Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ispit_z_groshey_pererobleni (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
383.49 Кб
Скачать

10. Функції та операції нбу.

Функції НБУ: НБУ виконує ф-цію емісійного центру- суть полягає в тому, що він володіє монопольним правом на емісію грошей , а також випуск нац грош знаків.☻функція валютного органу – НБУ визначає валют політику, а саме : - складає з Кабміном платіжний баланчс країни; - контролює дотримання затвердженого ВР ліміту зовнішнього держ боргу У. – визначає ліміти заборгованості в іноземн валюті уповноважених банків нерезидента; - нагромаджує, зберігає, використовує резерви валютних цінностей для здійснення держ валют політики;- видає нормативні акти щодо ведення валют операцій; - видає ліцензії на здійснення валют операцій та приймає рішення про їх скасування ; - визначає способи встановлення і використання курсів інозем валют, виражених у валюті У, курсів валют цінностей, виражених в інозем валюті; ☻ф-ція НБУ, яка визначає структуру валют ринку і організовує торгівлю валютн цінностями на ньому.- НБУ проводить дисконтну та девізну валют політику, застосовує у необхідних випадках валютні обмеження.☻ф-ція банківського нагляду і контролю– за виконання банками законодавства з банків справи. Головна мета ф-ції – безпека та фін стабільністьбанк с-ми, захист інтересів вкладників і кредиторів.☻ф-ція банку банків – НБУ з метою підтримки стабільності БС та розширення її кредит можливостей надає банкам кредити, які використовує для задоволення тимчасових потреб банків і потреб, пов’язаних зі структурною перебудовою У.☻ф-ція банку держави – тобто організовує і здійснює через органи держ казначейства та уповноважені банки обслуговування держ бюджету У.☻ ф-ція організатора міжбанк. рахунків - 3 січня 1994 р НБУ організував і створив автоматизовану с-му міжбанк розрахунків з використанням прогресивних технологій. На сьогодні всі банки установи працюють у с-мі електронних міжбанк платежів. ☻ф-ція грошово-кредит регулювання ек-ки – виконується у відповідності до економ інтересів та цілей держави.☻центр банк держави.

Крім ф-цій НБУ здійсн такі операції: ♦надає кредити банкам для підтримки ліквідності за ставкою, не нижче ставки рефінансування нац банку та в порядку , визначеному ним; ♦ надає кредити фонду гарантування вкладів фіз осіб, під заставу цінних паперів за ціною не нижче індексу інфляції терміном на 5 р; ♦здійсн дисконтні операції з векселями і чеками ; ♦ купує та продає на вторинному ринку цінні папери у порядку, передбаченому законодавством Укр; ♦ відкриває власні кореспондентські та металеві рахунки у закордонних банках і веде рахунки банків –кореспондентів; ♦ купує та продає на вторинному ринку валютні цінності; ♦ зберігає банк метали, а також купує та продає банків метали, дорогоцінні метали та камені, та ін коштовності, пам’ятні та інвестиційні монети з дорогоцінних металів на внутр та зовн ринках без квотування та ліцензування; ♦ веде особові рахунки працівників НБ, веде рахунки міжнарод орг-цій та здійснює інші операції.

Осн грош інструментами грош-кредитн політики НБ є : ☻визначення та регшулювання грош резервів для КБ – резервні кошти зберіг на рахунках банків, в НБУ і не можуть бути використані ними на фінансування власних операцій. Обов’язкові резерви встановл у вигляді певного % від заг суми залучених ресурсів, за винятком отриманих міжбанк кредитів, які не підлягають резервуванню. ☻облікова політика;☻управління золотовалютними резервами;☻операції з ціннми паперами на відкритому ринку;☻рефінансування КБ;☻регулюваня імпорту та експорту капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]