Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

11. Структура та форми управління нбу.

Вищим органом управління НБУ є Рада НБУ, яка склад з 14 членів, а головним завданням є розробка та контроль здійснення основн засад грошово-кредит політики.

Рада НБУ не має права втручатися в оперативну д-сть управління НБУ. Ф-ціями Ради є :•аналіз впливу грош-кредит політики на стан соц-економ розвитку країни;•затвердження кошторису доходів та витрат НБУ ;• визначення аудиторської компанії для проведення зовн аудиторської перевірки НБУ; • розгляд аудитор висновку та затвердження бухг балансу НБУ; • розподіл прибутку за звітний бюджетний рік; •оцінка д-сті правління НБУ та ін.

Основним керівним органом НБУ є Правління НБУ. Очолює Правління голова НБ, який призначається на посаду ВРУ за поданням президента У строком на 5 років. Голова НБУ несе одноосібну відповідальність за д-сть банку перед ВРУ та президентом У. Кількісний та персональний склад правління затверджується радою НБУ за поданням голови банку. До складу Правління за посадою входять: І заступник та ІІ заступник голови НБУ, яких він призначає та звільняє за погодженням з Радою НБУ.

НБУ підзвітний президенту У та ВРУ в межах їх конституційних повноваженгь. НБУ не є підзвітним Кабміну У, але він підтримує економ політику уряду, якщо вона не суперечить забезпеченню стабільності грош один Укр.

НБУ забороняється надання прямих кредитів як і нац так і в іноземн валюті на фінансування витрат у держ бюджеті України.

12. Банківські ресурси їх види та класифікація

Ресурси банку – це сукуп. Грошових коштів, що знаходяться у розпорядженні банку і викор ними для здійснення активних та інших операцій. Таким чином банківські ресурси можна вважати банківським капіталом.

У нормативних актах залежно від структури, способів формування та оцінки виділяють такі поняття банківського капіталу: Капітал банку – це залишкова вартість активів банку після вирахування всіх його зобов’язань. Капітал підписний – величина капіталу, на яку отримано письмові зобов’язання акціонерів банку на внесення коштів за підпискою на акції. Капітал статутний – це сплачений та зареєстрований підписний капітал. Капітал регулятивний – (власні кошти) складається з основного та додаткового капіталу зваженого на ризики, що визначаються нормативно-правовими актами НБУ.

Найбільш поширеною є класифікація банківських ресурсів за екон змістом та їх поділ на власні, залучені та запозичені ресурси банку.

Залучені кошти – це кошти, акумульовані банком на рахунках клієнтів як депозити придбані на грошовому ринку, міжбанківські кредити та кредити ЦБ. Запозичені кошти - ресурси, які банк отримує у вигляді позик або шляхом продажу на грошовому ринку власних боргових зобов’язань, а також кореспондентські рахунки банку, міжбанківські кредити кошти інвесторів вкладені в боргові зобов’язання банку.

Залучені ресурси банку існують у 2-х осн юрид-правових формах: ☻ у формі депозитів; ☻ у формі короткострокових боргових ЦП.

Запозичені ресурси банків хар-ться 2-ма осн юрид-правовими формами реалізації: ☻кредити отримані від інших банків; ☻ЦП субординованого боргу.

Субординований борг – це борг, який виникає у комерц. банку в разі залучених коштів інвестора з метою вкл. їх до кап банку: фіз. особи -50 000, юрид особи - 100 000.

Структура банківського капіталу не є сталою за якісним складом і змінюється протягом року залежно вд якості активів, викор прибутку, політики банку, щодо забезпечення приросту капітальної бази та ін. чинників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]