Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

35. Кредитування юридичних осіб

Кредити юридичним особам поділяються на: - Кредити поточно д-сті – це кредити надані позичальникам на задоволення тимчасової потреби в коштах для придбання поточних активів, у разі розриву між часом надходження коштів та здійснення витрат. - Кредити інвест. д-сті – це кредити надані позичальникам на задоволення їх тимчасової потреби в коштах при здійснені ін вест. Кредити надаються тільки на комерц. засадах з додержанням таких умов: - Оцінка банкам кредитоспроможності позичальника, його фін. сабільності ліквідності та рентабельності. - Кредитуються тільки ті види д-ті позичальника, які передбачені цого статутом. - Позичальник повинен мати власне майно і брати участь у фін-ні об’єкта що кредитується певною сумою власного капіталу. Банки не можуть надавати кредитів на покриття збитків госп. діяльн. позичальника на формування та зб. клієнта.

На формування та зб. Статутного капіталу клієнта.

На внесення клієнтом платежів у бюджет та позабюджетні фонди.

П - во в контрактах яких непередбачено страхування можливих втрат від не поставок ТМЦ.

П – ва, які мають прострочену заборгованість за раніше отрим. Позичками не сплаченими %. Кредити подаються в межах наявних ресурсів, що знаходяться в розпорядженні банку. Про подання велик. кредитів, розмір яких 10% власного капіталу, банк зобов’яз. Повідомити НБУ.

Кредити надаються на підставі кредит. угоди, договору.

Виділяють такі стадії кредитн. процесу:

  1. розгляд заявки на отримання кредиту;

  2. аналіз фін. стану позичальника;

  3. розробка умов кредиту та укладання кредит. договорів%

  4. визначення порядку забезпечення повернення кредиту;

  5. процедура подолання кредиту;

  6. процедура погашення кредиту;

  7. контроль за кредитн. опцією.

36. Форми забезпечення повернення банківських позик

В Укр. згідно чинного законодавства можуть бути використані такі форми забезпечення кредитів. Застава, гарантія,іпотека,страхування, стягнення пені та штрафу.

Найпоширеніші є застава.Важливим моментом приймання готівки касами банків є експертиза банкнот і монет та їх оброблення. Метою експертизи є визначення справжності банкнот, їх платіжності та ступеня зносу.

Неплатіжні банкноти п – ва не повинні приймати при здійсненні платежів. А банки приймають їх на таких умовах: якщо не виникают сумніви у їх справжності; якщо видимий номінал банкноти; якщо відсутня частина банкноти не може бути прийнята для обміну.

Договір застави не має самостійного х – ру тобто його не можна укладати поза кредитним договором. Заставою може бути тільки дійсна вимогою предметом застави може бути майно, яке має високу ліквідність, здатність до тривалого зберігання, стабільну ціну, низькі витрати щодо зберігання і реалізації, легкий доступ для контролю. Вартість застави має бути вищою за розмір позички.

Гарантії – це угода, яка укладається між банком і гарантом, шляхом видачі останнім гарантійного листка і прийняття цього листа, до виконання банку. Строки гарантії встановлюються як правило на 10 – 15 діб більше від строку поголошення позички.

Цесія-передача б.кредитору права спрямувати виручку за відпов. Вимогами і рах. Безпосередньо на погашення позички при настанні строку її повернення.

Якщо позичальник має поточний рахунок у даному банку угоду про перевідступення можна не складати, обумовити умов. дані з кредитної угоди.

Іпотека – це різновид застави нерухомого майна з метою одержання позначки або кредит під заставу нерухомості. Іпотека надає право банку переважно із задоволення його вимог в межах вартості його зареєстрованої застави.

Страхування – здійсн. у вигляді страхового ….., клієнт надає банку страхове….. або ін. док-т, які підтверджують факт страхування ним кредитної оп-ції.

Крім того, банк може самостійно застрахувати позичку, що подається шляхом укладання зі страховою компанією угоди добровільного страхування кредитн. ринку. В даному випадку, сума страхов. внесків додається до плати за користування позичкою.

Пенею є визн законом або угодою сума, яку боржник повинен стягти кредитору у разі невиконання або неналежного виконання зобов’язань зокрема у випадку прострочення виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]