Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

21. Активні банківські операції та їх характеристика.

Активні операції – це операції з розміщення банками власного капіталу та залучених ресурсів з метою отримання доходу, забезпечення діяльності і підтримання необхідного рівня ліквідності. Це кредитні засновницькі, інвестиційні, міжбанківські операції.

До активних операцій з придбання необоротних активів, приміщень, обладнання технічних засобів тощо та формування касових залишків і залишків коштів на коррахунках банків.

Активні операції банків – це операції з розміщення мобілізованих банком ресурсів у депозити, інвестиції, ОЗі товарно-матеріальні цінності.

До таких операцій належать: ☻ фондові операції з купівлі-продажу ЦП, ☻ касові операції з приймання і видачі готівки, ☻ операції з купівлі-продажу банківських металів на внтр і міжбанківському валютних ринках, ☻ розрахункові операції пов’язані з платежами клієнтів та ін..

Активні операції банки здійснюють у межах наявних ресурсів, тобто у межах залишку грошових коштів на коррахунку НБУ та у касі.

22. Характеристика банківських послуг.

Універсалізація банківської діяльності в зростанні конкуренції між банками та необхідність отримання додаткових доходів пов’язана з впровадженням та розвитком банківських послуг

Особливості банківських послуг полягає: ☻ для надання послуг банкам як правило не потрібні додаткові ресурси. ☻ від надання послуг банки найб частину доходів одержують у вигляді комісії. ☻ при наданні послуг діяльність банків спрямована на вчинення юрид та фактичних дій, які безпосередньо не пов’язані з матеріальними наслідками.

Виділяють такі банківські послуги: ☻посередницькі – це послуги у наданні який бере участь третя сторона, а саме банк, що виступає посередником між замовником і виконавцем. ☻ консультаційні – банки надають з питань бух обліку, звітності, оподаткування, аналізу, фін-госп. діяльності, зовн –екон діяльності та ін. видів екон-правого забезпечення під-цької діяльності фіз. та юрид осіб, як правило, цей вид послуг перебуває у тісному контакті з ін. операціями, а саме кредитними, лізинговими та ін.. Плата за консультацію враховується у складі плати за осн вид операцій, що супроводжується консультацією. ☻ трастові – послуги засновані на довірчих правовідносинах коли одна особа засновник передає своє майно у розпорядження іншій особі, довіреному власнику для управління в інтересах 3-ї особи бенефеціара або вигодо набувача. Виділяють 2 напрями надання трастових послуг: на користь фізичних осіб – опікунство; трастові послуги юрид особам – агентські послуги. ☻ інформаційні –вони пов’язані з одержанням, придбанням, накопиченням відповідно до чинного законодавства документованої інформації з метою зберігання, покинення при потребі та використанні даної інформації.

Інформація може бути відкрита і в обмеженим доступом.

23. Сутність розрахункових відносин і принципи їх організації.

Грошовий оборот – це суку грош розрахунків незалежно від способу і форми їх здійснення. Грош оборот охоплює макро і мікро рівні екон-ки.

Суб’єктами його є: юрид та фіз. особи, які беруть участь у створенні, розподілі, обміні і споживанні ВВП, а саме фірми, домашні господарства, держава державні структури, фінансові посередники.

Взаємовідносини між суб’єктами грош обороту здійснюється через ринок продуктів, ринок ресурсів, фінансовий ринок, світовий.

Осн частину грош оброту становить платіжний оборот, у якому гроші функціонують як засіб платежу викор. для погашення боргових зобов’язань. Він здійснюється як в безготівкових формах.

Безготівковий грошовий оборот – це рух грош коштів без викор готівкових грошей шляхом списання сум за рахунками банках чи зарахув. Взаємних вимог.

За принципами орг.-ції сис-ми безготівкових розрахунків в Укр визн в інструкції № 22 « Про безготівкові розрахунки в Укр в нац. валюті», яка затверджена постановою НБУ від 21. 01. 2004р.

Переваги безготівкового обороту над готівковим: ☻ прискорюється обіг грош коштів госп суб’єктів. ☻ значно скорочуються витрати обігу, ☻ зб можливості держави, щодо врегулювання грошової сфери.

В цілому безготівковий платіжний оборот готівки становлять єдиний грош оборот країни, в якому функціонують єдині гроші, одного найменування і які виражають одні і тіж екон відносини, що виникають в процесі сусп. Відтворення. Між безготівковими і готівковими оборотом не має границь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]