Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_na_ekzamen_z_YeA_2003.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
762.88 Кб
Скачать

Тема 4. Аналіз забезпечення й використання основних засобів

1. Задача аналізу основних засобів

  1. Дати загальну оцінку забезпеченості підприємства основними засобами їх фізичного, морального стану та руху на протязі досліджуваного періоду.

  2. Здійснити аналіз ступеню фондоозброєності підприємства.

  3. Дослідити рівень використання основних засобів та здійснити факторний аналіз фондовіддачі.

  4. Визначити резерви збільшення фондовіддачі та резерви зростання обсягів виробництва за рахунок факторів пов’язаних із забезпеченням та використанням на підприємстві основних засобів.

  5. Розробити заходи по впровадженню визначених резервів у виробництво.

Джерела інформації для аналізу основних засобів: Баланс підприємства Звіт про фінансові результати, Звіт про фінансово-майновий стан, Звіт підприємства об’єднання про продукцію, Звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос), Звіт з праці.

З точки зору бухгалтерського обліку основні засоби належать до необоротних активів, які тривалий час утримуються підприємством з певною метою. Основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг для здавання в оренду іншим особам або здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання яких більше одного року.

Методологічні засади формування інформації про основні засоби визначає Положення стандартів бухгалтерського обліку №7 „Основні засоби”. Операції пов’язані з орендою основних засобів визначає Положення стандартів бухгалтерського обліку №4 „Оренда”.

Велике значення для аналізу основних засобів мають різні напрямки класифікації, які поділяються наступним чином:

  1. За характером функціонування основних засобів поділяються на три амортизаційні групи, для кожної з яких встановлена єдина норма амортизаційних відрахувань: І група – будівлі, споруди; ІІ група – автомобільний транспорт, меблі, офісне обладнання, ЕОМ, побутові прилади та інструменти, телефони та ін.; ІІІ група – машини та устаткування і будь-які інші основні засоби, які не входять до І і ІІ груп.

  2. За видами діяльності основні засоби поділяються на три групи:

    • виробничі основні засоби основного виду діяльності;

    • виробничі основні засоби інших галузей (закладів торгівлі, громадського харчування, у складі промислового підприємства);

    • невиробничі основні засоби (основні засоби не пов’язані з виробничим процесом, а саме: основні засоби житлового і комунального господарства, освіти, культури, охорони здоров’я та інші).

  3. З точки зору бухгалтерського обліку, основні засоби, як об’єкт бухгалтерського обліку фіксуються на рахунку №10 і класифікуються в залежності від субрахунків:

    • земельні ділянки;

    • капітальні витрати на поліпшення земель;

    • будинки і споруди;

    • машини і обладнання;

    • транспортні засоби;

    • інструмент, прилади та інвентар;

    • робоча і продуктивна худоба;

    • багаторічні насадження;

    • інші основні засоби.

4. Для фінансово-економічного аналізу велике значення має поділ основних засобів на дві групи: активні; пасивні. Активні приймають участь в процесі виробництва (взаємодіють з предметами праці). Пасивні створюють умови для здійснення виробничого процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]