Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

24. Безготівкові розрахунки їх суть, значення, класифікація і принципи орг.-ції

Класифікація безготівкових розрахунків: За складом учасників: ☻ міжгосподарські, ☻ міжбанківські. За об’єктами розрахунків: ☻ розрахунки за товарними операціями, ☻ розрахунки за нетоварними операціями. Залежно від місця проведення: ☻ міждержавні, ☻ внтр державні: внтр міські, міжміські.

Принципи БР : ☻грошові кошти всіх госп суб’єктів підлягають обов’язковому зберіганню на поточних та ін. рахунка в установах банків., ☻ безготівкові розрахунки між під-вами , фіз. особами здійснюється через банки шляхом перерахування коштів із поточних рахунків пдатників на поточні рахунки одержувачів коштів. ☻ розрахунок з постачальниками за товарно-матер цінності і послуги проводяться, як правило після надання даних послуг, а також застосовується попередня оплата послуг. ☻ банки списують кошти з рахунків тільки за розпорядженням їх власників крім випадків, у яких безспірне списання коштів перебачене законом Укр, а також за орішенням суду, арбітражного суду та виконавчими приписами нотаріуса.. ☻ доручення під-в на перерахування коштів приймається банками до виконання тільки в межах наявних коштів на їх рахунках або за рахунок платіжного кредиту банку. ☻ зарахування коштів на рахунок одержувача відбувається після списання грош сум із рахунків платника. ☻ банк на договірній осн здійснює розрахунково-касове обслуговування своїх клієнтів і виконує їх розпорядження, щодо перерахування коштів із рахунків. ☻ під-ва самостійно обирають форми розрахунків та вказують їх при ускладненні між собою договорів. ☻ взаємні претензії за розрахунками між платником та одержувачем коштів розглядається сторонами в претензійно-позовному порядку без участі банку. ☻ орг.-ція безготівкових розрахунків повинна відповідати конкретним вимогам головна з яких є забезпечувати своє чесне отримування кожним під-вом грош коштів за поставлену ним продукцію чи надані послуги чим сприяти прискоренню обігу оборотних коштів у розрахунках.

У сучасній системі безготівкових розрахунків господарські суб’єкти використовують такі основні способи платежу. ☻ перерахування грош коштів з поточного рахунку платника. ☻ надання послуг позики шляхом прямого перерах грошей банком із кредитного рахунку платника на банківський рахунок постачальника. ☻ розрахунок шляхом заліку постачальнику з попереднім депонуванням коштів на окремих банківських рахунках в установах банку, за місцем знаходження платника із наступним їх списанням з цього рахунку після зарахування грошей ра рахунок одержувача в установі банку даємо відкритий поточний рахунок.

25. Платіжні інструменти

В суч умовах застосовуються такі осн форми платіжних інструментів, а відповідно і форми розрахунків

Платіжне доручення – це письмовий документ стандартної форми з дорученням клієнта банку, що його обслуговує на перерах вказаної суми коштів з його рахунку на рахунок одержувача. Це найпоширеніша форма розрахунку в Укр, яка здійснюється за такими операціями: за фактично відвантажену продукцію, для перерах під-вами сум, які належать фіз. особи ЗП, пенсія , на інші їх рахунки відкриті в установах банків. Доручення приймаються до виконання від платника протягом 10 календарних днів, день заповнення доручення не враховується. Термін між датою надходження доручення в банк та датою зарахування коштів на рахунок одержувача не повинен перевищувати трьох днів.

Платіжна вимога – це письмове доручення одержувача грошей своєму банку, стягнути кошти з платника-боржника, такі платежі здійснюються тільки за рішенням суду, а зараз через держ. виконавчу службу.

Суми недостатки до бюджету за податками, податковим кредитом, штрафи нараховані ДПА Укр стягуються у безспірному порядку інкасованими дорученнями. Під якими розуміють розрахунковий документ, який складають фін органами банку ін. під-ва та орг.-ції у тих випадках коли їм надано право безспірного стягування коштів – це списання коштів з рахунку платника на підставі документів.

Платіжна вимога-доручення - це комбінований документ, в якому передбачається два види дій: вимога продавця до покупця оплатити надіслані йому комерційні документи на відвантажені товари і доручення покупця-платника своєму банку перерахувати з його рахунку суму постачальнику. Банк приймає доручення від платника і протягом 20 календарних днів віддати йому виписки.

Чек – це письмове розпорядження власника поточного рахунку банку виплатити кошти пред’явнику чека. Чеки для безготівкових розрахунків назив. Розрахунковими. Чеками можна розрах між юрид особами та між юрид та фіз. особою, між фіз. особами розрахунок заборонений. Чек має бути пред’явлений протягом 10 днів.

Акредитив – це зобов’язання банку оплатити платіжну вимогу, яке він дає на прохання свого клієнта його постачальнику за умови дотримання останнім передбачених акредитивом умов поставки і платежу. Акредитив виписується платником не більше ніж на 15 днів, не враховуючи терміну пересилання документів між банками. Банк може продовжити термін на 10 днів за проханням платника.

Вексель – це безумовне грош зобов’язання, за яким одна особа зобов’язується сплатити іншій визн суму коштів у визначений строк Розрізняють простий, переказний вексель в залежності від виду векселі приймаються банками до оплати без супровідних комерційних документів і з супровідними комерційними документами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]