Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP1.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
238.25 Кб
Скачать
  1. Міжнародна товарно-транспортна накладна cmr. Її призначення та особливості заповнення.

Згідно з Переліком документів, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, затвердженим Постановою КМУ №80, товаротранспортна накладна є документом, обов’язковим для подання.

Товаротранспортні накладні — це документи, що супроводжують транспортні засоби та свідчать про укладення договору на перевезення вантажів. Товаротранспортні накладні, як і подорожні листи, є основними документами на перевезення вантажу. Залежно від виду вантажу і його специфічних властивостей до основних документів додаються інші (сертифікати, свідоцтва, паспорти тощо), що визначаються правилами перевезення вантажів.

Залежно від обраного виду транспорту, яким переміщуються вантажі, як товаротранспортний документ може використовуватися:

— залізнична накладна УМВС;

— авіаційна накладна AIR Waybill;

— коносамент Bill of Lading;

— міжнародна автомобільна накладна CMR;

— інші встановлені документи.

Застосування накладної типової форми CMR (Convention Merchandise Road) у міжнародних перевезеннях ґрунтується на

Конвенції КДПВ. Як відомо, положення Конвенції КДПВ застосовуються до будь-якого договору дорожнього перевезення вантажів за винагороду, якщо місце навантаження і місце доставки вантажу, зазначені в контракті, розташовані на території різних країн, з яких принаймні одна є учасницею Конвенції КДПВ. Конвенція КДПВ регулює порядок взаємин між вантажовідправником, перевізником і вантажоодержувачем.

Накладна СМЯ виготовляється друкарським способом і має облікову серію та номер. Накладна СМЯ. складається з 12-ти сторінок порожніх граф, надрукованих на самокопіювальному папері. Накладна потребує обережного поводження з нею: ні в якому разі не можна використовувати її як підкладку, так як текст проявиться на сторінках СМІІ і її буде зіпсовано. Усі примірники товаротранспортної накладної, як основні (оригінали), так і додаткові, мусять мати однакову серію і номер. Вантажовідправник завіряє всі примірники підписом і при потребі печаткою.

Відповідно до вимог гл. III Конвенції КДПВ накладна СМІІ складається в 3-х оригіналах, підписаних відправником і перевізником:

— перший примірник накладної віддається відправнику;

— другий — супроводжує вантаж;

— третій — залишається у перевізника.

Перші чотири примірники накладної пронумеровані і призначені учасникам договору перевезення: вантажовідправнику, вантажоодержувачу, перевізнику і для розрахунків (експедитору). Усі наступні — для митного оформлення, проїзду прикордонних переходів, для перечіпок і т.д. На практиці митники досить часто залишають собі перші примірники СМІІ, тому перевізник має стежити, щоб перші чотири примірники СМІІ залишалися в нього до кінця поїздки.

Після закінчення рейсу водій повинен прикласти до подо-рожнього листа не менше 5-ти примірників СМІІ: по одному

— для розрахунків по іноземній території та СНД, для відділу розрахунків, до подорожнього листа і резервний — на випадок звертання до суду.

При перевезенні дрібнопартіонних вантажів до CMR прикладають вантажний маніфест — описання кожного виду вантажу, його кількість, місце призначення кожного вантажу. Заповнюють CMR на кожний вид вантажу, кожну його партію та загальну CMR на весь вантаж. Згідно з нормами Конвенції КДПВ відправник або перевізник має право вимагати складання такої кількості накладних, яка відповідає кількості автомобілів і партій вантажів.

Відправник зобов’язаний до початку перевезення долучити до накладної всі необхідні документи. Перевірка правильності та повноти цих документів до обов’язків перевізника не входить.

Відомості, які має містити CMR, вказано у п.п. 1 і 2 ст. 6 Конвенції КДПВ.

Накладна CMR оформляється вантажовідправником, за винятком граф 16—19, 23, 25, 26, виділених жирною лінією, — вони заповнюються перевізником.

При оформленні CMR на країни Західної Європи оформляється не менше 12-ти аркушів. На країни Близького Сходу (Туреччина, Сирія, Ірак) CMR заповняється англійською мовою, в інші країни — в основному, мовою відправника. Зазвичай найменування граф вказують національною мовою і однією з мов міжнародного спілкування.

Форми накладної в різних країнах можуть відрізнятися, але обов’язкова наявність граф 1—24; графи 27—29 використовуються перевізником для тарифних розрахунків і не завжди присутні на бланках накладних.

Договірні сторони можуть вносити до накладної будь-яку вказівку, яку буде визнано необхідною.

Відправник несе відповідальність за витрати і збитки, пов’язані з неточностями записів. Відправник має право вимагати перевірки перевізником ваги брутто, кількості та вмісту вантажних місць; результати перевірки вносяться до накладної. Перевізник може вимагати відшкодування витрат, пов’язаних з перевіркою.

У разі перевантаження вантажу під час перевезення на інший транспортний засіб складається протокол “ Proces-verbal de constaf (книжка МДП) та акт у довільній формі у двох примірниках, що підписуються водіями обох перевізників і завіряються підписом і печаткою інспектора митниці. Це обов’язково вказується у накладній CMR.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]