Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP1.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
238.25 Кб
Скачать

25.Cтрахування вантажу. Дії при настанні страхового випадку.

Cтрахування відповідальності автоперевізника при міжнародних перевезеннях вантажів у рамках Конвенції КДПВ, інакше страхування вантажу або “карго-страхування” (від карго — вантаж). На практиці цей вид страхування називають страхування СМR.

Під страхуванням відповідальності за вантаж розуміється страхове покриття ризиків, пов’язаних з виконанням перевізником своїх зобов’язань перед вантажовласником. При страхуванні вантажу захищаються інтереси власника вантажу, а не перевізника! А страхова компанія, яка сплатила відшкодування власнику вантажу, набуває права вимоги до винної сторони, якою майже завжди буде визнаний перевізник.

Цей вид страхування покриває:

— відповідальність перевізника перед замовником у випадку недоставки, пошкодження, утрати вантажу — за різними причинами (ДТП, крадіжки тощо);

— фінансові збитки через помилки службовців страховика (за прострочку в доставці вантажу; за видачу його особі, яка не має повноважень тощо);

— фінансові збитки, пов’язані зі сплатою мита і зборів (п. 4 ст. 23 КДПВ), однак збитки, пов’язані з перевезенням вантажів по книжці МДП, не покриваються!

Відомо, що відповідальність перевізника при здійсненні перевезень на умовах КДПВ за недоставку, пошкодження чи втрату вантажу обмежується обумовленою в КДПВ сумою з розрахунку 8,33 одиниці СПЗ за 1 кг ваги брутто (див. п. “Основні положення КДПВ).

При виборі страхової компанії для укладання договору страхування CMR треба звертати увагу на наявність у цій компанії мережі аварійних комісарів — сюрвейєрів (surveyor). Якщо страховий випадок трапився за кордоном, то водій повинен мати адреси і телефони сюрвейєрів, з якими працює дана компанія, щоб звернутися по допомогу.

При настанні страхового випадку страховувальник повинен максимально швидко (протягом доби) сповістити про це страхову компанію і сюрвейєра, а також поліцію, міліцію, ДАІ і т.п. При цьому необхідно зберегти транспортний засіб, вантаж та інше майно у післяаварійному стані, доки його не огляне аварійний комісар чи представник страховика.

Для отримання відшкодування внаслідок страхового випадку страхувальник повинен пред’явити страховику такі документи:

— страховий поліс;

— акт огляду пошкодженого вантажу;

— документи від правоохоронних органів про подію;

— накладну чи інші перевізні документи;

— документи про розмір претензій, які пред’являються страховику;

— сертифікат по збитках чи ушкодженню вантажу та ін.

Обов’язки сторін (страховика і страхувальника) мають бути чітко викладені в договорі страхування, де чітко обумовлюються страховий внесок, страховий тариф, страхова сума.

При виборі страхової компанії для укладання договору страхування СМR важливо знати розмір активів компанії, бо від цього залежить, чи зможе вона відшкодувати збитки при настанні страхового випадку.

В Україні зареєстровано понад 400 страхових компаній, що мають ліцензію на страхову діяльність. З них примірно 10% мають ліцензію на здійснення необхідних видів страхування відповідальності.

В Україні ще не введені спеціальні законодавчі акти, що регулюють транспортне страхування, включаючи страхування вантажів і відповідальності перевізників за вантаж. Тому такі договори страхування укладаються лише в добровільній формі, і в Україні існує багато різних умов страхування вантажів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]