Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP1.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
238.25 Кб
Скачать

24.Міжнародна система страхування відповідальності “Зелена карта”. Принцип дії Зеленої карти.

Обов’язковою умовою виконання міжнародних перевезень вантажів практично в усіх європейських країнах є обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів на території1 інших країн по системі “Зелена карта” (Green Card). Без наявності Зеленої карти, яка має таку назву за кольором страхового поліса, виконання міжнародних пере­везень неможливе.

Відповідальність у цьому виді страхування виникає зі збитків, заподіяних особі та майну третіх осіб у результаті зітк­нення транспортних засобів, наїздів на пішоходів, будівлі, спо­руди тощо.

Зелена карта підтверджує наявність обов’язкового страху­вання автоцивільної відповідальності на території всіх країн, що входять у систему “Зелена карта”. Її головною задачею є сприяння безперешкодному пересуванню автотранспортних засобів через державні кордони країн-учасниць системи, а при дорожніх аваріях, скоєних іноземними автомобілістами, які в’їхали в країну, - максимально швидкому врегулюванню претензій постраждалих і одержанню ними відшкодування збитків у відповідності з вимогами національного законодавства. Інакше кажучи, Зелена карта — це страхування цивільної відповідальності лише перед третіми особами і, якщо перевізник є винуватцем ДТП на території іншої країни, страховик має виплатити відшкодування потерпілим.

Система “Зелена карта” має деякі особливості:

— Зелена карта не являється страховим договором (є його еквівалентом);

— Зелена карта є підтвердженням наявності страхування цивільної відповідальності;

— Зелена карта не дійсна на території тої країни, де вона видана;

— Зелена карта видається страховиками європейських країн безплатно, оскільки страхові суми за внутрішнім і зовнішнім страхуванням цивільної відповідальності власників транспортних засобів є однаковими —у країнах Східної Європи автовласник має придбати поліс страхування цивільної відповідальності на територію своєї країни, а при виїзді за кордон — Зелену карту.

Характерною особливістю цього виду страхування є відсутність договору, а наявність лише поліса “Зеленої карти”, який і є формою договору. В ньому міститься невелика, але достатня кількість інформації для його використання.

Зелена карта має строго встановлену форму. На лицевій стороні вказується термін дії (не менше 15-ти днів). Вона може продаватися на один або декілька місяців, а також на один рік. Перелік і найменування реквізитів не залежить від того, яка страхова компанія продала Зелену карту. На зворотній стороні поліса знаходиться перелік, адреси і телефони усіх національних бюро “Зеленої карти”. Зелена карта діє на території тих країн, які зазначені в таблиці на її лицевій стороні, за винятком країн, які викреслені.Поліс видається особі, яка уклала договір страхування, в трьох примірниках (оригінал і дві копії). При ДТП одна з копій залишається в складі документів для отримання потерпілою особою страхового відшкодування.

За територією дії виділяють три типи договорів страхування:

• “Вся Європа” — діє на території 43 європейських країн;

• “Східна Європа” — діє на території Білорусії, Молдови, Румунії та Болгарії;

• “Білорусія” — діє лише на території Білорусії.

При страхуванні цивільної відповідальності по Зеленій карті в кожній країні установлюють ліміт страхового відшкодування. Однак не підлягають відшкодуванню збитки, завдані умисно, внаслідок дії нездоланної сили, у випадках, якщо водій перебував у стані сп’яніння чи якщо автомобіль був у технічно несправному стані. Також не отримує відшкодування страхувальник за пошкодження власного автомобіля.

Український поліс у більшості випадків дешевший за поліси внутрішнього (європейського) страхування відповідальності, але він має таке ж страхове покриття, що і поліс будь-якої європейської країни — учасниці системи.

Враховуючи, що в багатьох європейських країнах страхове покриття у випадку каліцтва чи загибелі постраждалого складає сотні тисяч євро, то заплачені за Зелену карту кілька сотень гривень є гарантом спокійної поїздки, в якій відшкодування збитків за ДТП, скоєну з вини нашого перевізника, стає не його проблемою, а проблемою іноземного бюро і нашої страхової компанії.

Розмір страхового платежу залежить від території дії Зеленої карти, типу транспортного засобу та терміну дії договору (див. таблицю).

Бюро постраждалої сторони, відшкодовуючи збитки у відповідності з чинним національним законодавством, звертається до бюро тієї країни, де зареєстровано транспортний засіб винуватця ДТП і де видавалась Зелена карта, з вимогою про компенсацію збитків. Таким чином, урегулювання збитків відбувається на основі взаємних розрахунків між національними бюро, які є членами системи “Зелена карта”.

Безпосередньою основою дії системи "Зелена карта" є не багатосторонній міждержавний договір, а безліч двосторонніх угод між національними організаціями - членами системи "Зеленої карти", що діють в різних країнах. Дія системи заснована на наступних основних принципах:

  • дія системи поширюється тільки на ті країни, в яких страхування цивільної відповідальності автовласників є обов'язковим у порядку, встановленому національним законодавством;

  • законність системи "Зелена карта", не дивлячись на приватний характер угоди, повинна бути офіційно визнана в кожній окремій державі;

  • в кожній державі,що бажає вступити в систему "Зелена карта", створюється Національне бюро, членами якого стають всі страховики, які займаються обов'язковим страхуванням цивільної відповідальності автовласників;

  • кожне Національне бюро є однією зі сторін двостороннього міжнародного договору, який визначає конкурентний порядок дії системи "Зелена карта" і укладається з національними бюро інших країн ;

  • Національні бюро "Зеленої карти" кожної країни виконують дві основні функцій:

  • в якості Бюро по відшкодуванню збитків воно випускає посвідчення (свідоцтва) "Зелена карта" для видачі за допомогою національних страховиків - своїх членів - зацікавленим страхувальникам,

  • в якості Бюро по врегулюванню претензій воно регулює виникають в даній країні претензії потерпілих громадян і пред'являє позови до іноземних громадян, винних у заподіянні шкоди потерпілим при використанні належних їм автотранспортних засобів і мають посвідчення "Зелена карта"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]