Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP1.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
238.25 Кб
Скачать

14. Європейська угода щодо роботи екіпажів транспортних засобів, що виконують міжнародні дорожні перевезення вантажів єутр. Обмеження, що накладаються на режим роботи водіїв-міжнародників.

Європейська угода щодо роботи екіпажів транспортних за¬собів, які виконують міжнародні автомобільні перевезення ЄУТР (Agreement Concerning the Work of Grews of Vehicle Engaged in International Road Transport AETR) розроблена в рамках KBT ЗЕК ООН, підписана в Женеві 1 липня 1970 p., набула чинності 5 січня 1976 р. У розробці ЄУТР брала участь Міжнародна організація Праці ООН. Україна приєдналась до ЄУТР Законом України “Про приєднання України до Європейської угоди щодо роботи екіпажів транспортних засобів, які виконують міжнародні автомобільні перевезення” від 7 вересня 2005 року; Угода чинна для нашої країни з 7 червня 2006 р.

Сфера застосування

Конвенція ЄУТР застосовується на території кожної договірної сторони, до кожного міжнародного автомобільного перевезення, яке здійснюється транспортним засобом, зареєстрованим на території будь-якої договірної сторони (договірна сторона — це країна, яка підписала чи приєдналася до Конвенції ЄУТР. Зараз таких країн уже 40 — практично вся Європа).

Угода містить вимоги, які повинні виконувати водії транспортних засобів, що здійснюють міжнародні автомобільні перевезення.

Угода направлена на підвищення безпеки дорожнього руху і установлює членам екіпажів транспортних засобів щоденну тривалість керування транспортним засобом, максимальний час безперервного керування, максимальну тижневу і двотижневу тривалість керування, тривалість щоденного і щотижневого відпочинку водіїв. При порушеннях режиму праці і відпочинку застосовують штрафні санкції аж до призупинки виконання перевезення.

Угода визначає, шо кожна країна-учасниця Угоди буде застосовувати на своїй території до міжнародних автомобільних перевезень, які здійснюються транспортними засобами країн-неучасниць, положення не менш строгі, ніж викладені в Угоді.

За Угодою, під час міжнародного перевезення водії повинні дотримуватися режиму праці, відпочинку і керування транспортним засобом, установленого державним законодавством у тому районі, де вони зазвичай працюють. Однак жодна країна не може вимагати додержуватися приписань її державного законодавства, якщо вони являються більш строгими, ніж викладені в Угоді. Якщо національні приписання менш сурові, ніж положення ЄУТР, то виконуються положення Угоди.

У 1992 році набрала чинності поправка до ЄУТР, яка передбачає обов’язкову наявність на транспортних засобах, що виконують перевезення у міжнародному сполученні, контрольних пристроїв — тахографів, що забезпечують автоматичну реєстрацію часу керування транспортним засобом, часу відпочинку, швидкості, пройденої відстані та інших параметрів. Поправка передбачає відмову від заповнення особистої контрольної книжки.

Якщо до складу транспортних засобів входить більш ніж один причеп (напівпричіп) або їх максимальна маса перевищує 20 т, то здійснення міжнародних перевезень повинно виконуватися екіпажем з двох водіїв, або із заміною водія, якщо відстань перевезення перевищує 450 км.

Обмеження, що накладаються на режим роботи водіїв

Кожен водій повинен дотримуватися таких чотирьох прин¬ципів;

• Період керування між двома послідовними періодами що¬денного відпочинку не повинен перевищувати 9 год.

• Після шести щоденних періодів керування водій повинен отримати щотижневий відпочинок.

• Загальний період керування протягом будь-яких двох тижнів не повинен перевищувати 90 год.

• Після керування протягом 4 год. 30 хв. водій повинен зробити перерву принаймні на 45 хв.

Час

Вимоги

Примітка

Щоденний час за кермом (1 водій)

Норма: до 9 год. що­денного керування за цикл 24 год.

Подовжений: дозволяється до 10 год. два рази на тиждень

Щоденний час за кермом (2 водії)

Максимум до 10 год. для кожного водія за цикл ЗО год.

Водії змінюють один одного кож­ні 4 год. 30 хв. і в кінці — через 1 год. Залишається 10 год. з 30-ти для відпочинку, 9 з яких можна використати для неперервного від­починку

Перерви

Безперервно 45 хв. піс­ля періоду керування протягом 4 год. ЗО хв.

45 хв. можуть бути розділені тіль­ки на 15 хв. і наступні ЗО хв.*

Щоденний відпочинок (1 водій)

Норма: 11 безперер­вних годин протягом кожних 24 год.

Розділений на частини: перша — не менше 3 год. і друга — безпе­рервно 9 год.; Скорочений: 9 без­перервних годин три рази на тиж­день, без подальшої компенсації

Щоденний відпочинок (2 водії)

9 неперервних годин протягом кожних ЗО год. після щоденного або щотижневого від­починку

Може бути використаний в авто­мобілі, якщо він забезпечений спальним місцем і перебуває на стоянці

Щотижневий час за кермом

До 56 год. під час шести періодів щоденного керування

До 90 год. протягом двох тижнів ♦♦

Щотижневий

відпочинок

Норма: 45 послідов­них годин після шес­ти щоденних періодів керування

Скорочений: мінімум до 24 нас­тупних годин; за 2 послідовних тижні водій може мати відпочи­нок (45+24) год. з компенсацією перед кінцем третього тижня

Контроль

Водій пред’являє інс­пектору реєстраційні листи за поточний ти­ждень та попередні 15 днів, а з 20.03.2010 — за поточний та попе­редні 28 днів

Транспортне підприємство несе відповідальність за порушення, скоєні водієм, навіть якщо воно здійснено на території іншої дер- жави-члена Угоди або третьої країни

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]