Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

54. Регулювання банківської діяльності, його суть та форми

Державне регулювання банківської діяльності здійснюється, насамперед, в межах банківської системи та виражається у впливі ЦБ на банки 2-го рівня за такими осн напрямами:

--створення законодавчих та ін умов, які б дозволили банкам реалізувати свої економічні інтереси, тобто організаційно-правовий напрямок

--встановлення економічних нормативів на нагляд за їх отриманням з метою забезпеченості ліквідності банківської діяльності, напрямок опосередкованого економічного впливу

Банківське регулювання – це система заходів, за допомогою яких ЦБ або ін наглядовий орган забезпечує стабільне безпечне функціонування банків, запобігає дестабілізуючим процесам у банківському секторі.

Банківський нагляд – своєчасне регулювання на порушення та негавних тенденцій у діяльності банків з метою їх нормалізації, зміцнення організаційного стану, підтримання стабільності та надійності як кожного банку зокрема, так банківської системи загалом.

У загальному вигляді банківський нагляд зводиться до виявлення правопорушень і їх усунення, запобігання високого рівня ризикованості, зясування наскільки діяльність банків відповідає встановленим правилам.

За етапами і методами здійснення банківський нагляд поділяється на:

  • вступний;

  • попередній;

  • поточний.

Регулювання банківської діяльності зводиться до розробки та визнання повноваженими органами конкретних правил та інструкцій, що базуються на діючому законодавстві та визначають структуру і способи здійснення банківської справи. Банківське регулювання здійснюється з метою забезпечення стабільної діяльності банків та своєчасно виконання ними зобов’язань передплатниками. До основних зобов’язань банківського регулювання та нагляду відносять:

  • забезпечення стабільності та надійності банківської системи

  • захист інтересів вкладників

  • створення конкурентного середовища у банківському секторі економіки

  • забезпечення ефективної діяльності банків

  • підтримка необхідного рівня стандартизації та професіоналізму у банківській сфері.

Регулювання діяльності банків НБУ здійснюється у 2 основних формах:

  1. адміністративне, яке включає такі заходи: реєстрацію банків, ліцензування їх діяльності; встановлення вимог та обмежень щодо діяльності банку; застосування санкцій адміністративного чи фінансового характеру; нагляд за діяльністю банків.

  2. Індикативне включає такий важливий елемент, як встановлення з боку НБУ для банків обов’язкових економічних нормативів і охоплює такі засоби: 1)засоби впливу пов’язані з визначенням характерних параметрів: встановлення обов’язкових економічних нормативів, визначення норми обов’язкових резервів для банків, встановлення норм відрахувань до резервів на покриття ризиків від активних банківських операцій. 2) засоби впливу непрямого характеру: визначення процентної політики рефінансування банків, кореспондентські відносини управління золотовалютними резервами, операції з ЦП на відкритому ринку, імпорт та експорт капіталу.

Ісі нормативи залежно від сфери банківської діяльності, яку вони регулюють поділяється на 5 груп: нормативи капіталу, нормативи ліквідності, нормативи кредитного ризику, нормативи інвестування, нормативи ризику зон відкритої валютної позиції банку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]