Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_ekzamen_z_YeA_2003.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
762.88 Кб
Скачать

Тема 1. Теорія економічного аналізу, прийоми.

  1. Суть економічного аналізу. Роль і значення економічного аналізу на сучасному етапі.

Економічний аналіз в сучасному розумінні має декілька значень: 1) це діяльність системи аналітичних установ щодо збору, обробки даних, які характеризують соц.-екон. процеси, що відбуваються на п-ві; 2) це наука, яка має свій предмет і методи. ЕА як наука склад. з: теорії ЕА (вивчає основні категорії, методи, поняття, прийоми аналітичних досліджень), аналізу господарської д-сті (розглядає показники д-сті п-ств незалежно від їх галузевої належності), галузевий аналіз (розглядає особливості екон. показників д-сті п-ств відповідної галузі).

Економічний аналіз – представляє собою сукупність специфічних прийомів і методів обробки економічної інформації, які дозволяють дати достовірну оцінку об’єкта дослідження і виявити тенденції його розвитку. Головна мета економічного аналізу полягає у визначенні кількості і якості внутрігосподарських резервів, розробці шляхів їх ефективного і раціонального використання та заходів щодо покращення роботи підприємства.

Основні задачі економічного аналізу:

  1. Перевірка напруженості і ступеня виконання виробничих завдань.

  2. Дослідження розміру абсолютних та відносних відхилень фактично досягнутих показників від нормативних та планових значень, виявлення причин пов’язаних з роботою підприємства, які вплинули на визначені відхилення.

  3. Здійснення факторного аналізу за допомогою методів елімінування.

  4. Виявлення резервів, покращення виробничо-господарської діяльності підприємства.

  5. Розробка економічних заходів спрямованих на підвищення ефективності функціонування об’єкту досліджень.

Етапи проведення економічного аналізу:

  1. Підготовчий етап. Визначається кінцева мета економічного аналізу, коло виконавців, прийоми і методи якими будуть здійснені дослідження, збір і попередня обробка економічної інформації, яка характеризує об’єкт дослідження.

  2. Основний етап. Аналітична обробка показників, які характеризують об’єкт дослідження, виявлення і дослідження позитивних і негативних фактів, які впливають на аналітичні показники, обчислення резервів та економічних заходів.

  3. Заключний етап. Оформлення результатів дослідження у вигляді таблиць і діаграм, графіків, формування висновків за результатами дослідження.

2.Прийоми і методи економічного аналізу.

2.1Методи елімінування.

Методи елімінування дозволяють виявити розмір впливу часткових факторів на зміну результуючих показників та обчислити величину резерву покращення роботи об’єкту дослідження.

    1. 1.1. Метод абсолютних різниць.

А) На результуючий показник впливає два фактори.

Послідовність розрахунку:

1) Із загального переліку досліджуваних показників визначається результуючий показник і фактори, які впливають на його зміну.Z – результуючий показник.х, у – фактори.

2) Серед виявлених факторів визначаються кількісний (х) і якісний (у) фактори.

3) Виявляється ступінь залежності між результуючим показником і фактором.

Z = ху – мультиплікативна модель.

4) Обчислюється абсолютна різниця між звітним і базовим значенням результуючого показника і факторів, які на нього впливають.

- звітні значення показників.

- базові значення показників.

5) Обчислюється розмір впливу кількісного фактора на зміну результуючого показника шляхом добутку абсолютної різниці по цьому фактору на базове значення якісного фактора:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]