Поступове впровадження положень Угоди сприятиме гармонізації законодавства України та ЄС.

Спеціалізований рухомий склад та його маркування

Для міжнародних перевезень швидкопсувних харчових продуктів використовують ізотермічні транспортні засоби, льодовники, рефрижератори і транспортні засоби, що обігріваються (інакше — опалювані транспортні засоби).

Ізотермічний транспортний засіб має кузов, що складається з термоізоляційних стінок, дверей, підлоги та даху, що дозволяють обмежувати теплообмін між внутрішньою і зовнішньою поверхнею кузова таким чином, щоб за глобальним коефіцієнтом теплопередачі (коефіцієнт К).

Льодовник — це ізотермічний транспортний засіб, що за допомогою джерела холоду (іншого, ніж механічна або абсорбційна установка) дозволяє знижувати температуру всере-дині порожнього кузова і підтримувати її потім при середній зовнішній температурі +30°С з використанням відповідних холодильних агентів і відповідного устаткування на певному рівні:

До рефрижераторів відносять ізотермічні транспортні засоби, що мають індивідуальну або загальну для кількох транспортних одиниць холодильну установку, яка дозволяє при середній зовнішній температурі +30°С понижувати температуру всередині порожнього кузова і потім підтримувати її на постійному рівні. Рефрижератори різних класів мають холодильні установки, які забезпечують будь-яку задану температуру.

До опалюваних відносять ізотермічні транспортні засоби, що мають опалювальну установку, яка дозволяє підвищувати температуру всередині порожнього кузова і потім підтримувати її без додаткового надходження тепла на постійному рівні протягом не менш як 12 годин при певній середній зовнішній температурі.

Відповідно до вимог УПШ спеціальні транспортні засоби мають розпізнавальні літерні позначення, прописані в доповненні 4 додатку 5 Угоди. Вони виконуються заголовними латинськими буквами темно-синього кольору на білому тлі; висота букв повинна бути не менше 12 см.

На кожен транспортний засіб, допущений до міжнародних перевезень швидкопсувних харчових продуктів, видається свідоцтво. Бланк повинен бути віддрукований мовою країни, яка його видала, а також англійською (французькою, російською). У свідоцтві вказується: установа, що його видала; інформація про транспортний засіб (реєстраційний номер, тип, відповідне розпізнавальне літерне позначення); на основі чого свідоцтво видано; термін дії свідоцтва АТР.

Якщо на транспортному засобі установлена табличка-свідоцтво, то вона приймається на тих самих підставах, що і бланк. Табличка має прямокутну форму розміром не менш як 160x100 мм, її виготовляють з нержавіючого і вогнетривкого матеріалу та закріпляють на видному місці. Висота букв АТР і букв буквеного позначення має бути не менш як 20 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]