Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

40. Суть, значення та загальна характеристика валютних операцій банку

На здійснення валютних операцій банками надаються ліцензії таких видів : одноразові, внутрішні-це це ліцензія яка дає право банками здійснювати операції в іноземній валюті на внутрішньо валютному ринку; внутрішньо-розширені – дає право банкам здійснювати операції на внутрішньо валютному ринку,а також встановлює коресподенськіц відносини з іноземними банками проте в обмеженій кількості( не більше 6)генеральні – як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках дозволяє проводити операції.

Операції валют.цінностями поділ. на такі види:поточні та операції пов’язані з рухом капіталу.

Поточні :1)перекази в Україні із іноземною валютою без відстрочки платежів за операціями,а також без розрахунків,які пов’язані з кредитуванням експортно імпортних операцій на термін не більше 180 днів;2)одержання фінансових кредитів на термін не більше 180 днів;3)переказів в Україні,із України, дивідендів та інших доходів за вкладами,інвестиціями кредитами та ін.;4)перекази неторговельного характеру включаючи ЗП,пенсію тощо.

До операцій пов’язаних з рухом капіталу відносять:1)прямі інвестиції2)портфельні інвестиції3)надання і одержання фінансових кредитів на термін більше 180 днів5)перекази,проплата права власності на будівлі споруди та інше майно,а також прав на нерухомість 6) інші операції

Основою ВО євалютний курс –це своєрідна форма ціни яка сплачується у національних грошових одиницях за одиниці іноземної валюти і визначає співвідношення між національними грошовими одиницями та іноземною валютою,виходячи з їх купівельної спроможності. Визначення валютних курсів називають котируванням валюти.

Розрізняють такі валютні курси:фіксовані і плаваючі

Котирування буває таких видів:прме – це позначення к-сті національної валюти за одиницю іноземної;зворотнє(непряме)- позначення к-сті іноземної валюти за одиницю національної.

Співвідношення між 2 валютами виражене через 3,як правило називається крос-курс.При здійсненні банківських операцій використовується валютний арбітраж- це операції купівлі валюти з одночасними її продажем.Розрізняють такі арбітражи:-часовий- який здійснюється з метою одержання прибутку від різниці у курсах валюти у часі; -просторовий – який ґрунтується на різницях валютних курсів на різних фінансових ринках.

41. Неторговельні операції комерційних банків в іноземній валюті

Нерезидентами і резидентами дозволено проводити такі розрахунки в іноземній валюті без одержання індивідуальних ліцензій від НБУ,а саме: - купівлю паливно мастильних матеріалів,продуктів харчування,надання послуг на території міжнародних портів,аеропортів,вокзалів,оплату страхових платежів і готельних послуг.Купівля квитків і путівок на міжнародні пасажирські та туристичні рейси,оплату дорожніх зборів оплату послуг туристичних і страхових організацій дія яких поширюється на іноземну територію відповідно до посередницьких угод.Оформлення валютних операцій з фізичними резидентами і нерезидентами здійснюється через валютні каси уповноважених банків працівником операційного відділу і касиром даної каси.

Уповноважені банки мають право:-продавати і купувати готівкову іноземну валюту фізичними особами резидентами і неризедентами;-емутувати купюри іноземної валюти;

-перевіряти іноземну валюту щодо дефектів,дозвіл на вивезення валюти за кордон;

-здійснювання конверсійних операцій-це обмін готівкової валюти однієї іноземно держави на будь яку іншу із застосуванням крос-курсу.

Продавати і оплачувати дорожні чеки на суму встановлену НБУ.Дорожній чек це грошове зобов’язання видавати зазначену в чеку суму коштів власникові чий зразок підпису вже проставлено на дорожньому чеку в момент його продужу,або платіжний документ,що використовується як засіб міжнародних розрахунків неторговельного характеру. При цьому чек не потребує на відміну від пластикової картки авторизації через процесові центри,а оплачується при ідентичності підписів власного чека.Продавати і оплачувати платіжні картки –приймати в касу готівку,готівкову іноземну валюту і платіжні документі в іноземній валюті.

При купівлі банком іноземної валюти працівник операційного відділу оформлює прибутковий валютний ордер на національну валюту. При продажі в іноземній валюті оформлюють видатковий валютний ордер на національну валюту і ПКО на суму збору до ПФ У.Переказа в іноземній валюті за межі України та їх виплата в Україні здійснюється лише через кореспондентські рахунки уповноважених банків.Переказані операції в іноземній валюті здійснюються на основі таких документів що і в національній валюті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]